אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ועידת הכלכלה והתעשייה

אדלשטיין: "זה לא לגיטימי שחברי הכנסת נקראים לחדרי החקירות"

יו"ר הכנסת אמר את הדברים בוועידת הכלכלה והתעשייה של כלכליסט בשיתוף בזן. בנושא חסינותו של ח"כ חיים כץ אמר: "זו בושה להביע את עמדתך בנושא החסינות לפני שהתקיימה הצבעה במליאה"; על חסינות נתניהו: "ראש הממשלה חסך הרבה מבוכה כאשר משך את בקשתו ומנע דיונים בוועדת הכנסת"

05.02.2020, 15:06 | אמיתי גזית

"אם אנחנו רוצים שיהיה לנו משטר דמוקרטי צריך לחשוב על דרך שחברי הכנסת לא יחששו שיקראו להם לחדרי החקירות"; כך אמר היום (ד') יו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, בוועידת הכלכלה והתעשייה של כלכליסט בשיתוף בזן.

"זה לא לגיטימי, ואני אומר לך שאני מבטיח לטפל בזה אחרי הבחירות, שבכל מיני פרשיות נקראים חברי כנסת לחדר החקירות ונשאלות שאלות מסוג מי ייעץ לך להגיש הצעת חוק, ועם מי דברת כשהכנת את הצעת החוק. לא חלה על חבר כנסת החובה לדווח, ולגיטימי לקבל מכל מקור הצעת חוק, גם מלוביסטים. יש לכך פתרונות - למשל שנציג הלשכה המשפטית של הכנסת ילווה חבר כנסת לחקירה וינחה אותו. פתרון כזה יאפשר לשמור על דמוקרטיה פרלמנטרית".

קראו עוד בכלכליסט

יולי אדלשטיין, צילום: יריב כץ יולי אדלשטיין | צילום: יריב כץ יולי אדלשטיין, צילום: יריב כץ

אדלשטיין אמר את הדברים בשיחה עם כתב כלכליסט צבי זרחיה, שביקש את תגובתו להחלטת וועדת הכנסת להעניק חסינות לחיים כץ. "חסינות היא אחד מהיסודות של משטר דמוקרטי, היא מאפשרת לחבר כנסת לפעול ולא לחשוש שיקראו לו לחקירה. כך למשל נכנסתי לשטח צבאי סגור בימי ההתנקות", הבהיר אדלשטיין. באשר לעמדתו בעניין כץ אמר כי "זו בושה להביע את עמדתך בנושא החסינות לפני שהתקיימה הצבעה במליאה. מכיוון שוועדת הכנסת אישרה את בקשת החסינות היא תעלה למליאה ואז אתבקש להצביע. אני לא מתכוון להתייחס למקרה הספציפי".

על השאלה מדוע מאז 2003 לא עודכן הקוד האתי של הכנסת בניגוד להמלצות ועדה בראשות השופט בדימוס צבי זמיר, ענה אדלשטיין כי "לצערי הרב הקוד האתי לא קודם בוועדת הכנסת, אני אשמח שהנושאים יקודמו. אנחנו צריכים להגדיר מהם הגבולות. הגבלות מאוד דקים. למשל, אני בעד החלת הריבונות ביו"ש ויש לי נכס שיושבח בעקבות החלטה כזו, האם אסור לי להשתתף בהצבעה בעניין?!"

על החלטתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו למשוך את בקשת החסינות אמר כי "תהליך בקשת החסינות של ראש הממשלה בנימין נתניהו הפך להיות בעייתי בתקופה של לפני בחירות. ראש הממשלה חסך הרבה מבוכה כאשר משך את בקשתו ומנע דיונים בוועדת הכנסת. חבל שכל התהליך התרחש. אפשר היה לעשות את הדיון הזה אחרי הבחירות. צריך להבין שזה דיון מעין שיפוטי".

לפני שבועיים, לאחר שאדלשטיין אישר לכנס את ועדת הכנסת לדיון בבקשת החסינות של נתניהו, תקף אותו בנו יאיר, ובין היתר ציין שחמו של אדלשטיין מבוקש ברוסיה. על כך אמר אדלשטיין: "אני אוהב את חותני ולא מתייחס לציוצים כאלה". על איום אנשי נתניהו כי לא יתמכו בו לנשיאות, אמר: "אני עוד לא ביקשתי להיות נשיא. בינתיים אני עושה את תפקידי כיו"ר הכנסת. לא כולם מרוצים, וזה כנראה אומר שאני עושה את תפקידי נכון. התפקיד דורש להיות ממלכתי ולהגן על כבודה של הכנסת".

תגיות