אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"במערב אי אפשר להתמודד עם המגיפה כמו בסין - מזה השוק חושש"  צילום: דוברות מד"א

נגיף הקורונה

"במערב אי אפשר להתמודד עם המגיפה כמו בסין - מזה השוק חושש"

הדיווחים בסוף השבוע על ההתפשטות המהירה של הנגיף מחוץ לסין מפילים את הבורסה בת"א; פסגות: "אף אחד לא יודע לאיזה ממדים תגיע ההתפשטות מחוץ לסין - אי הוודאות מפילה את השווקים"; לאומי: "בתרחיש הפסימי, שסבירותו נמוכה יחסית, הצמיחה בישראל ב-2020 תהיה נמוכה מ-2%"

23.02.2020, 13:45 | מיקי גרינפלד

המסכים האדומים שהשתלטו היום (א') על הבורסה המקומית הם כמובן תוצאת הצל הכבד שמטילה מגיפת הקורונה על השווקים – אלא שהפעם ההסדר למגמה השלילית פחות קשור למה שקורה בסין עצמה.

באופן פרדוקסלי אולי, בעוד שבאופן כללי הבורסות בעולם רשמו בשבועות האחרונים עליות חזקות במדדים, למרות דיווחים על אבחון של אלפי חולים חדשים מדי יום – דווקא בימים האחרונים, כאשר החלו דיווחים על נסיגה עקבית ומהותית במספר המקרים בסין, השווקים עברו לירידות.

קראו עוד בכלכליסט

בסין דווח ביממה האחרונה (עד לחצות שבת) על 648 מקרים נוספים שאובחנו כחולים, 630 מהם במחוז חוביי, מוקד המגיפה - ועל 97 מקרי מוות, 96 מהם מהמחוז האמור. בדרום קוריאה מספר החולים טיפס ב-123 ועומד עתה על 556. באיטליה עלה מספר החולים לכמעט 80.

המספרים המדאיגים באמת שהופיעו בסוף השבוע ומפילים הבוקר את בורסת ת"א הם אלה שיוצאים ממדינות אחרות באסיה, ולאו דווקא מסין. כך מסביר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות: "מהצד האחד, אפשר לראות שהסינים מתחילים להשתלט על העניין, והקונצנזוס בקרב האנליסטים החשובים, כולל של הבנקים הגדולים בעולם, שעד סוף הרבעון הסגר מוסר, סין חוזרת לעבוד והמפעלים חוזרים לייצר – כך שהולך להיות רבעון אחד קשה מאד לכלכלה העולמית, בעיקר לסין שעלולה להידרדר לתוצר שלילי, אבל ממש לא רק לסין וברבעון השני והשלישי נראה את הריבאונד.

מה שקרה בסוף השבוע עם העניין של ההתפשטות מחוץ לסין זה כבר הופך את העניין להרבה יותר בעייתי מבחינת השווקים - כי בסין נוקטים באמצעים על מנת להתגבר על המגיפה שאפשריים רק בזכות העובדה שמדובר במשטר לא דמוקרטי - במערב אין אפשרויות לעשות צעדים קיצוניים כאלה. זה מה שמטריד את השוק, ההתפשטות המהירה מחוץ לסין. אף אחד לא באמת יודע עד כמה היא תימשך ולאיזה ממדים היא תגיע וזה מייצר אי וודאות - אי הוודאות מפילה את השווקים", מסביר גרינפלד.

דרום קוריאה, צילום: איי אף פי דרום קוריאה | צילום: איי אף פי דרום קוריאה, צילום: איי אף פי

בבנק לאומי מציגים הבוקר את שני התרחישים שעל הפרק: הכלכלן הראשי ד"ר גיל בפמן ואסטרטג הריביות דודי רזניק מציינים ההתפתחויות סביב התפשטות וירוס הקורונה, צפויות, בתרחיש מרכזי שמניח השתלטות על המגפה עד לסוף הרביע הראשון של 2020, להוביל לפגיעה מתונה בצמיחת המשק העולמי וכתוצאה גם בזו של המשק המקומי (ירידה של 0.1-0.2 נקודות אחוז ביחס לתחזית המקורית, אל מתחת ל-3%).

