אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אפ"י: "השימוש ביועצים ביטחוניים פוגע בטוהר המידות" צילום: שחר לוי - משרד הביטחון

אפ"י: "השימוש ביועצים ביטחוניים פוגע בטוהר המידות"

אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני הגיב לעתירה שהגישו היועצים הביטחוניים, נגד ההחלטה למדר אותם מקבלת מידע והשתתפות בדיונים רגישים מחשש לדליפות וניגודי עניינים. אפ"י: "חומר רגיש נמצא במשרדי היועצים - ולא אצל החברות"

26.07.2019, 13:32 | תומר גנון

"השימוש ביועצים ביטחוניים יוצר פגיעה בנראות ובטוהר המידות של השירות הציבורי". כך טוענים באגף הפיקוח על הייצוא על הביטחוני (אפ"י) במשרד הביטחון, בתגובה שהגישו אתמול (ה') לבית המשפט המחוזי בת"א לעתירה נגד החלטתם למדר את היועצים מקבלת מידע והשתתפות בדיונים רגישים של החברות שלהן הם מייעצים, וזאת מחשש לדליפות וניגודי עניינים.

קראו עוד בכלכליסט

על פי הנוהל החדש, שהוקפא עד שתתקבל החלטה בעתירה, מידע הקשור לרישיונות ספציפיים של החברות יועבר אך ורק ישירות לבעלי הרישיון, ולא באמצעות היועצים המשמשים כמתווכים בין החברות לאפ"י. עוד נקבע, כי היועצים לא יהיו רשאים להשתתף לבדם בדיונים שבהם נחשף מידע על מוצרים ופעילות במדינות מותרות ליצוא.

ההחלטה על מידור של היועצים הביטחוניים, שנותנים שירות חיצוני ליצואנים ביטחוניים קטנים ובינוניים, נובעת מחשש לזליגת מידע ביטחוני-מדיני-עסקי שמגיע לידיהם כמתווכים, וכן מניגודי עניינים פוטנציאליים שבהם הם נתונים. זאת לאור העובדה שרבים מהיועצים, לרוב עובדי מערכת הביטחון לשעבר, מייצגים במקביל עשרות חברות. החשש הוא שבמידע שאליו הם נחשפים כיועצים לחברה אחת, הם עשויים לעשות שימוש אצל חברה אחרת.

"עבודת היועצים יוצרת בקרב היצואנים את הרושם שהם נדרשים בסיועם של היועצים לצורך קיצור זמני הטיפול מול אפ"י, בשל היכרותם עם האגף, החוק והנהלים", נכתב בתגובה לעתירה שהוגשה על ידי פרקליטות מחוז ת"א (אזרחי), ואליה צורף תצהיר של ראש אפ"י, רחלי חן. "הדבר יוצר רתיעה בקרב היצואנים מעשיית המוטל עליהם, ומונע מהם בעקיפין להיעזר בשירותיו של אפ"י. בזהירות ייאמר כי הדבר אף יוצר פגיעה בנראות ובטוהר המידות של השירות הציבורי".

ראש אפ"י רחלי חן, צילום: שחר לוי - משרד הביטחון ראש אפ"י רחלי חן | צילום: שחר לוי - משרד הביטחון ראש אפ"י רחלי חן, צילום: שחר לוי - משרד הביטחון

"בשנים האחרונות", נכתב בנוסף בתגובה, "אפ"י נחשף לתופעה שבמסגרתה יצואנים רבים הנעזרים בשירותי הייעוץ מפגינים חוסר בקיאות או מעורבות בתכני והליכי הרגולציה על הייצוא הביטחוני. כך למשל בביקורות רבות שאפ"י מקיים אצל יצואנים הוא נתקל במצבים שבהם היועץ הוא זה שעונה לשאלות אפ"י, בעוד אנשי החברה לא יודעים לתת מענה, או שהחומר הנוגע לעסקאות היצוא הביטחוני כלל לא נמצא במשרדי החברה אלא במשרדי היועץ הביטחוני".

על פי התגובה, הדבר מעלה חשש לזליגת מידע רגיש. "כפועל יוצא מניהול מרשם היצואנים", נכתב בתגובה שהוגשה באמצעות עוה"ד קרן יוסט (דון יחייא) ויסכה פישר-יוסף", "אפ"י מקבל מהם מידע רב אודות המוצרים שלהם, העסקאות שהם מבצעים, הלקוחות שלהם ועוד פרטים רבים רגישים מבחינה מדינית, ביטחונית ומסחרית. במטרה ליצור מערך ניהול תקין ואחראי של מסד הנתונים, הוחלט כי כל מידע אודות בקשות לרישיונות ספציפיים של חברה יועבר במישרין למי שהוגדר בחברה כמגיש בקשות".

תגיות