אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בהתאם לציפיות: ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי - על 0.25% צילום: אלכס קולומויסקי

בהתאם לציפיות: ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי - על 0.25%

ריבית בנק ישראל נשארה בשיעורה זה תשעה חודשים. הוועדה המוניטרית של הבנק מסרה כי "הריבית לא תעלה למשך זמן ממושך", זאת לאחר שרק לפני חודש צפו בוועדה העלאה מתונה של הריבית. בסוף יולי הוריד הפד את הריבית בארה"ב לראשונה זה עשור

28.08.2019, 16:00 | עמרי מילמן

בנק ישראל הודיע היום (ד') כי הותיר את הריבית בשיעור של 0.25%, שיעור הריבית זה תשעה חודשים, בהתאם לתחזיות הכלכלנים. ההחלטה של הוועדה המוניטרית, שבראשה עומד נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון לא הפתיעה את השוק, במיוחד לאור אמירתו של הנגיד לאחר החלטת הפד בסוף יולי כי להערכתו לא תהיה החלטה על העלאת ריבית למשך זמן ממושך.

קראו עוד בכלכליסט

בסוף חודש יולי הוריד הפד האמריקאי את הריבית בפעם הראשונה מזה עשור ברבע אחוז. במקביל מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% בחודש יולי האחרון, זאת לעומת צפי למדד ללא שינוי (0%). ב-12 החודשים האחרונים (מיולי 2018 עד יולי 2019) עלה ב-0.5%, זאת כאשר טווח היעד של בנק ישראל לאינפלציה הוא בין 1% ל-3%.

נגיד בנק ישראל פרופ נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון | צילום: עמית שעל נגיד בנק ישראל פרופ

בהחלטת הריבית ציינה הוועדה, בהמשך להודעתו החריגה של הנגיד מסוף החודש שעבר, כי היא מעריכה כי "לאור התפנית בסביבת האינפלציה בישראל, ובמדיניות המוניטרית של הבנקים המרכזיים העיקריים, ההתמתנות בכלכלה העולמית והמשך הייסוף, הריבית לא תעלה למשך זמן ממושך", זאת כאשר רק לפני חודש צפו בוועדה העלאה מתונה של הריבית.

עוד הדגישו בוועדה כי "במידת הצורך, הוועדה תנקוט בצעדים נוספים כדי להרחיב עוד יותר את המדיניות המוניטרית, על מנת לתמוך בתהליך שבסופו האינפלציה תתייצב בסביבת מרכז תחום היעד, ובפעילות הכלכלית". הוועדה לא מפרטת אילו צעדים שוקל הבנק לנקוט, אך סביר להניח כי מדובר בהפחתה נוספת של הריבית או התערבות בשוק המט"ח.

הווועדה התייחסה לסביבת האינפלציה ולכך ששני המדדים האחרונים היו נמוכים משמעותית מהצפוי. אולם בעוד שהאינפלציה ירדה בעקבות אותם שני מדדים מ-1.5% ל-0.5% (מתחת לגבול התחתון של יעד האינפלציה), האינפלציה בניכוי אנרגיה ופירות וירקות ירדה מ-1.1% ל-0.9%, כאשר עיקר ההשפעה השלילית נבעה מהפירות והירקות שמתאפיינים בתנודתיות גבוהה. כעת ירצו לבחון האם מדובר היה בירידה זמנית בעקבות אותה תנודתיות או בסביבת אינפלציה חדשה.

ממין: יו"ר הפדרל ריזרב ג ממין: יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול ונגיד בנק ישראל אמיר ירון בכנס בג'קסון הול | צילום: בנק ישראל ממין: יו"ר הפדרל ריזרב ג

עוד ציינה הוועדה, כי "הסיכונים הנשקפים לכלכלה העולמית החמירו מאז החלטת הריבית האחרונה, בעיקר לנוכח החרפת מלחמת הסחר. ביולי, עוד לפני ההחרפה במלחמת הסחר, קרן המטבע הבינלאומית עדכנה כלפי מטה את התחזית לצמיחה העולמית ולסחר העולמי ב-2019".

למרות הסיכונים לכלכלה העולמית, לפחות בינתיים נראה כי המשק הישראלי ממשיך לצמוח קרוב לקצב הפוטנציאלי שלו, ונראה כי הפעילות הכלכלית בישראל אינה מושפעת לרעה מהסנטימנט העולמי השלילי, הוועדה המוניטרית מדגישה כי גם הייצוא, לפי נתוני הלמ"ס אינו נפגע מהסנטימנט השלילי העולמי.

ומה נמסר בתחזית האחרונה?

בתחזית האחרונה של חטיבת המחקר שפורסמה בחודש שעברה העריכו כלכלני הבנק כי "ריבית בנק ישראל תעלה ברבעון השלישי של 2019 ל-0.5%, בדומה לתחזית מאפריל. במהלך 2020 צפויות שתי העלאות נוספות, כך שבסופה צפויה הריבית לעמוד על 1.0%." אולם כאמור הורדת הריבית בארה"ב וההפתעה בסביבת האינפלציה צפויות להאט את המגמה ואולי אף לשנות אותה.

בהחלטת הריבית האחרונה בחודש יולי אמר ירון, כי "בחודשים האחרונים ההתפתחויות בכלכלה העולמית הם המקור העיקרי לדאגה עבורנו. לאורך מספר חודשים ראינו חולשה באירופה ובשווקים המתעוררים, ולאחרונה מצטברים סימנים לאפשרות של האטה מסויימת גם בארה"ב. הגידול בסחר העולמי נבלם, ו"מלחמת הסחר" היא הגורם העיקרי שמעיב על הסנטימנט של הפעילות הריאלית ועל השווקים הפיננסיים".

תגיות