אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה שדו"ח האינטרנט של בזק פספס צילום: שאטרסטוק

פרשנות

מה שדו"ח האינטרנט של בזק פספס

כשכל פעולה שלנו ברשת מנוטרת, החלטת בזק לבסס דו"ח אינטרנט על שאלון אישי היא משונה

22.01.2020, 08:13 | הגר רבט

סקר האינטרנט של בזק שפורסם אתמול (ג') מספק לכאורה לא מעט תשובות לשאלות שמעסיקות את כולנו בעידן הדיגיטלי, אבל לצדן עולה תהייה נוספת: בעידן שבו כולנו מנוטרים כל הזמן וכמעט כל פעולה שלנו מדידה ונמדדת, הבחירה של חברת בזק לפרסם נתונים מקיפים שמבוססים דווקא על שאלון אישי היא תמוהה. בבזק מציינים שבחרו "לקבל מידע שהוא מעבר לנתונים 'הקשים' שיש לנו במערכות שלל בזק. למשל: הצהרות על תחושות, רגשות, הרגלי צריכה" ומוסיפים שהמידע שיש בידם חלקי ונוגע רק לנושאים כמו נפחי גלישה וסוגי נתבים. לשאלה האם נתוני הסקר הזה משמשים את החברה, ענו בבזק שהם עושים שימוש במידע ברמה השיווקית, אבל שהסקר השנתי שלהם פופולרי גם בקרב אנשי מחקר, שיווק ופרסום.

אין ספק שהעובדה שהגיל הממוצע לקבלת מכשיר סלולר בארץ עומד על 10 רלוונטית לאנשי שיווק, אבל האם היא מספקת להורים מתלבטים מידע לגבי הגיל שבו מומלץ לקנות לילד מכשיר משלו? לצדה מופיע בסקר השנה גם מידע שקשה לדעת כיצד להתייחס אליו. למשל תחת הכותרת ״חיים ברשת״ אחת השאלות שנשאלו היא ״האם קרה לי לאחרונה שמידע שנחשפתי אליו ברשת גרם לי לשנות את דעתי בנושא פוליטי/חברתי". בתשובה 31% מהמבוגרים ענו בחיוב. לכאורה נתונים מרתקים, אבל בסקר דומה שנערך בארה״ב ב־2018 על ידי מכון המחקר Pew (אחד המכונים הידועים בעולם) רק 14% ענו בחיוב לשאלה זהה. ואם ממשיכים ובודקים מגלים מחקרים עדכניים למדי של אוניברסיטאות אמריקאיות נחשבות כמו סטנפורד והרווארד שעל פיהם אנשים לא נותנים לעובדות לבלבל אותם, להפך, הנטייה בקרב הרוב המכריע של האוכלוסייה הוא להקצין את עמדותיהם כשהם נתקלים במידע סותר. האם הישראלים פשוט רציונליים יותר משאר העולם?

יש עוד לא מעט דוגמאות לתהיות כאלה. הנסקרים של בזק נשאלו למשל האם רשתות חברתיות פוגעות באיכות השינה שלהם. בין אם 90% ענו בחיוב או רק 30%, התשובה אינה מספקת מענה לשאלה האם רשתות חברתיות אכן פוגעות באיכות השינה, אלא לשאלה מה אתה חושב שפוגע באיכות השינה שלך. או בסוגיה אחרת לגמרי, 85% מהנשאלים השיבו שמצלמות יפחיתו מקרי התעללות המתרחשים בגני ילדים. זה בוודאי מועיל לחברות המצלמות, אבל לא עונה על השאלה מה מפחית מקרי אלימות בגנים בפועל. אולי התשובה כאן אפילו לא קשורה לטכנולוגיה, אלא לפיקוח של משרד החינוך על הגנים.

 

 

* * *

 

הרגלי הגלישה ב-2019: הצעירים רגישים מהמבוגרים בענייני פרטיות

תגיות