ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה על התפטרותה
מיי עוזבת את תפקידה לאחר שלא הצליחה להעביר בפרלמנט את הסכם הברקזיט עם האיחוד האירופי; היא מיררה בבכי: "עשיתי כל שיכולתי כדי לשכנע את חברי הפרלמנט לתמוך בהסכם. למרבה הצער לא הצלחתי לעשות זאת"; המועמד המוביל להחליפה - שר החוץ לשעבר בוריס ג'ונסון
ראשת ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה היום (ו') על התפטרותה לאחר כשלוש שנים בתפיקד. בהצהרה שמסרה אמרה כי עשתה ככל יכולתה להוציא לפועל את תהליך הברקזיט. "עשיתי כל שיכולתי כדי לשכנע את חברי הפרלמנט לתמוך בהסכם...למרבה הצער לא הצלחתי לעשות זאת", אמרה. ל
מיי תגיש רשמית את התפטרותה ב-7 ביוני, ואז תמתין עד שמפלגתה השמרנית תבחר לה מחליף או מחליפה – תהליך שצפוי להתחיל ב-10 ביוני ועשוי להימשך כשישה שבועות.
מיי צפויה להיות עדיין בתפקיד כשנשיא ארה"ב דונלד טראמפ יגיע לביקור בלונדון בתחילת החודש הבא. במקומה צפוי להיבחר לראש הממשלה אדם שיחתור להסכם ברקזיט נוקשה יותר, כזה שישאיר את בריטניה כבולה לאיחוד האירופי הרבה פחות מההסכם שגיבשה מיי עם בריסל.
מיי נאלצה להתפטר אחרי שגבר עליה הלחץ מתוך המפלגה השמרנית, בכלל זה מצד שרים בממשלתה, לעזוב את התפקיד. הלחץ הזה בא אחרי שמיי הציגה השבוע עוד הצעת פשרה בניסיון להעביר בפרלמנט את הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי – הצעה שאותה דחו הן האופוזיציה והן חברים רבים במפלגתה שלה.
Prime minister Theresa May’s resignation speech in full – video https://t.co/qLsJkpb1mj
— The Guardian (@guardian) 24 במאי 2019
הצעתה החדשה של מיי הייתה שאחרי שהפרלמנט יאשר את השלב הראשון בהסכם שלה יצביעו חברי הפרלמנט על האפשרות לקיים משאל עם חדש על הברקזיט. בעבר שללה מיי בתוקף את האפשרות לערוך משאל עם חדש, ושלשום אמרה למחוקקים: "הנה, התפשרתי. כעת אני מבקשת גם מכם להתפשר".
מיי נכשלה בכל שלושת ניסיונותיה בחודשים האחרונים להעביר בפרלמנט הבריטי את הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי ושמסדיר את תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד, פרישה שעליה החליטו אזרחי בריטניה במשאל עם ב-2016. בעקבות הכישלון הסכים האיחוד האירופי לדחות את פרישת בריטניה עד 31 באוקטובר.
אלא שבשבועות שעברו מאז לא הצליחה מיי להשיג פריצת דרך במשא ומתן עם מפלגת הלייבור שבאופוזיציה ועם שאר מתנגדי התוכנית שלה בפרלמנט, והיא ניצבה בפני מבוי סתום.
לפני משאל העם הייתה מיי מהמתנגדים לפרישת בריטניה מהאיחוד, אבל אחריו היא החליטה להתמנות לראש הממשלה ולקבל על עצמה את התפקיד לנהל את תהליך הפרישה כדי לממש את רצון העם.
המועמד המוביל להחליף את מיי הוא בוריס ג'ונסון, לשעבר ראש עיריית לונדון ושר החוץ, שנחשב לאחד התומכים הבולטים בברקזיט. לפי סקר שערכו לאחרונה ב"טיימס", 39% מחברי המפלגה השמנית היו בוחרים בג'ונסון. מועמד נוסף הוא שר הברקזיט לשעבר דומיניק ראב, שהתפטר מהממשלה בנובמבר האחרון, בשל התנגדותו להסכם העזיבה שהשיגה מיי עם האיחוד האירופי.
מועמדים נוספים ששמם עלה כוללים את שר החוץ הנוכחי ג'רמי האנט והשר לאיכות הסביבה מייקל גוב שהיה מראשי התומכים בקמפיין הברקזיט.
ג'ונסון פרסם תגובה בטוויטר: "תודה על שירותך למדינה ולמפלגה השמרנית...הגיע הזמן להתאחד ולספק את הברקזיט".
ראש ממשלת סקוטלנד ניקולה סטורג'ן הגיבה על התפטרותה של מיי וקראה לעריכת בחירות חדשות בבריטניה. "היו בינינו חילוקי דיעות קשים על אופן התנהלותה סביב הברקזיט וההתעלמות מהאינטרסים של סקוטלנד. אבל מנהיגות היא דבר קשה, במיוחד בתקופה הזו ומגיעה לה הכרת תודה על שירותה", כתבה בפוסט בטוויטר. "העזיבה שלה לא תפתור את בלאגן הברקזיט שהמפלגה השמרנית יצרה. רק החזרת הנושא לעם תעשה זאת".
גם ראש ממשלת אירלנד ליאו ואדקר הגיב על ההתפטרות ותיאר את מיי כמכובדת. "פוליטיקאים ברחבי האיחוד האירופי העריצו את הנחישות, האומץ וההתמדה שלה במהלך תקופה קשה ומאתגרת", מסר.
במקביל, מנהיג מפלגת הלייבור שבאופוזיציה, ג'מי קורבין, בירך על ההתפטרות והצדיק את החלטתה. "היא הבינה כעת מה שהמדינה יודעת כבר חודשים: היא לא יכולה לשלוט, וגם מפלגתה המפלגת לא יכולה". קורבים קרא ליו"ר הבא של המפלגה להכריז באופן מיידי על בחירות חדשות.
דובר קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל מסר כי היא "תמיד עבדה היטב ומתוך אמון הדדי עם מיי, ותמשיך לעשות זאת כל עוד היא עדיין בתפקיד". לדבריו, העניין יעלה לדיון בפגישה הקרובה של מועצת האיחוד האירופי המתוכננת ליום שלישי הקרוב.
במקביל, נשיא צרפת עמנואל מקרון שלח "הודעה אישית של תמיכה" למיי, אך הוסיף כי צרפת דורשת "הבהרה זריזה" של מצב הברקזיט.
3 תגובות לכתיבת תגובה