בזכות הקורונה: טמי, הרובוט הישראלי שמיוצר בסין, יסייע לבתי החולים בארץ
הרובוט זכה רגע לפני משבר הנגיף להשקעה של 15 מיליון דולר, אך החברה לא תכננה להשיק אותו בארץ. משבר הקורונה הביא אותו לניסויים בטיפול בחולים בשיבא, ומשרד הביטחון הזמין כבר כמה עשרות לפיילוט נרחב, עם אופציה למאות בהמשך. השלב הבא: כניסה לבתי אבות
"כשפיתחתי את ה'טמי' חשבתי על אמא שלי בת ה־90 ועל הסיוע שהוא יוכל להעניק לה. לא ידעתי שהרובוט יוכל להציל חיים בהיקף כזה", אומר יוסי וולף, יו"ר ומייסד משותף של Temi Global, חברה שמשרד הביטחון הזמין ממנה עשרות רובוטים על מנת שיסייעו לצוותים הרפואיים במחלקות הקורונה – וכבר זכו לכינוי "קורובוט".
קראו עוד בכלכליסט
"טמי" היא חברת בת של "רובוטים" הישראלית, אשר מספקת לכוחות ביטחון ברחבי העולם, כולל צה"ל, רובוטי לחימה שמסייעים ללוחמים. החברה גייסה עד היום כ־100 מיליון דולר, מתוכם 30 מיליון דולר מג'ון וו, ממייסדי עליבאבא. טמי מעסיקה כ־100 איש במרכז הפיתוח בתל־אביב, בשנזן שבסין – שם מתבצע הייצור הרובוט האישי שלה, ובמטה החברה בניו־יורק.
הרובוט עולה 2,000 דולר, סכום נמוך לכלים מסוגו. הוא מצויד במצלמות ובמכ"ם לייזר המאפשרים לו להתמצא בסביבתו, ויכול לתקשר עם העולם דרך אלקסה, הסייעת האישית של אמזון. הצוות יכול להפעיל אותו מרחוק ולשלוח אותו לבצע משימות שונות. הכוונה היא שהרובוטים יחליפו בהדרגה את הצוותים במשימות כמו מדידת חום, העברת תרופות לחולה, חלוקת מזון וכדומה, כך שהאחים והאחיות יהיו פנויים למשימות דחופות יותר ויסתכנו פחות בחשיפה לנגיף. רופאים גם יכולים לתקשר עם החולים דרך הרובוט ולקיים עימם שיחות וידיאו. הוא מסוגל לפעול שמונה שעות בין טעינה לטעינה, לנסוע במסדרונות במהירות של עד 3.6 קמ"ש ולשאת משקל של חמישה קילו. המגזין "טיים" בחר בו בשנה שעברה כאחת ממאה ההמצאות הכי טובות של 2019.
"טמי" השתתף בניסויים שערך המרכז הטכנולוגי הלאומי למלחמה בקורונה, בהובלת מפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון), יחד עם המרכז הרפואי שיבא. הוא גם נבדק בבתי חולים נוספים. בעקבות הבדיקות הוחלט לרכוש כ־50 יחידות לפיילוט נרחב, ולאחר חודשיים יוחלט אם לרכוש מאות כלים נוספים. במקביל ייבחן בפיילוט גם רובוט של חברת "רובוטיקן" מבאר־שבע.
"'טמי' הוא פלטפורמה שהתאמנו לשימוש רפואי בסיוע של חברות כמו רפאל ו'רובוטים'", אומר סא"ל ד', ראש תחום רובוטיקה במפא"ת, "עד היום היה בבתי החולים רק רובוט רפואי אחד מהסוג הזה, מוצלח אבל יקר. עכשיו אנחנו עובדים על הנגשת התחום הזה כדי להקל על הצוותים הרפואיים. זה לא רובוט צבאי שלוחם לומד להפעיל במשך שבועיים. כאן חייבים כלי אוטונומי שצוותים ילמדו לתפעל בתוך כמה דקות. אנחנו מלווים מקרוב את העבודה שלהם בימי הקורונה, רואים כמה קשה לתפקד במשך 3 שעות רצופות בתוך חליפת המיגון. טמי יוכל להעניק להם אורך נשימה".
יש משימה שהוא לא יודע לעשות?
"הוא לא מסוגל לפתוח דלתות, למשל, מה שמחייב פתרונות. אבל חלק ממחלקות הקורונה החדשות נבנו בחניונים של בתי החולים, ושם אין בעיה של דלתות".
חמישה ימים במקום חמש שנים
פרופ' ישראל דודקביץ משיבא, שמרכז את העבודה של בית החולים בפרויקט: "המטרה היא לבדוק טכנולוגיות רובוטיות כדי להתמודד עם אתגרים שאנחנו נתקלים בהם כעת, להפחית את הכניסות של אנשי צוות לאזורים מזוהמים ולשפר את התקשורת בין אנשי הצוות והחולים".
במפעל בסין, שחזר כבר לקצב עבודה מלא, מייצרים כ־1,000 רובוטים בחודש. "דברים שלוקחים בדרך כלל חמש שנים לוקחים עכשיו בזכות מפא"ת חמישה ימים", מספר וולף, "עד עתה דחינו את הכניסה לשוק הישראלי עד להשלמת התפעול הקולי שלו בעברית, אבל כעת, בתהליך מהיר, הותאם המסך שלו לעברית לטובת הצוותים והחולים".
הרובוט עבר עוד שלל שדרוגים בסיוע התעשיות הביטחוניות בישראל. רפאל הוסיפה לו מצלמה חדשה ומערכת זיהוי פנים שתאפשר לו למסור במדויק תרופות לחולים. מצלמה טרמית שנוספה לו בארץ תאפשר לו למדוד חום בלי מגע עם החולה. כעת רובוטים ורפאל יסייעו במהלך הפיילוט להתאים אותו לתפקוד במחלקות השונות המתמודדות עם הנגיף, שמחולקות ברוב בתי החולים ל"קורונה קל" "קורונה קשה" וגריאטריה, ולצרכים השונים במקצת של כל אחת.
ימים לפני שפרץ משבר הקורונה סיכמה "טמי" על גיוס בסך 15 מיליון דולר מקרן Joy ומג'ון וו. החברה גם משתפת פעולה עם עליבאבא. "היה לנו מזל עם עיתוי הגיוס, ממש ברגע האחרון לפני המשבר", מספר וולף, "בגלל הקורונה קיבלנו מאות הזמנות ממוסדות רפואיים ובתי אבות בסין, הונג קונג ודרום קוריאה. גם בבתי אבות בארה"ב יש לו ביקוש גבוה, וכעת הוא פתוח גם לשימוש בבתי אבות בארץ".
מעבר למוסדות רפואיים כבר מתכננים בטמי את השלב הבא: שימוש ברובוט במוזיאונים ובלובי של בניינים. "הרובוט יודע לענות של שאלות התמצאות, 'היכן השירותים', למשל, מסוגל לאפשר לאיש צוות שיושב במוקד לשוחח עם אדם שעומד ליד הרובוט, ואפילו לשמש כמדריך בתערוכות. יש לנו כבר פניות לגבי השימושים האלה, אבל הם יחכו בינתיים. אנחנו נותנים עדיפות כרגע לבתי חולים ומוסדות רפואיים".
2 תגובות לכתיבת תגובה