בה בעת, לדבריהם, "התממשות של תרחיש פסימי יותר, בעל הסתברות נמוכה יחסית, עלולה, לפי אומדננו, להאט את צמיחת המשק הישראלי בשנת 2020 באופן משמעותי יחסית, שמשמעותו צמיחה נמוכה מ-2% (ריאלי)".

בית החולים בפדובה איטליה, שקלט חולים שנדבקו בנגיף , צילום: אם סי טי בית החולים בפדובה איטליה, שקלט חולים שנדבקו בנגיף | צילום: אם סי טי בית החולים בפדובה איטליה, שקלט חולים שנדבקו בנגיף , צילום: אם סי טי

יוסי לב, ממלא מקום מנכ"ל ומנהל השקעות ראשי בפעילים ניהול תיקי השקעות, אומר גם הוא שבתקופה הקרובה אנו צפויים להמשך התנודתיות הרבה בשוק, "בהתאם להתפתחויות בתקשורת וברשתות החברתיות".

לדבריו, עד כה מבחינת ההשפעה על הנכסים הפיננסיים ניתן לציין את התחזקותו של הדולר בעולם (פרט לשקל שממשיך להפגין עוצמה), את הירידה המשמעותית בתשואה לפדיון של אג"ח ממשלת ארה"ב – גם אג"ח ממשלת ישראל עלו בשיעורים חדים והן מהוות לדברי לב עוגן משמעותי לתיק ההשקעות.

שלט שמורה לאנשים להישאר בבית. העיירה Casalpusterlengo, צפון איטליה, צילום: אי פי איי שלט שמורה לאנשים להישאר בבית. העיירה Casalpusterlengo, צפון איטליה | צילום: אי פי איי שלט שמורה לאנשים להישאר בבית. העיירה Casalpusterlengo, צפון איטליה, צילום: אי פי איי

"הופעת הנגיף הובילה לציפיות לירידת ריבית בארה"ב, שינוי שעשוי לתמוך בשוקי המניות. ניתן להעריך כי שילוב השקעה במניות בארה"ב ובישראל יחד עם השקעה באג"ח ממשלתיות קונצרניות נותן פתרון טוב לריבית האפסית ולתנודתיות של התקופה", אומר לב.

במחלקה הכלכלית של בית ההשקעות אינפיניטי מדגישים גם כן שעוד מוקדם לקבוע את היקף הפגיעה הכלכלית של התפרצות אפשרית בפעילות המשקית בישראל. "רמת הסיכון בשוק המקומי עולה עם הגילוי על נשאי קורונה בישראל, ומדובר בשעת מבחן למערכת הבריאות הישראלית, שתידרש להכיל את ההתפרצות תוך שימוש בכלים לא שגרתיים. במקביל, חברות עסקיות נדרשות להיערך ולבצע התאמות לצורך המשך פעילות עסקית תקינה, ולמצוא דרך להשלים מלאים בלי התבססות על השוק הסיני".

באינפיניטי ממליצים לצמצם סיכונים כמובן: "נדרשת התאמה של תיק ההשקעות לאור הגברת רמת הסיכון בשוק המקומי. התנודתיות בשוק המניות תהיה גבוהה מאד, אך שוק האג"ח לא צפוי להיפגע משמעותית. החברות הראשונות להיפגע הן חברות התיירות, התעופה והאופנה. מצד שני, תעשיית המלונאות ובעלי הצימרים בישראל כבר מרוויחה לאור ביטולי החופשות בחו"ל והחזרה לחופשות בישראל. להערכתנו, בנק ישראל לא צפוי לשנות את הריבית וימשיך לרכוש מט"ח ביתר שאת".

תגיות