אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על הביטחון: מלחמת התשה תקציבית צילום: אוהד צויגנברג

דעה

הקרב על הביטחון: מלחמת התשה תקציבית

כמו תמיד, הפופוליזם של פוליטיקאים והרצון שלהם למצב את עצמם כאנשי ביטחון משמשים יתרון לאנשי צה"ל. אבל הגירעון העצום טורף את הקלפים: הוא אולי הכלי היעיל ביותר שהיה בידי פקידי האוצר זה עשרות שנים

24.08.2019, 19:48 | עמרי מילמן

תקציב 2020 עוד רחוק מהעין, ובשלב זה כלל לא ברור מי ירכיב אותו, אולם דבר אחד ברור: נדיב הוא לא יהיה. אחרי הפזרנות שהוביל בשנים האחרונות שר האוצר משה כחלון בגיבוי ראש הממשלה בנימין נתניהו, התקציב הבא יהיה קשוח. במערכת הביטחון כבר נערכים לקרב בלימה. הרי ברור לכל שהכסף הגדול נמצא שם. ההבנה הזו לא נעלמת מעיני בכירי צה"ל, כפי שאינה נעלמת מעיניהם של פקידי האוצר. שני הצדדים, שכבר מתחילים בהכנות, מדגישים כי אפילו לא החל המשא ומתן, וכבר ברור לכולם כי הוא לא יהיה קל. במשרד האוצר יראו לנגד עיניהם את החריגה האדירה בגירעון ויחפשו דרך לסגור אותה, ובמערכת הביטחון כבר מתכננים את התוכנית הרב־שנתית (תר"ש) הבאה, "תנופה", שאמורה להתחיל ב־2020 ובתקווה להגדיל את התקציב כמו התר"ש הקודמת.

קראו עוד בכלכליסט

בסוף השבוע חשפו בכירי צה"ל ב־ynet תוכניות של האוצר שכוללות ביטול פנסיית הגישור, פיטורים של מאות אנשי קבע וקיצור שירות החובה לשנתיים וארבעה חודשים. הבכירים מיהרו להגדירם כ"צעדים הרסניים". ברור שצעדים אלו, שהם ללא ספק החלום הוורוד של פקידי האוצר, לא יבוצעו כלשונם, ולא בטוח שאפילו יוצעו בסופו של דבר באופן רשמי. ההמלצה לקצר את השירות, עוד לפני שהחלטות קודמות בנושא שהתקבלו בוצעו בפועל, כמעט מגוחכת.

נתניהו וכחלון, צילום: אוהד צויגנברג נתניהו וכחלון | צילום: אוהד צויגנברג נתניהו וכחלון, צילום: אוהד צויגנברג

פנסיות הגישור הן מראש פשרה בין דרישת מערכת הביטחון לשמור על הפנסיה התקציבית של אנשיה, לבין מסקנות ועדת לוקר, שהמליצה לתת מענקים לפורשים לגמלאות מהצבא בשנות ה־40 לחייהם, כדי שיפתחו קריירה שנייה בחוץ. גם הסיכום המקורי לגבי פנסיית הגישור מעולם לא הושלם. משרדי האוצר והביטחון הזדרזו להתגאות בסיכום, אבל ארבע שנים חלפו מאז נחתם ועדיין לא ברור איך פנסיות הגישור יינתנו ובאילו היקפים. לכן, גם אם במשרד האוצר מייחלים לביטול פנסיות הגישור, לא סביר שזה יקרה. ועדיין, במערכת הביטחון לא יכולים לנוח על זרי הדפנה, שכן הגירעון הגבוה מאיים על כולם. לא סתם כבר לא שומעים את כחלון ונתניהו מבטיחים בתקופת הבחירות הזו תוספות נדיבות למערכת הביטחון.

אז כן, כמו תמיד, הפופוליזם של פוליטיקאים והרצון שלהם למצב את עצמם כאנשי ביטחון משמשים יתרון לאנשי צה"ל. אבל הגירעון העצום טורף את הקלפים: הוא אולי הכלי היעיל ביותר שהיה בידי פקידי האוצר זה עשרות שנים כדי לנסות לרסן את תקציב הביטחון. ראש הממשלה ושר האוצר הבאים ייכנסו לשדה קרב.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
להוציא את הפנסיות התקציביות מחוץ לחוק
כל חיי אני חוסך לקופת פנסיה. כשביבי היה שר אוצר פגע קשה בפנסיה של אלה שחוסכים ("איזון אקטוארי"). ב 1000 מליארד שקל התחיבויות של המדינה לפנסיות תקציביות לא נגע. פקידי האוצר שגם הם מקבלים פנסיות כאלה על חשבון הציבור לא נתנו לי. אז דעו לכם שאני בקושי מבוגל לשלם את הפנסיה שלי. אני לא יכול לשלם פנסיה למי שלא חבך. צריך לדאוד שפנסיה זה מגיל 67 ורק למי ששילם
פנסיות מטורפות  |  25.08.19
1.
הגיע הזמן להגיד את האמת על צהל
קצת עצוב.נתתי הרבה שנים מחיי לצהל. צבא הגנה לעובדיו. בוא נודה על האמת.רוב אנשי הקבע לא מסכנים את חייהם ובטח שלא עובדים יותר מכל סטארטאפיסט ממוצע. אבל בכסף הם טובים. אני מממן אותם.ולי נ ג מ ר הכסף. אני מממן אנשים בני 42 שצוחקים כל הדרך לבנק.ואין לי יותר כסף לממן אותם. מה תעשו ?תבקשו מהרמטכל שימציא גניבת כסף חדשה .איזה מענק 'טרום פנסיה' או משהו כזה.סומך עליכם.בזה אתם טובים. הכי טובים בעולם - צבא הגנה לעובדיו.
סיון  |  24.08.19