אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מור מאיים על הפרה שמניבה את שכרם של בכירי לידר צילום: עמית שעל

מור מאיים על הפרה שמניבה את שכרם של בכירי לידר

האסיפה הכללית של לידר השקעות תצביע היום על דרישת מור בית השקעות לבחון את הכדאיות הכלכלית של חלוקת מניות החברה־הבת הרווחית אטראו כדיבידנד בעין. אם בעל השליטה בלידר יתנגד, במור עשויים לדרוש שקולו יסווג כבעל עניין אישי

06.06.2019, 07:12 | רחלי בינדמן

היום צפויה להתקיים אסיפת בעלי מניות מעניינת במיוחד בשוק ההון. ב־12:00 צפויים להגיע, באופן חריג, בעלי המניות של לידר השקעות לאסיפה במשרדי החברה בתל אביב, כשעל סדר היום הצבעה לגבי נושא שהעלה בעל מניות מיעוט — מור בית השקעות, המחזיק ב־9% מלידר. באי האסיפה יידרשו להצביע על חידוש כהונת הדירקטורים ורואה החשבון קסלמן וקסלמן. במקרים כאלה המוסדיים נוהגים לשלוח כתב הצבעה במקום להתייצב במקום, אבל הפעם המצב שונה.

קראו עוד בכלכליסט

לידר נשלטת בידי העיזבון של דן דוד (72.5%), והדירקטור בחברה אלי חורי מחזיק ב־4.15% נוספים — כאשר בינו לבין העיזבון יש הסכם הצבעה. מור שכר באחרונה את שירותיו של עו"ד גיא גיסין, ודרש מדירקטוריון לידר, שהיו"ר שלה הוא נציג העיזבון צחי אפלויג, לבצע בחינה כלכלית של כדאיות חלוקת מניות החברה־הבת אטראו (48.5%) כדיבידנד בעין לבעלי המניות. מור דרש כי בעלי המניות יצביעו על הדרישה להורות לדירקטוריון לידר לבחון ולהציג בפני אסיפת בעלי המניות ניתוח כלכלי ומשפטי בדבר האפשרות לבצע חלוקה של כל מניות אטראו (בעבר לידר שוקי הון).

"אין תועלת לחברה ולבעלי המניות באחזקה המשורשת"

במור מנמקים את דרישתם בכך ש"בחינת הדו"חות הכספיים של החברה בשנים האחרונות מגלה תמונה עגומה, בדבר תרומתה השלילית של הנהלת החברה לרווחיותה, ניכר כי האחזקה באטראו היא הנכס המשמעותי, והלכה למעשה גם היחיד, שמניב לחברה ולבעלי מניותיה רווחים, שכן יתר פעילויות החברה בענפי הנדל"ן והתעשייה הן הפסדיות באופן גורף זה שנים רבות". במור הוסיפו כי במשך שלוש שנים רצופות ייצרו ההשקעות של לידר בנדל"ן ובתעשייה הפסדים בלבד לחברה ולבעלי המניות, לעומת פעילותה של אטראו, שמחזיקה ב־50% ממניות בית ההשקעות ילין לפידות. מדו"חות החברה עולה כי ב־2018 הפסידו השקעות הנדל"ן של לידר 900 אלף שקל, וההשקעות בתעשייה הפסידו 8.8 מיליון שקל. זאת בעוד האחזקה באטראו הניבה רווח של 34.4 מיליון שקל.

משכך, לטענת מור "האחזקה המשורשרת במניות אטראו, באמצעות חברת אחזקות כמו החברה, אין בה כל תועלת לחברה או לבעלי מניותיה, ויתרה מכך, היא אף פוגעת בשווי החברה, עקב הפרמיה השלילית הניתנת לחברות אחזקה, וככל הנראה גם עקב הפרמיה השלילית המיוחסת ליכולות הניהול של החברה. כתוצאה מכך, מניות החברה נסחרות בשווי הנמוך משמעותית מתחת לשווי נכסיה, וזאת אף מעבר לדיסקאונט המקובל בחברות אחזקה". שווי השוק של לידר עומד כיום על 170 מיליון שקל, בעוד השווי הנכסי הנקי הוא 367 מיליון שקל.

אלי לוי - בעלי מור בית השקעות, צילום: עמית שעל אלי לוי - בעלי מור בית השקעות | צילום: עמית שעל אלי לוי - בעלי מור בית השקעות, צילום: עמית שעל

למעשה, רוצים במור בית השקעות להחזיק ישירות באטראו, ולא באמצעות המסננת של לידר, שלתפישתם לא זו בלבד שמנהליה אינם מסייעים להצפת ערך, אלא הם אף "עולים" לבעלי המניות בהוצאות הנהלה וכלליות מיותרות. ברגע שמור יקבלו את מניות אטראו, הם יוכלו למכור את האחזקות שלהם בלידר, בעוד כרגע הם חשופים בעל כורחם ליתר הפעילויות ההפסדיות שלה.

מור אף הרהיב עוז ודרש כי במסגרת ביצוע הניתוח הכלכלי והמשפטי יציג הדירקטוריון את עמדתו בסוגיית קיומו האפשרי של עניין אישי לבעלת השליטה או למי מנושאי המשרה בחברה בקבלת החלטת החלוקה.

רק לאחר שמור איימו כי אם בקשתם לא תיענה הם יתנגדו למינוי מחדש של הדירקטורים המכהנים בחברה, ובהם אפלויג עצמו, נאות לידר להוסיף את הדרישה לזימון האסיפה. אבל הרוב הדרוש לאישור הדרישה של מור — בשלב זה לבחינה כלכלית בלבד — הוא רוב רגיל, כך שאם לידר תחליט להצביע נגד, ההצעה לא תתקבל.

וזו הסיבה לכך שבמור צפויים להגיע היום לאסיפה וללחוץ על היו"ר אפלויג לתמוך בהצעתם או לחלופין לפעול לסיווג לידר כבעלת עניין אישי שקולה לא ייספר.

אחרי הוצאת אטראו יהיה קשה להצדיק את ההוצאות

ומדוע מדובר בעניין אישי? כי ברגע שאטראו ­— הפעילות המרכזית והרווחית היחידה של לידר — תצא מידיה, יהיה קשה להצדיק הוצאות הנהלה וכלליות של 7 מיליון שקל בשנה. עלות השכר של חמשת הבכירים בלידר הסתכמה בשנה שעברה בכ־6 מיליון שקל, כשאפלויג קיבל שכר בעלות של כ־1.1 מיליון שקל ומנכ"ל לידר ליאור בן ארצי נהנה משכר דומה. הוצאות ההנהלה והכלליות של לידר, לפי דו"ח סולו ל־2018, הסתכמו בכ־7 מיליון שקלים.

אם הצעת מור תתקבל, דירקטוריון לידר יהיה חייב לבחון את כדאיות חלוקת המניות של אטראו לבעלי המניות, ולשים בצד את האינטרסים האישיים של נושאי המשרה ובעלי השליטה. אם לידר יצביע נגד, במור עשויים לערב בעניין את רשות ניירות ערך, שתצטרך להכריע אם ללידר יש עניין אישי בנושא — או לא.

תגיות