אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אלשטיין חוגג במרוקו ומחזק השליטה בדירקטוריון דסק"ש צילום: twitter

אלשטיין חוגג במרוקו ומחזק השליטה בדירקטוריון דסק"ש

במקביל לפרסום דו"חות הרבעון הודיעה דסק"ש על הגדלת הדירקטוריון ל־9 חברים, חמישה מהם יהיו נציגיו של בעל השליטה. ובעוד אי.די.בי מדווחת על שיפור קל בגירעון בהון העצמי, אדוארדו אלשטיין הקדיש את זמנו לטקס הכנסת ספר תורה עם הרב פינטו

01.12.2019, 07:23 | גולן חזני

אדוארדו אלשטיין מנסה לחזק את אחיזקתו בחברות הציבוריות ובמהלך מפתיע, חמש וחצי שנים אחרי שרכש את השליטה באי.די.בי, הוא מחזק את דירקטוריון דיסקונט השקעות בנציגים המזוהים עמו. דסק"ש הודיעה מיד אחרי פרסום הדו"חות הרבעוניים כי הדירקטוריון אישר את מינויים של מריו בלכר ודיאנה דן־אלשטיין, אחותו של בעל השליטה, כדירקטורים בדסק"ש שמחזיקה בנכסים ובניין (68.8%) וגב־ים (34.9%), בסלקום (47%), שופרסל (26%) ואלרון (61%). בנוסף מונה מאוריסיו ביאור כדירקטור חליף.

קראו עוד בכלכליסט

באותה עת כמעט דיווחה דסק"ש על זימון אסיפת בעלי מניות ל־17 בדצמבר, להצבעה על חידוש כהונתם של כל הדירקטורים שאינם דח"צים בחברה.

לא ברור מה הניע את אלשטיין להזדרז עם המינויים ולאשרם בדירקטוריון, דבר שאפשרי מבחינת תקנון החברה, ולא להשאיר אותם כבר לאסיפה הכללית. יתכן שחש סיכון לקושי שבהעברת החלטות מהותיות בדירקטוריון, שיהיו מזוהות עם אינטרס שלו כבעל השליטה. התשובה על כך תינתן בשבועיים־שלושה הקרובים. ייתכן שבכך אלשטיין גם נערך לדיונים על חוק הריכוזיות, שבה אי.די.בי סבורה שירידה לאחזקה של 34.9% במניות גב־ים הופכת אותה לחברה ללא גרעין שליטה, בעוד שכלל לא ברור כי עמדה זו מקובלת גם על רשות ני"ע ומשרד המשפטים. אגב, גם מינויו של ערן סער למנכ"ל במקביל, הן באי.די.בי והן בדסק"ש, אושר בהחלטת דירקטוריון ולא הובא לאישור אסיפת בעלי המניות, אף שלכאורה מדובר בעסקת בעלי עניין. בנוסף, אחת האפשרויות היא שביאור ואחותו של אלשטיין עשויים לעזוב את דירקטוריון שופרסל בקרוב, זאת לאור מכירת מניות שופרסל שבידי דסק"ש, ויתכן שאלשטיין מחפש עבורם דירקטוריונים חלופיים.

אסיפה בשלט רחוק

 

עד היום הורכב דירקטוריון דסק"ש מ־7 חברים, שני דח"צים מאיר יעקובסון ומשה מטלון, דירקטורית בלתי תלויה לילי אילון, וארבעה נציגים של אלשטיין: הוא עצמו; סאול זאנג, היועמ"ש של אירסה ששותף איתו באי.די.בי; ואחיו אלחנדרו אלשטיין. לצדם כיהן כדירקטור רביעי רגיל יוסי זינגר מנהל קרן ג'נריישן שמונה לאחר שמוטי בן־משה ואלשטיין רכשו את השליטה בחברה. הדירקטוריון מנה שלושה דירקטורים בעלי זיקה ארגנטינית, האחים אלשטיין וזאנג, כשזינגר, חרף היותו מוגדר דירקטור רגיל מטעם בעלי השליטה, נחשב עצמאי בדעותיו. במינוי של בלכר, נגיד הבנק המרכזי בארגנטינה לשעבר שהוביל את בנק היפוקטריו מטעם אלשטיין, ולאחרונה עבר להתגורר בישראל, ושל דיאנה אחותו, מחזק אלשטיין את אחיזתו בחברה שנמצאת מול הכרעות חשובות. בלכר, אגב, מונה לאחרונה כדירקטור גם באי.די.בי פתוח.

