אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 ביתן במו"מ למכירת 10 סניפי מגה בעיר לוויקטורי ב־150 מיליון שקל

בלעדי לכלכליסט

ביתן במו"מ למכירת 10 סניפי מגה בעיר לוויקטורי ב־150 מיליון שקל

בעלי קבוצת יינות ביתן נחום ביתן מנהל מגעים למכירת 10 מסניפי מגה בעיר, על רקע מצוקת המזומנים המתמשכת. המגעים העיקריים מתנהלים מול רשת ויקטורי, אך גם פרש מרקט מתעניינת. מיקום הסניפים ייקבע לפי זהות הרוכשת

02.09.2019, 06:55 | גולן חזני ונורית קדוש

מצוקת המזומנים מאלצת את נחום ביתן למכור סניפים: ל"כלכליסט" נודע שביתן, בעלי קבוצת המזון יינות ביתן, מנהל מגעים למכירה של 10 מסניפי מגה בעיר שבבעלותו תמורת כ־150 מיליון שקל. המגעים מנוהלים בעיקר מול רשת ויקטורי של משפחת רביד, אך גם רשת המזון פרש מרקט בוחנת רכישה של מספר סניפים אם כי ככל הידוע לא מתנהל מולה משא ומתן מתקדם.

קראו עוד בכלכליסט

מיקום הסניפים תלוי בזהות הרוכשת ובעמדת רשות התחרות, שכן פרק התחרות הגיאוגרפית בחוק המזון קובע שמכירת סניפי מזון תלוי בדומיננטיות של הרשת הרוכשת באזור. עם זאת, הלחץ של ביתן לקדם את העסקה צפוי לאפשר לקונה להתעקש על קבלת סניפים חזקים.

בעלי יינות ביתן ורשת מגה נחום ביתן. מנהל בעצמו את המו"מ, צילום: עמית שעל בעלי יינות ביתן ורשת מגה נחום ביתן. מנהל בעצמו את המו"מ | צילום: עמית שעל בעלי יינות ביתן ורשת מגה נחום ביתן. מנהל בעצמו את המו"מ, צילום: עמית שעל

גורמים המקורבים לעסקה ציינו כי המשא ומתן מתנהל ישירות מול ביתן עצמו ומול בנו יוסי ביתן, המכהן בשנה וחצי האחרונות כמשנה למנכ"ל. להערכת אותם גורמים, מימוש העסקה יעניק לביתן חמצן לשנה וחצי הקרובות. אלא שלפי הערכות, ביתן יתקשה למצוא קונה שיסכים לשלם את מלא הסכום שהוא דורש עבור 10 סניפים ויידרש למצוא מקור מימון חיצוני.

ביתן רוצה להקדים את יתרת התשלום לנאמני מגה

קבוצת יינות ביתן נאבקת במצוקת אשראי חמורה המקשה עליה לעמוד בהתחייבויות לספקים והובילה אותה לפנות בחודש שעבר לרבים מהם ולבקש דחיית תשלומים. בחודש שעבר אף העלתה חברת דן אנד ברדסטריט את דירוג סיכון ההתקשרות עם יינות ביתן וציינה כי לאחרונה חלה הרעה במוסר התשלומים של הקבוצה, שסירבה להציג בפניה נתונים פיננסיים עדכניים. דן אנד ברדסטריט אף המליצה לספקים של יינות ביתן להמשיך לעקוב אחר פעילותה, והעלתה את דירוג הסיכון שלה מ"מתחת לממוצע" אל רמת "ממוצע".

סניף מגה בעיר סניף מגה בעיר סניף מגה בעיר

איתות נוסף התקבל אתמול מכיוון חברות ביטוחי האשראי בססח וכלל ביטוח, המבטחות ספקים מפני אי־עמידה של יינות ביתן בהתחייבויות. שתי החברות הודיעו לספקים כי הן מצמצמות ב־15% את היקף האשראי המבוטח כנגד הסחורות שהם מספקים לביתן, זאת לאחר שמבטחי המשנה של החברות הישראליות הודיעו להן על הורדת היקף המכסה המבוטחת לענף המזון.

מצוקת האשראי של קבוצת יינות ביתן נובעת גם מירידה בפעילות סניפי יינות ביתן ומגה בעיר וגם מכך שמגה בעיר לא מקבלת אשראי בנקאי. ביתן טרם העביר את מלוא התשלום עבור מגה בעיר לנאמנים שמהם רכש אותה ב־2016 לאחר שנקלעה לחדלות פירעון. כעת הוא מבקש להקדים תשלום של 150 מיליון שקל לנאמנים עבור הרכישה, כדי שיתאפשר לו לבצע מיזוג תפעולי ופיננסי בין הרשתות יינות ביתן ומגה בעיר.

