אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקורונה והכיס: שאלות ותשובות - איך משקי הבית יכולים להתמודד עם המשבר? צילום: שאול גולן

הקורונה והכיס: שאלות ותשובות - איך משקי הבית יכולים להתמודד עם המשבר?

האם קניית בגדים היא מותרות, איך מתמודדים עם פיגור בהחזר הלוואה, וכיצד מייעלים את הקניות בסופרמרקט. כלכליסט עונה על שאלות שונות שהתעוררו עם פרוץ משבר הקורונה

15.04.2020, 13:22 | אתי אפללו

 עם פרוץ משבר הקורונה, התעוררו שאלות רבות בנושאים כלכליים שונים. לשם כך הקים כלכליסט את קבוצת הפייסבוק "הקורונה והכיס", בה ניתן לשאול שאלות ולקבל מידע רב, בכל הנושאים הכלכליים הנוגעים לזכויות עבודה, פנסיה, פיננסים, והתנהלות כלכלית נכונה.

קראו עוד בכלכליסט

ריכזנו כאן עבורכם, שאלות בולטות בתחום ההתנהלות הפיננסית הנכונה למשק הבית בימים אלו:

אני ואשתי הוצאנו לחל"ת והאמת - אני מרגיש אבוד לגמרי. את המשכנתא דחינו, זה נותן כמה חודשים של אוויר, אבל כרטיסי האשראי ירדו בראשון לחודש, והלוואות. אומרים שצריך לוותר על מותרות, אבל בגדים לילדים זה מותרות? אוכל? אנחנו חיים על חסכונות, זה לא מצב שיכול להחזיק הרבה זמן.

המצב הנוכחי זרק משקי בית רבים לחוסר ודאות כלכלית, והדרך הנכונה להתמודד איתה היא בשלב הראשון להבין את עומק הבעיה. שבו וצרו תוכנית לפחות ל-3 חודשים קדימה: אילו הכנסות בכל זאת יש לכם? אבטלה? יש כספים שמגיעים לכם ממקומות שונים? החזרי מס שאפשר לבקש? מנגד – איזה הוצאות יש לכם? ישנן הוצאות שירדו (דלק), ישנן הוצאות שעלו (מזון ופארם), ולאחר מיפוי ההוצאות – תדעו מה גודל הבור שעומד בפניכם.

זה השלב לקיצוץ הוצאות מאסיבי. כעת הזמן לחדד את ההבחנה שעומדת בבסיס התנהלות נכונה של התא המשפחתי - ההבחנה בין "רוצים" ל-"צריכים". בגדים חדשים לילדים, יכולים בהחלט להיות מותרות בתקופה זו. הקפידו לא להתפתות לקניות מקוונות משיעמום.

נסו לקצץ בעלויות קבועות: לבדוק אם אתם לא משלמים כפל ביטוחים, לבטל תשלומים לחוגים ולמכון כושר, להיות ערים לצריכת החשמל. דחו כל הוצאה שהיא לא כורח המציאות וניתנת לדחייה.

וכעת בדקו מה הפער בין ההוצאות להכנסות. אם הפער גבוה – נסו לדחות התחייבויות: משכנתא והלוואות ותשלומים בכרטיסי אשראי. דחיות אלו עולות כסף, שכן מרכיב הריבית שנדחה צובר גם הוא ריבית. לכן – ראו אילו הלוואות כדאי יותר לדחות ולאיזו תקופה.

סופרמרקט בבאר שבע, צילום: הרצל יוסף סופרמרקט בבאר שבע | צילום: הרצל יוסף סופרמרקט בבאר שבע, צילום: הרצל יוסף

רצה הגורל ולפני חודש לקחנו אשתי ואני הלוואה גדולה לעזור לילדה. עכשיו כשהעסק שלי עצר, אני לא יכול לשלם אותה, ולא נראה לי שגם עוד שלושה חודשים אוכל. מה לעשות? מעולם לא פיגרתי בתשלומים, אבל זה המצב.

ראשית מומלץ לשתף את הבת במצב – שיח פתוח בתוך המשפחה מאפשר לעבור קשיים ביתר קלות. האם היא יכולה להחזיר את הכסף? האם היא יכולה לקחת על עצמה חלק מתשלום ההלוואה?

