אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העליון בארה"ב קיבל תביעה ייצוגית לפיה אפל היא מונופול אפליקציות

העליון בארה"ב קיבל תביעה ייצוגית לפיה אפל היא מונופול אפליקציות

התובעים טוענים שלקוחות נדרשים לשלם מחירים גבוהים מדי תמורת אפליקציות מובייל, תוצאה של מדיניות העמלות שמנהיגה אפל בחנותה. ההחלטה חושפת את אפל לנזקים של מיליארדי דולרים, אך עוד ארוכה הדרך עד להפיכתה לאיום על עסקי החברה

14.05.2019, 10:17 | עומר כביר
משתמשים יכולים להגיש תביעה ייצוגית נגד אפל בגין המדיניות שמחייבת אותם לרכוש אפליקציות ממנה – כך פסק אתמול (ב') בית המשפט העליון של ארה"ב. ניצחון של התובעים עלול להביא לפגיעה של מיליארדי דולרים בהכנסות ענקית הטכנולוגיה.

קראו עוד בכלכליסט

לפי התביעה, לקוחות משלמים מחירים גבוהים מדי בעבור אפליקציות ב-iOS, מכיוון שאפל מאפשרת למפתחים ולהפיץ ולמכור אפליקציות רק דרך האפסטור שלה, שם היא גובה עמלה שעומדת לרוב על 30% מכל מכירה. לטענתם, אם יוכלו מפתחים למכור מחוץ לאפסטור ולחתוך את אפל החוצה, מחירי האפליקציות יהיו נמוכים יותר.

אפליקציות בחנות אפל אפליקציות בחנות אפל אפליקציות בחנות אפל

החלטת העליון התמקדה בעיקר בשאלה מקדמית, ולא נגעה לליבת התביעה עצמה: האם לקוחות יכולים לתבוע את אפל בסוגיה זו. ברוב של 5 תומכים ו-4 מתנגדים החליטו השופטים לדחות את עמדת אפל שלפיה זכות העמידה בסוגיה צריכה להיות של המפתחים, לא של המשתמשים. "אם תתקבל, התיאוריה של אפל תספק מפת דרכים לקמעונאים מונופוליסטיים לבנות עסקאות עם יצרנים או ספקים שיאפשרו להם לחמוק מתביעות הגבלים עסקיים מצד צרכנים, וכך למנוע אכיפה יעילה", נכתב בהחלטה.

הדרך בתביעה עדיין ארוכה, אך אם יזכו התובעים יכול התיק לשנות מהותית את הדרך שבה אפליקציות נמכרות באפסטור ולהוביל להפסדים כספיים משמעותיים בעבור אפל, שיותר ויותר מסתמכת על שירותים מקוונים כמקור הכנסה. ואולם, סביר יותר שהתיק ייסגר בפשרה כלשהי שתבטיח סכום כסף נאה לעורכי הדין שמובילים את התביעה הייצוגית בתוספת פיצוי סמלי ללקוחות שלכאורה נפגעו מהמדיניות - ומבלי שאפל תאלץ לשנות אותה מהותית. להערכת הוול סטריט ג'ורנל, יעברו בין שנה לשנתיים, אם לא יותר, עד שהתיק יגיע לסיומו.

אפל לא הגיבה להחלטה. עו"ד מרק ריפקין, שמייצג את התובעים, אמר ללוול סטריט ג'ורנל שלקוחותיו מרוצים מהחלטת בית המשפט: "אין ספק שרווח אנטי-תחרותי הוא חלק משמעותי מהמחיר של אפליקציות אייפון. מדובר בפגיעה של מיליארדי דולרים".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
קאר פליי תעבוד עם אפל Card למשל לקניית מניות או קניות שונות או חניה או תשלום בכבישי אגרה
בשוק של טריליונים לאפל. ואפילו מקניות מניות אפל תרוויח מקאר פליי בדומה לבנקים בעולם מהמכונית למשל 20$ עם בנק גולדמן סאקס וגם מסירי באייפון באפלקציה שעולה לכולם 500$ מסירי וצריך לאשר בפטנט בצורה מאובטחת ופרטית באפלקציה שעולה 500$ בשנה למכונית.
מנכ״ל אפל  |  15.05.19
4.
קאר פליי באפלקציה שעולה 500$ של אפל תאפשר להשקיע במניות לברוקרים + 0.15% משווי. ההשקעה
בשנה. כמו כן תהיה אפלקציית אמאזון לקאר פליי ולאייפון בסירי למשל כמה עולים סיגרים קובנים של קובניה או קפה קולומביאני איכותי מאוד לא מגורען בשקית גדולה בשוק חדש או תה סיצילוני בשקית גדולה בעשבים בלי תיונים ולהזמין מכשיר חשמלי או נעליים יקרות מקאר פליי או לדעת כמה עולה באייפון או באפל ווטש לא בנהיגה בסירי או באייפד או כמה עולה מוצר בWhole Food עכשיו עובדים בWhole Food של אמאזון בפטנט יעזרו לשים את האוכל והירקות בתא המטען מהסופר בחינם. בקילר פטנט נגד וול מארט וקוסטקו. אמאזון תוריד עוד את מחירי המזון שלה בWhole Food ותמכור גם ירקות פחות טובים בפחות כסף.... אמאזון תפתח שירות שיפוצניקים. צבעים, מתקיני מרפסות ושרברבים וחשמלאים וטכנאי מחשב ומתקני אייפונים באייפון. בכל העולם. תחילה בארצות הברית וקנדה.
מנכ״ל אפל  |  15.05.19