אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מעגן מיכאל נגד המדינה: ביצעה מחטף של קרקע צילום: אלעד גרשגורן

מעגן מיכאל נגד המדינה: ביצעה מחטף של קרקע

בעתירה שהגיש הקיבוץ נטען שלאחר שהוותמ"ל אישרה הפקדת תוכנית ענק לפוריידיס היא "נזכרה" להוסיף לה שטח על חשבון קרקע חקלאית של הקיבוץ

03.09.2019, 07:13 | דותן לוי

הוועדה להאצת הבנייה (ועדה לתכנון ובנייה למתחמים מועדפים לדיור, ותמ"ל) ביצעה מחטף כשהוסיפה מאות דונמים לתוכנית שנועדה להרחיב את היישוב פוריידיס, זאת זמן קצר לאחר שכבר הוחלט על הפקדתה - כך טוען קיבוץ מעגן מיכאל בעתירה מנהלית שהגיש לאחרונה למחוזי חיפה נגד הוותמ"ל, מינהל התכנון, המועצה המקומית פוריידיס ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י).

קראו עוד בכלכליסט

מהעתירה עולה כי בחודש מאי אישרה הוותמ"ל להפקיד להתנגדויות את התוכנית רחבת ההיקף ליישוב פוריידיס, המשתרעת על 1,771 דונם וכוללת שתי שכונות מגורים בנות כ־2,100 דירות, מתחם תעסוקה ומאות דונמים נוספים לתשתיות. כ־260 דונם משטח התוכנית משמשים כיום כקרקעות חקלאיות של מעגן מיכאל. הקיבוץ ייאלץ להחזיר את הקרקעות הללו למדינה.

קיבוץ מעגן מיכאל. "החלטה קיצונית שאינה חיונית, אינה מידתית ואינה מאוזנת", צילום:  אלעד גרשגורן קיבוץ מעגן מיכאל. "החלטה קיצונית שאינה חיונית, אינה מידתית ואינה מאוזנת" | צילום: אלעד גרשגורן קיבוץ מעגן מיכאל. "החלטה קיצונית שאינה חיונית, אינה מידתית ואינה מאוזנת", צילום:  אלעד גרשגורן

לטענת הקיבוץ, במאי הוחלט כי התוכנית תופקד בתוך 60 יום להתנגדויות, אולם שלושה שבועות בלבד לאחר מכן החליטה הוותמ"ל להרחיב את המתחם ל־2,250 דונם. כלומר תוספת של 479 דונם על התוכנית המקורית, תוך גריעת 200 דונם נוספים מקרקעותיו החקלאיות של הקיבוץ, כך שהיקף הגריעה מגיע ל־460 דונם. שטחים אלה, הכוללים בין היתר את מטעי האבוקדו של הקיבוץ, יוחזרו למדינה, ורק לאחר העתקת התשתיות יושבו אליו, אך בשל הקרבה לצינור הגז הארצי לא יתאפשר לטעת בהם עצים.

אחת השכונות המתוכננת להיבנות ממערב לכביש 4 משתרעת על 592 דונם וכוללת 1,692 יחידות דיור, ובמתחם נוסף, בשטח של 108 דונם הנמצא במעלה הגבעה עליה שוכן היישוב, מתוכננת בנייה של 412 יחידות דיור. 704 דונם נוספים הקצתה התוכנית לטובת העתקת תשתיות כמו קווי גז, דלק, תקשורת מים וביוב. מרבית התוכנית נעשתה בהתאם לעקרונות תוכנית המתאר החדשה ליישוב, שאושרה ביוני 2018.

העתירה, שהוגשה על ידי עורכי הדין שי גרנות ויהודה אילוק ממשרד גרנות ושות', מעלה שאלות רבות בנוגע להליך אישור התוכנית והצורך הפתאומי בהגדלת השטח במאות דונם, שלושה שבועות בלבד לאחר ההחלטה על הפקדתה.

"עוד לא ברור כיצד הוותמ"ל ומינהל התכנון פועלים במשך שנים רבות לתכנן תוכנית אשר אמורה לספק את היישוב פוריידיס מכל ההיבטים: תעסוקה, מגורים וכדומה תוך מתן מענה מספק לתשתיות סביב היישוב, ומיד לאחר קבלת החלטה על הפקדת התוכנית, ועוד לפני שהתוכניות יצאו לפועל, פועלת הוותמ"ל להרחיב את שטח התוכנית בשטחים נרחבים...לא ברור אם בעת שקודמה תוכנית המתאר, הדרישות הנ"ל לא נלקחו בחשבון או שמא הוותמ"ל ביקשה מראש שלא לבחון את השטחים הנ"ל במסגרת הליך תכנוני סדור ולמעשה ליצור תוכנית בשיטת הסלמי", לשון העתירה.

עוד טוען הקיבוץ כי פעילות הוותמ"ל נעדרת שיקול דעת, ומטרתה לנפח את מספר יחידות הדיור המאושרות לטובת הסטטיסטיקה. לראיה הציגה העתירה נתון של משרד הפנים שלפיו אוכלוסיית פוריידיס צפויה להגיע ל־21 אלף איש בשנת 2030, ואילו התוכנית שהופקדה מייצרת עתודה של 30 אלף יחידות לשנת היעד. בקיבוץ טוענים כי בוותמ"ל פעלו באופן לא מידתי, בלי לערוך את האיזונים הנדרשים, ודהרו לקבל "החלטה קיצונית שאינה נדרשת, אינה חיונית, אינה מידתית ואינה מאוזנת".

עוד נטען כי מדובר בקבלת החלטה משמעותית מאוד בתקופה של ממשלת מעבר, שסמכותה מוגבלת לעניינים הכרחיים ודחופים בלבד, כפי שנקבע בעמדת היועמ"ש מינואר 2019.

מינהל התכנון סירב להגיב לידיעה.

תגיות