אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פימי במגעים למכירת חברת הטפטפות ריווליס צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

פימי במגעים למכירת חברת הטפטפות ריווליס

הקרן שרכשה ב־2014 את חברת ההשקיה מידי התאגיד האמריקאי ג'ון דיר ב־65 מיליון דולר, מעוניינת כעת למכור אותה לפי 550 מיליון דולר. את המכירה מנהל גולדמן זאקס, שהוביל גם את מכירת נטפים

20.08.2019, 07:09 | גולן חזני

ישי דוידי וקרן פימי מנהלים מגעים ראשוניים למכירת חברת ההשקיה בטפטוף ריווליס (Rivulis). ל"כלכליסט" נודע כי המגעים מתקיימים בעיקר מול קרנות זרות, חלקן התמודדו על רכישת נטפים.  

קראו עוד בכלכליסט

פימי ושתי השותפות שלה בחברה – דל ההודית וקרן פיין אנד פרטנר – שכרו את שירותיו של בנק ההשקעות גולדמן זאקס להוביל את המכירה, ושואפות לקבל מכפיל של 14 על ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי), בדומה לזה שהתקבל במכירת נטפים. כלומר, סכום הנע בין 500 ל־550 מיליון דולר. עם זאת, הן עשויות להתקשות לקבל מכפיל זה כיוון שריווליס אינה מובילת שוק כמו נטפים, והיא ממוקמת כשחקנית השנייה או השלישית בתחום.

טפטפות של חברת ריווליס, צילום: שאטרסטוק טפטפות של חברת ריווליס | צילום: שאטרסטוק טפטפות של חברת ריווליס, צילום: שאטרסטוק

ריווליס ריווליס ריווליס

חברת ריווליס, לשעבר חטיבת המים של התאגיד האמריקאי ג'ון דיר ופלסטרו גבת, נרכשה על ידי פימי לפני חמש שנים תמורת 65 מיליון דולר. הקרן ביצעה מאז שתי עסקאות מיזוג מניות שדיללו את חלקה ל־54%. יו"ר החברה, גילון בק, הוא שותף מנהל בפימי.

ריווליס, המנוהלת ע"י ריצ'ארד קלפהולץ, רשמה על פי הערכות הכנסות של 360 מיליון דולר ב־2018, כאשר הצפי ל־2019 עומד על כ־380 מיליון דולר. ה־EBITDA של החברה מוערכת ב־36 מיליון דולר ב־2018 ו־38 מיליון דולר ב־2019.

ירידות בשער הלירה הטורקית פגעו בהכנסות

שנת 2018 היתה שנה לא קלה עבור ריווליס שסבלה מירידה משמעותית בהכנסות בטורקיה בשל ירידות בשער הלירה הטורקית והיעדר הגנה מספקת משערי מטבע. פימי הורידה את שווי האחזקה שלה בריווליס מ־135 ל־125 מיליון דולר בעקבות התוצאות בשנה זו, אולם במהלך השנה האחרונה רושמת החברה התאוששות בטורקיה, לצד המשך צמיחה במרכז אמריקה.

פיטורים, סגירת מפעלים והעברת המטה לקיבוץ גבת

ג'ון דיר הוא תאגיד ענק אמריקאי בתחום הכלים הכבדים. התאגיד לא הקדיש משאבים מספיקים לפעילות המים שלו, ולכן נאלץ למכור את ריוורליס בהפסד. החברה נבנתה על בסיס שלוש חברות שנרכשו בין 2006 ל־2008, כולל רכישת

ג'ון דיר תכננה להפוך את ג'ון דיר ווטר לפעילות של מיליארד דולר לשנה אולם נכשלה בניהולה כאשר הכפיפה את חברת המים לחטיבת המיכון החקלאי ואיחדה את מערכי השיווק של שתי החטיבות. ערב המכירה סבלה ג'ון דיר ווטר מהפסד של 50 מיליון דולר בשנה.

פימי מציגה במקרה של ריווליס את אחד מהליכי ההשבחה המשמעותיים שביצעה הקרן. הליך ההשבחה היה מהיר יחסית והתבטא בשילוש שווי החברה בתוך 16 חודשים בלבד מרגע רכישתה במידה ותהליך המכירה יצליח צפויה פימי להכפיל את ההשקעתה בחברה פי שש. בין הצעדים שביצעה הקרן לטובת ייצוב החברה: סגירת הפעילות בסין, פיטורי 250 עובדים והעברת מטה החברה מארה"ב לגבת. בנוסף ביצעה פימי רכישות שהעניקו לה נוכחות חזקה בטורקיה ודרום אמריקה – שני מרכזי מכירות עולמיים בולטים, וזאת במקביל לתהליכי התייעלות שמחקו את הניהול הכושל של ג'ון דיר בחברה.

סטארט־אפ ניישן? טפטפות ניישן

תחום ההשקיה בטפטוף הוא אחד התחומים שישראל בולטת בתעשייה העולמית. גם השחקנית הנוספת בשלישיה המובילה – ג'יין ההודית – היא שותפה של הקיבוצים נען ודן.

מייסד ומנכ"ל קרן פימי - ישי דוידי, צילום: יונתן בלום מייסד ומנכ"ל קרן פימי - ישי דוידי | צילום: יונתן בלום מייסד ומנכ"ל קרן פימי - ישי דוידי, צילום: יונתן בלום

בשנים האחרונות נרשמו אקזיטים מרשימים בתחום: לפני שנתיים נמכרו 80% ממניות נטפים הישראלית, חברת ההשקיה בטפטוף הגדולה בעולם, ע"י קרן פרמירה למקסיכם המכסיקנית (Mexicam) תמורת 1.5 מיליארד דולר. תהליך המכירה ארך חצי שנה ובסיומו נותר קיבוץ חצרים, שהקים את החברה, עם 20% מהמניות. העסקה התבצעה כאמור במכפיל 14 על ה־EBITDA של נטפים, שעמד על 135 מיליון דולר.

הליך של מכירת ריווליס עשוי לארוך למעלה מחצי שנה, ולאור חוסר היציבות בשווקים עלול אף להיפגע מכך ובמידה ושלוש השותפות בריווליס לא יקבלו את המחיר הנדרש, הן עשויות להחליט לא למכור. לפני כשנה העמידה פימי את חברת המ-לט למכירה, אבל הצעות נמוכות שקיבלה גרמו לה להפסיק את התהליך.

תגיות