נסה לדבר גם עם הבנק. אם יש לך עבר מסודר – הם יוכלו ללכת לקראתך. אפשר להקפיא תשלומים, או לפרוס את ההלוואה לתקופה ארוכה יותר. אפשרות שלישית היא גיוס אשראי זול יותר על ידי מחזור ההלוואה. נתנו כעת הנחיות שמאפשרות לגופים המוסדיים לתת הלוואות למי שמנהל אצלהם קרן השתלמות או קרן פנסיה בשיעורים גבוהים יותר, ולתקופה ארוכה יותר – בשל המצב. הלוואות אלו הם יחסית זולות, בדקו אם משתלם לכם להחליף את ההלוואה בהלוואה מגוף מוסדי.

יוצא לנו סופר בחודש בערך 4,500 שקל, משפחה עם 3 ילדים. הילדים אוהבים דברים מאוד ספציפיים (מעדנים, נקניק), ושאר הדברים זה מוצרים כמו אורז, פסטה, שמן, גבינה לבנה, ירקות, בשר - שאגב, התייקרו. האם זה סביר? איך מקצצים?

ההוצאה הממוצעת לאדם צריכה לעמוד על כ-700 שקל לחודש. על מנת לצמצם, כדאי לעקוב אחרי הכללים הללו (שנכונים גם לא לימי קורונה): אל תקנו כמויות גדולות – שליש מהמזון הנרכש נזרק. עשו רשימה ואל תקנו מצרכים בצורה אימפולסיבית גם אם הם במבצע (אלא אם אתם צורכים את המוצרים ממילא, והם מחליפים משהו אחר ברשמיה. למשל - אם תכננתם לאכול פתיתים, והשבוע יש אורז במבצע - קנו אורז וותרו על הפתיתים).

כדאי להשוות מחירים - גם כעת, בין רשתות המזון השונות יש הבדלי מחירים. בשבוע האחרון של החודש תבשלו מהמוצרים שבמזווה ובמקפיא. להכין יותר בבית במקום לקנות אוכל מתועש: ירקות בתנור, מאפים ועוד. לא ללכת רעבים לסופר - זה משפיע על הקנייה. לבדוק מחירי מוצרים במדפים עליונים ותחתונים לרוב יהיו נמוכים מאלו שמול העיניים. ותמיד כדאי לבדוק את החשבונית בסיום הקנייה ולא בבית.

איפה ניתן למצוא אקסל טוב לניהול כלכלת המשפחה השוטפת?

 

מומלץ למשפחות שעוקבות אחרי ההוצאות באופן שוטף לפתוח קבוצת ואטסאפ של שני בני הזוג, ולתעד בה את ההוצאות, כשפעם בכמה ימים ניתן להעביר לאקסל.

1. לעמותת פעמונים יש אקסלים חינמיים טובים

2. כלי ניהול התקציב של riseup גם כן מאפשר מעקב טוב אחרי התקציב, וניתן חינם לפחות עד יוני, כך שניתן להיעזר בו בתקופת המשבר

3. לקבוצת ה"קורונה והכיס", יעלה השבוע אקסל יעודי לשימוש חברי הקהילה, בנוסף לטבלאת מיפוי הוצאות ראשונית שכבר קיימת בקבוצה, ומהווה בסיס לבדיקת המצב וקביעת התקציב.

אנחנו זוג שהתחתן לפני חצי שנה, האם כדאי לאחד חשבונות בנק או להשאיר בנפרד?

 

ישנן שלוש גישות לניהול חשבונות בנק לזוגות, ולכל אחת יתרונות וחסרונות: חשבון אחד שמהווה שיתוף מלא בהכנסות ובהוצאות, חשבונות נפרדים לגמרי - תוך כדי החלטה משותפת אילו הוצאות יורדות מאיזה חשבון, וחשבונות נפרדים עם חשבון משותף ממנו יורדות הוצאות משק הבית.

פיצול חשבונות כרוך בעמלות, ומעודד פזרנות. מצד שני - אם אחד מבני הזוג עצמאי והחשבון משמש גם לצרכי עסק, חשוב להפריד את החשבון של משק הבית מהחשבון העסקי, וכדאי שיהיה חשבון נוסף.

בסופו של דבר, התנהלות נכונה של המשפחה דורשת בניית יעדים משותפים, סדרי עדיפויות משותפים, ושקיפות מלאה. אם אלו קיימים, שאלת החשבונות היא כבר טכנית, וכל זוג יכול להתנהל לפי הנוחות שלו.

יש לכם שאלות בנושאי זכויות עבודה, זכויות עצמאיים, פנסיה, משכנתאות, ביטוחים, הלוואות והתנהלות כלכלית נכונה?

בואו לשאול אותנו בקבוצת "הקורונה והכיס" של כלכליסט .

תגיות