מחדל הפיקוח על מעונות היום והמשפחתונים: מפקח אחד לכל 300 מוסדות מוכרים
לפי מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, על 6,000 מעונות ומשפחתונים פעילים מפקחים 20 פקחים בלבד; הבעיה חמורה במיוחד לאור הכוונה להוסיף בספטמבר אלפי מעונות לפיקוח. רק 37% מהמעונות שתוכננו בשנים האחרונות הוקמו בפועל; במגזר הערבי הוקמו 13 מעונות בלבד
משרד העבודה והרווחה מעסיק מפקח אחד לכל 300 מעונות ומשפחתונים, כך עולה ממסמך שמפרסם היום (א') מרכז המחקר והמידע של הכנסת (הממ"מ) לקראת הדיון שיערך מחר בוועדת החינוך של הכנסת בנושא ההיערכות ליישום חוק הפיקוח על המעונות. מהמסמך עולה כי ישנם כ-6,000 מעונות ומשפחתונים בפיקוח - אבל רק 20 מפקחים. החלטות להוסיף עוד מפקחים לא יושמו.
קראו עוד בכלכליסט
בישראל 2,337 מעונות מפוקחים וכ-3,700 משפחתונים שמוכרים על ידי משרד העבודה הרווחה. במעונות 127 אלף ילדים, שהם כ-25% מכלל הפעוטות עד גיל 3. במשרד העבודה והרוחה פועלים 20 מפקחים על מעונות, כלומר מפקח אחד בממוצע לכל 300 מוסדות מוכרים לגיל הרך. ביולי 2018 החליטה הממשלה להוסיף עשרה תקני פיקוח, אבל ממשרד העבודה והרווחה נמסר שהדבר טרם בוצע. המשרד מתכוון להוסיף עוד תקנים מתקציבו, אך גם זה טרם בוצע. לא נמסר פירוט התהליך בו יבוצעו הדברים.
הבעיה גדולה עוד יותר משום שבספטמבר הקרוב ייכנס חוק הפיקוח על מעונות היום לתוקפו. עד אז צריכים אלפי מעונות יום פרטיים, בהם שבעה ילדים ומעלה, להירשם. כיוון שתקנות חוק הפיקוח עוד לא אושרו, יצטרכו המוסדות לעמוד רק בכמה תנאים בסיסיים: העדר רישום פלילי של העובדים, הדרכה בעזרה ראשונה, התחייבות שהמקום מתאים למעון ועוד. כלומר, העומס על המפקחים ייגדל בהרבה, ובין כה וכה, לא ברור מה הערך של פיקוח כשאין מפקחים.
מסמך הממ"מ מגלה גם שרק 37% מהמעונות שהיו מיועדים לבנייה בחמש השנים האחרונות הוקמו בפועל. מתברר שבין השנים 2014-2018 תכננה הממשלה הקמת 551 מעונות, אבל נסתיימה בנייתם של 202 בלבד. הממשלה מעוניינת במיוחד להוציא נשים ערביות לעבודה, אבל במגזר הערבי ניבנו 13 מעונות. סביר שבין היתר גרמו לכך הקושי לאתר קרקעות במגזר, כמו גם בעיות התכנון הקשות שם. 20 מעונות הוקמו במגזר החרדי.
5 תגובות לכתיבת תגובה