אלשטיין הוא הבעלים (100%) של אי.די.בי פתוח ושולט (83.77%) בדסק"ש, שפרסמו ביום חמישי האחרון את דו"חות הרבעון השלישי בהיעדרו של אלשטיין, שהסתפק בהשתתפות טלפונית באסיפה. זאת, אחרי שהצטרף לחברו הטוב הרב יאשיהו פינטו, לטקס הכנסת ספר תורה ומעמד הכתרת רבני 'שובה ישראל' במרוקו. "אנחנו קשורים בנפש הרבה הרבה. כשאני שמח אני יודע שאדוארדו שמח", בירך את אלשטיין הרב שריצה בעבר שנת מאסר, לאחר שהודה והורשע בעבירות של שוחד ושיבוש הליכי משפט. במסע השתתפו מאות מחסידי הרב שהוביל את אלשטיין להשקיע 3 מיליארד שקל באי.די.בי, השקעה, שנכון לעכשיו, היא אחת הכושלות בתולדות שוק ההון. 

האחזקה הכושלת בווגאס

כפי שנחשף ב"כלכליסט", אי.די.בי פתוח דיווחה על עסקת בעלי עניין שהיא רוקמת ובה תמכור לנכסים ובניין את חלקה (50%) ב־IDBG המחזיקה בפעילות נדל"ן בלאס וגאס, בעסקה שכוללת המרת חוב למניות בכפוף לאישור האורגנים בשתי החברות. "לאחר דיון בדירקטוריון פנתה אי.די.בי לנכסים ובניין בהצעה לפתוח במו"מ לרכישת מלוא זכויותיה של החברה ב־IDBG. אי.די.בי לא הציעה תנאים כלשהם לעסקה בפנייה האמורה, וטרם התקבלה התייחסות נכסים ובניין לנושא. העסקה שתהיה כפופה לאישור האורגנים המוסמכים בשתי החברות", נאמר בדיווח. 

מימין: פינטו ואלשטיין במרוקו, צילום: twitter מימין: פינטו ואלשטיין במרוקו | צילום: twitter מימין: פינטו ואלשטיין במרוקו, צילום: twitter

IDBG הכושלת מוחזקת בחלקים שווים על ידי אי.די.בי פתוח ונכסים ובניין. אי.די.בי רשמה ב־IDGB הפסד של 50 מיליון שקל בינואר־ספטמבר השנה, מהם 28 מיליון ברבעון השלישי שבו הופחתו 22 מיליון שקל מחלקה של אי.די.בי בפרויקט ה־GREAT WASH של החברה־הבת בווגאס. סכום דומה הופחת גם מהאחזקה של נכסים ובניין. אי.די.בי אמורה להמיר חוב של 25 מיליון דולר שיש לה כלפי נכסים ובניין למניות IDGB, ואת יתרת המניות היא תנסה למכור לנכסים ובניין. אי.די.בי פתוח מצויה במצוקת נזילות משמעותית ושווי נכסי שלילי בעוד לנכסים ובניין יש קופת מזומנים דשנה. אלשטיין ינסה להשתמש בה כדי לרכוש את הנכס שביצועיו בינוניים ומטה, ואשר נסיונות קודמים למכור אותו לגורם שלישי, נכשלו. IDGB רשומה בספרי נכסים ובניין לפי שווי כולל (100%) של 348 מיליון שקל, ואי.די.בי פתוח שואפת לקבל בעבור חלקה 150-140 מיליון שקל שיסייעו לה לעמוד בפירעון חובותיה.

מצבה הקשה של אי.די.בי מתבטא בכך שאת הרבעון השלישי היא סיימה שווי נכסי שלילי של 300 מיליון שקל ועם גירעון של 409 מיליון שקל בהון העצמי המיוחס לבעלי המניות, זאת לעומת הון עצמי חיובי של 417 מיליון בתקופה המקבילה. חרף זאת, וכפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, נמנעה אי.די.בי מצירוף הערת עסק חי לדו"חות וטענה כי ביצעה באמצעות הערכות שווי הוגן מתאימות בחינה של השווי הנכסי הנקי שהיה חיובי, והניח את דעת החברה כי לא אין ספקות בדבר המשך קיומה כעסק חי. רואי החשבון ציינו בדו"חות רק כי "יכולת פירעון יתרת חובותיה של החברה בעיתוי הנדרש, החל משנת 2022, תלויה, בין היתר, בגורמים אשר אינם בשליטתה, ובעיקר בשווייה הכלכלי של האג"ח מדולפין איי.אל ומתזרימי המזומנים שינבעו ממנה עד למועד סיום התחייבויות החברה כלפי נושיה".

