אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכוונות טובות, והביצוע? כסף ציבורי תדלק אפליקציה כושלת צילום: עמית שעל

הכוונות טובות, והביצוע? כסף ציבורי תדלק אפליקציה כושלת

המשרד לשוויון חברתי השקיע קרוב ל־278 אלף שקל בפיתוח אפליקציית "מקל סבתא" שנועדה לאפשר סיוע התנדבותי לאזרחים ותיקים. ואולם, היא מעולם לא הושקה, ונגנזה בגלל בעיות אבטחה

04.06.2019, 08:29 | עומר כביר

המשרד לשוויון חברתי השקיע קרוב ל־278 אלף שקל בפיתוח אפליקציית של סיוע התנדבותי לאזרחים ותיקים שמעולם לא הושקה, ושלבסוף נגנזה בגלל בעיות אבטחה.

קראו עוד בכלכליסט

"זה חוסר כבוד מוחלט לכספי המסים שלנו. הסכום הזה הוא עלות של מפתח בכיר לחצי שנה, שאחריה כבר יש מוצר סופי", אמר על הפרשה המתכנת הבכיר רן בר-זיק.

אזרחים ותיקים, צילום: דוד הכהן אזרחים ותיקים | צילום: דוד הכהן אזרחים ותיקים, צילום: דוד הכהן

פיתוח האפליקציה, שכונתה "מקל סבתא", החל ב-2014 בעת שהמשרד לשיוויון חברתי היה עדיין המשרד לאזרחים ותיקים, כיוזמה של השר אז, אורי אורבך ז"ל. לדברי גורם במשרד לשוויון חברתי, האפליקציה אמורה היתה לשמש ככלי להתנדבות מזדמנת עם אזרחים ותיקים בשיטה שמכנים שם "מי פנוי". "מי פנוי להביא לחם לאזרח ותיק שחולה, או שצריך עזרה בהחלפת נורה או הורדת כלב. מי פנוי רגע לעשות את ההתנדבות. זה היה הרעיון", הסביר הגורם.

עלות הפיתוח של האפליקציה, כפי שאושרה ב-2014, עמדה על 250,683 אלף שקל. חרף העלות הגבוהה, פיתוח האפליקציה נמרח והשקתה התעכבה. לפי דו"חות ההתקשרות של המשרד, ברבעון הראשון של 2017 נשכרו שירותיה של חברת ייעוץ בנושא אבטחת מידע בעבור האפליקציה, בעלות תקציבית של 28.67 אלף שקל. לפי הדו"חות, תקופת ההתקשרות עם החברה פקעה במרץ 2018.

בדו"חות מאוחרים יותר הושמט שם החברה בטענה שמדובר ב"מידע אשר גילויו עלול לשבש את התפקוד התקין של הרשות הציבורית או את יכולתה לבצע את תפקידיה". ואולם בדו"ח ההתקשרויות לרבעון הראשון של 2017 מזוהה החברה כ"אורנטק מערכות ניהוליות". בעקבות הייעוץ שסיפקה החברה הוחלט להפסיק את פיתוח האפליקציה ולגנוז אותה. זאת, לדברי גורם במשרד, לאור בעיות אבטחה ובטיחות מהותיות שזיהתה החברה: "עלו בעיות משמעותיות, לא פשוטות, באבטחת מידע. עלויות כספיות נוספות שכרוכות בהפעלת האפליקציה. בעיות מורכבות".

עזרה לאזרחים ותיקים, צילום: שאטרסטוק עזרה לאזרחים ותיקים | צילום: שאטרסטוק עזרה לאזרחים ותיקים, צילום: שאטרסטוק

"פיתוח אפליקציה פשוטה בסלולרי הוא עניין של שבועות ספורים, גם ב-2014", אמר בר-זיק. "העובדה שמשרד ממשלתי מבזבז משאבים, מאמץ ואנרגיה במשך שלוש שנים היא כישלון ניהולי בסדר גודל מביך. רבע מיליון שקל הוא שכר של מפתח בכיר במשך חצי שנה. זה לא יאמן שבזבזו כזה סכום על כלום ושום דבר. עבודה של חצי שנה של מתכנת היא משהו שאפשר לייצר איתו מוצר של ממש בחברת סטארט-אפ או במרכז פיתוח. קורה שמשקיעים סכום מסוים על 'הוכחת יכולת' ולבסוף המוצר לא מתממש. אבל לא משקיעים בהוכחת יכולת כזו כאלה סכומים".

במשרד לשיוויון חברתי, מנגד, סבורים שהסכומים הניכרים שהושקעו בפיתוחה לא ירדו לטמיון. "הידע שנצבר והפיתוח שנעשה משמשים בפרויקטים אחרים", אמר גורם במשרד. "כל הפיתוח והידע שנצבר הולך למיזם אחר, מאוד דומה, רק לא התנדבות מזדמנת".

תגובת המשרד לשוויון חברתי

"מדובר ביוזמה מ-2014 שמטרתה היתה לייצר אפליקציה לתיווך התנדבות מזדמנת לסיוע לאזרחים ותיקים. בעת הקמת המשרד לשוויון חברתי ובמסגרת העבודה על האפליקציה נעשתה הערכה ובדיקה מחודשת של הפרויקט שכללה גם היבטים ודרישות לעמידה באבטחת מידע. כמו כן, התבקש גם ייעוץ אבטחת מידע, שבא בין היתר לתת מענה לשמירה על ביטחונם ושלומם של האזרחים הוותיקים מקבלי ההתנדבות".

"המלצות היועץ העלו בעיות משמעותיות באבטחה הנדרשת, וכן בעלות השלכה על אופן ההפעלה של האפליקציה שעלולה חלילה לאפשר פגיעה באזרחים וותיקים. בעקבות זאת, הוחלט שלא להמשיך בתהליך העבודה על האפליקציה. עלות הפיתוח לאפליקציה נכון ל-2014 הינה בסך של 250,683 באמצעות הספק בזק אונליין. אנו עושים שימוש בפיתוח שבוצע ובידע שנצבר לצורך בניית כלי חברתי-קהילתי לטובת התנדבותם של האזרחים הוותיקים ועבורם, עליו מתבצעת העבודה בימים אלה"

תגיות