מנכ"ל ויקטורי אייל רביד. שואף להתרחב למרכזי הערים, צילום: אבי רוקח מנכ"ל ויקטורי אייל רביד. שואף להתרחב למרכזי הערים | צילום: אבי רוקח מנכ"ל ויקטורי אייל רביד. שואף להתרחב למרכזי הערים, צילום: אבי רוקח

מיזוג הרשתות צפוי לכלול הסבה ומיתוג מחדש של מגה בעיר כ"יינות ביתן בעיר" ולאפשר מועדון לקוחות, מערך שירות לקוחות ותווי קנייה משותפים. לפי הערכות, הכנסות מגה בעיר ב־2018 הסתכמו ב־2.5 מיליארד שקל מתוך כלל הכנסות שנתיות של 5.5 מיליארד של כל קבוצת יינות ביתן. להערכת הספקים, תוצאות 2019 צפויות להיות נמוכות יותר.

מהלך מיזוג הרשתות שביתן שואף לבצע דורש השקעות נוספות, שאותן הוא ניסה לממן באמצעות הכנסת משקיע חיצוני או נטילת הלוואה שתאפשר לפרוס את יתרת התשלום עבור מגה על פרק זמן ארוך יותר. ביתן ניהל מגעים להכנסת משקיע עם זהבית כהן מקרן אייפקס וחברת הדלק פז, אך אלו לא הבשילו לכדי עסקה על רקע סירובו למכור שליטה והגבלת נתח המניות שיימסרו למשקיע ל־40% בלבד. נראה שעם חלוף הזמן הלחץ הפיננסי הוביל לבחינת האפשרות למכור סניפים.

התרחבות באמצעות שורה של מהלכי רכישה

ביתן רכש את מגה בעיר על 120 סניפיה לפני כשלוש שנים תמורת 495 מיליון שקל לאחר שנקלעה להקפאת הליכים. הרכישה הפכה אותו לבעלי קבוצת המזון השנייה בגודלה בישראל אחרי שופרסל, תוך הפעלת שלוש רשתות: יינות ביתן, מגה בעיר ושוק מהדרין החרדית, שמעסיקות קרוב ל־10 אלפים עובדים. עד 2019 העביר ביתן לנאמני רשת מגה כ־350 מיליון שקל, מהם כשליש מכיסו בעקבות מכירת נכסים.

רכישת מגה בעיר אפשרה לביתן להגיע למרכזי הערים הודות להיותה רשת חנויות עירונית הממוקמת במרכזי שכונות ונהנית מקהל שבוי המוכן לשלם מחירים גבוהים. בראיון שהעניק ל"כלכליסט" בפסח האחרון אמר ביתן שרווחיות מגה בעיר גבוהה יותר מרשת שופרסל שלי המקבילה, הפועלת על רווחיות גולמית של 33%.

ביתן הגיע לרכישת מגה לאחר שורה של מהלכי רכישה שביצע בשנים האחרונות, והרחיבו את רשת המזון האזורית יינות ביתן שהחלה מחנות שהקים עם רעייתו באשקלון ב־1995. לאחר רכישת סניפי היפר רמה ב־250 מיליון שקל ושלושת סניפי רשת יד יצחק ב־124 מיליון שקל, קנה ביתן ב־2013 את רשת מחסני כמעט חינם ב־350 מיליון שקל, שהביאו אותו לפריסה ארצית של 65 סניפים.

רשת המזון ויקטורי של משפחת רביד ובניהולו של אייל רביד לא מסתירה את שאיפות ההתרחבות שלה, ובחודשים האחרונים בוחנת רכישה של סניפים חדשים. הרשת מונה כ־50 סניפים והיא חתמה את המחצית הראשונה של השנה בעלייה שנתית של 2.7% במכירותיה שהסתכמו ב־856 מיליון שקל, הודות לפתיחת חנויות חדשות ועל אף ירידה של 1.5% במכירות החנויות הזהות. עם זאת, השורה התחתונה של הרשת נחתמה בצניחה של 28.6% ברווח הנקי לכדי 11.3 מיליון שקל. גם בנטרול החלת תקן IFRS 16 הרווח הנקי היה נחתם בירידה, אם כי בשיעור צנוע בהרבה של 3%.

עם פרסום הדו"חות אמר רביד ל"כלכליסט": "אנו מזהים מעבר צרכנים לחנויות שכונתיות, ולכן ויקטורי ממקדת את פתיחת החנויות החדשות במרכזי הערים ומחפשת שם הזדמנויות צמיחה.

מיינות ביתן ומוויקטורי לא נמסרה תגובה.

תגיות