אי.די.בי הגיעה להתדיינות עם מחזיקי אג"ח ט' שלהם היא חייבת 1.2 מיליארד שקל, בסיומה נאלץ אלשטיין להזרים 70 מיליון שקל לחברה כהלוואת בעלים נחותה, ולהתחייב על הזרמה של 140 מיליון שקל נוספים, בשתי מנות זהות בשנתיים הקרובות.

אלשטיין שולט (100%) באי.די.בי פתוח באמצעות דולפין הולנד, שהקימה לצורך רכישת דסק"ש חברה־בת (100%) ייעודית - דולפין איי אל (דולפין ישראל). אי.די.בי פתוח מכרה בעסקת בעלי עניין לדולפין ישראל את אחזקתה (77%) בדסק"ש תמורת 70 מיליון שקל במזומן ואג"ח שדולפין ישראל הנפיקה עבורה בהיקף של 1.772 מיליארד שקל. מניות דסק"ש שהועברו לדולפין ישראל מהוות בטוחה עבור האג"ח. בכך, למעשה, אלשטיין מכר לעצמו את דסק"ש כדי להתמודד עם חוק הריכוזיות, ובעקבות העסקה דסק"ש הפכה מחברה־בת של אי.די.בי פתוח לחברה־אחות שלה.

מריו בלכר, צילום: אוראל כהן מריו בלכר | צילום: אוראל כהן מריו בלכר, צילום: אוראל כהן

תנאי האג"ח קובעים כי דולפין ישראל אמורה להעביר פעמיים בשנה תשלום ריביות על האג"ח לאי.די.בי פתוח. עד היום העבירה דולפין 34 מיליון שקל ריביות במסגרת דיבידנד שחילקה דסק"ש בפברואר האחרון, אבל לא העבירה 191 מיליון שקל נוספים שהיתה אמורה להעביר בנובמבר 2018, וכן מאי ונובמבר 2019, ובהתאם לתנאי האג"ח הודיעה לאי.די.בי על דחיית התשלום. יתרת קרן האג"ח עומדת על 1.773 מיליארד שקל אבל בהתאם להערכת שווי שנערכה בדו"חות הנוכחיים של דסק"ש, שוויין ההוגן של האג"ח וערכן בדו"חות ירד ל־927 מיליון שקל בלבד. ממועד הנפקת האג"ח רשמה אי.די.בי פתוח הוצאות מימון עצומות של 575 מיליון שקל בגין ירידת שוויין, 276 מיליון מהם בינואר־ספטמבר 2019.

אי.די.בי פתוח סיימה את תשעת החודשים הראשונים של 2019 בהפסד של 416 מיליון שמצטרף להפסד של 465 מיליון שקל ב־2018, ובהשוואה להפסד של 241 מיליון שקל בבסוף ספטמבר 2018. ההפסד ברבעון השלישי עמד על 164 מיליון שקל, זאת לעומת רווח של 186 מיליון שקל בתקופה המקבילה. עיקר ההפסד מיוחס לירידה של 242 מיליון שקל בשווי ההוגן של האג"ח שהנפיקה דולפין איי אל לאי.די.בי כנגד רכישת מניות השליטה בדסק"ש, ונוסף לירידה של 326 מיליון שקל בשווי ההוגן של האג"ח ב־2018. אי.די.בי פתוח נדרשת לפרוע 703 מיליון שקל עד ספטמבר 2020 מתוכם פרעה 480 מיליון לאג"ח מסדרות יג' ו־יא', כך שנותרה עם 223 מיליון שקל, שחלקם אמור להיפרע ממכירה נוספת של מניות כלל ביטוח.

לעומת הדו"חות העגומים של אי.די.בי דסק"ש סיימה את הרבעון השלישי ברווח של 567 מיליון שקל. עיקר התרומה לרווח הגיעה מעסקאות שביצעה נכסים ובניין למכירת 17% מאחזקותיה בגב־ים, ומירידת השליטה בגב־ים. מדובר ברווח חשבונאי שכן עם הירידה משליטה, שווי האחזקה בגב־ים נעשה לפי שווי השוק שלה ולא לפי שווייה בספרים, שהיה נמוך יותר. ברבעון המקביל רשמה דסק"ש רווח של 33 מיליון שקל. ההון המיוחס לבעלי המניות של דסק"ש עמד בסוף ספטמבר על 1.75 מיליארד שקל. החברה נסחרת בשווי 815 מיליון. נכסים ובניין הודיעה על חלוקת 47% מניות מהדרין שבהן היא מחזיקה, כדיבידנד בעין לבעלי המניות שלה. המהלך נחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט".

תגיות