אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירידה של 50% בכמות המשרות הפנויות בהייטק; השכר ירד ב-8% בחודש מרץ צילום: hackEDU

ירידה של 50% בכמות המשרות הפנויות בהייטק; השכר ירד ב-8% בחודש מרץ

לראשונה זה שנים השכר הממוצע לעובדים חדשים בהייטק יורד בהשוואה לחודשים ינואר-פברואר. כמות המשרות הפתוחות נחתכה ומספר המועמדים שמחפשים עבודה צמח ב-30%; חברות השמה מדווחות כי מועמדים נענים יותר לפניות, מוכנים להתפשר על שכר, על מיקום ומעדיפים חברות יציבות; עדיין, מומחי הגיוס בטוחים שבסוף המשבר הקרב על הטאלנטים יחזור

22.04.2020, 10:53 | מעין מנלה
משבר הקורונה לא פסח על תעשיית ההייטק. אמנם יחסית לענפים אחרים הפגיעה בהייטק היא קטנה שכן חלק מהחברות המשיכו בפעילות תוך כדי עבודה מהבית, וכן הציפייה היא שהתעשייה תהיה בין הראשונות להתאושש, ועדיין, עובדים רבים הוצאו לחל"ת, חלקם פוטרו והחברות קיצצו בשכר ובהטבות. מוקדם לדעת מה יהיו ההשלכות של משבר הקורונה על ההייטק הישראלי בטווח הרחוק אבל כבר עכשיו אפשר לזהות ירידה בשכר המוצע לעובדים חדשים, ירידה של 50% במספר המשרות הפתוחות ושינויים בהעדפות מחפשי העבודה.

קראו עוד בכלכליסט

מתחילת המשבר חברות רבות סגרו משרות או הקפיאו גיוסים ולפי נתונים של חברת See.V אנחנו עומדים כיום על מחצית מהמשרות הפתוחות שהשוק הציע למפתחי תוכנה לפני חודש וחצי. מסקר הלמ"ס שבחן איך השפיע הסגר בשבועיים האחרונים של מרץ על שוק העבודה עלה כי רק כמחצית מעובדי ההייטק ממשיכים להיות מועסקים, וזה מתבטא באופן טבעי, כך מראים הנתונים, גם בגיוסים של עובדים חדשים.

בחודש מרץ חלה ירידה של 8% בשכר הממוצע בהשווא לשכר הממוצע בהייטק בחודשים ינואר-פברואר. "כמובן שעוד מקודם לדבר על מגמות כי ייקח זמן עד ששוק העבודה בתוכנה יתייצב חזרה, אבל אני לא זוכר מתי בפעם האחרונה הייתה ירידה כל כך חדה בשכר הממוצע בחודש אחד", אומר רונן אנגלר, מנכ"ל חברת see.V המתמחה בגיוס אנשי ונשות תוכנה לסטארטאפים ולחברות הייטק. "הנתונים שלנו כבר משקפים את האימפקט של המשבר וזה בא לידי ביטוי בשכר הממוצע בתוכנה, בסדרי העדיפויות המשתנים של המועמדים ובמשרות הפנויות. בדרך כלל בתחומי התוכנה המגמה היא הפוכה, כלומר עלייה הדרגתית יותר שקורית בפרק זמן של כשנה. הנתון החריג של הירידה בשכר משקף את הטלטלה הגדולה שחווה שוק ההייטק בימים אלה".

רונן אנגלר, מנכ"ל See.V, צילום: סאם יעקובסון רונן אנגלר, מנכ"ל See.V | צילום: סאם יעקובסון רונן אנגלר, מנכ"ל See.V, צילום: סאם יעקובסון
נתוני השכר מתייחסים לעובדים חדשים שזה עתה גוייסו. במקביל, הרבה עובדי הייטק ספגו בחודש וחצי האחרון הורדות משמעותיות בשכר בסדר גודל של 10-15% ובהתאם גם המועמדים מוכנים כעת להתפשר על השכר. "החברות לא מציינות בפניה לגיוס מועמדים שהשכר ירד אך המועמדים כן אומרים לנו שהם מוכנים להתפשר על שכר, במיוחד אלה שנמצאים בחל"ת או שפוטרו", אומרת פול צוקר, מנכ"לית חברת ההשמה נישה מקבוצת דנאל.

על רקע הירידה בכמות המשרות ובשכר, הפיטורים וההוצאה לחל"ת חברות ההשמה מזהות עלייה דרמטית באקטיביות החיפוש של מועמדים. "עוד לפני סוף חודש אפריל אנחנו רואים גידול של יותר מ-50% במידת ההיענות של מועמדים לפניות, וכמות המועמדים אשר ביקשו שניצור איתם קשר שילשה את עצמה. כמובן שהמשרדים המפוארים שחברות השקיעו הון עתק בעיצוב שלהם כבר לא משחקים תפקיד בשיקולי מועמדים, ויציבות החברה הופכת לשיקול מרכזי. לכן, עולה גם הביקוש לחברות גדולות ומבוססות", אומר אנגלר.

בחברת נישה מזהים עלייה של 30% בכמות המועמדים הפונים אליהם וכן מציינים כי מלבד הנכונות להתפשר על השכר, מועמדים מוכנים גם להתפשר על מיקום החברה.

מתכנת, ארכיון, ירידה של 50% במספר המשרות הפנויות, צילום: hackEDU מתכנת, ארכיון, ירידה של 50% במספר המשרות הפנויות | צילום: hackEDU מתכנת, ארכיון, ירידה של 50% במספר המשרות הפנויות, צילום: hackEDU

"בבת אחת, מאזן הכוחות בשוק הגיוס התהפך, מועמדים יש יותר מאי פעם, אבל החברות שמגייסות באמת (ולא רק מפרסמות מצג שווא של גיוס) מתמעטות והולכות. כמנכ"ל חברת גיוס להייטק, אשר מדבר עם קולגות ולקוחות, התחושה היא לא פשוטה. בימים אלה, אני חש אחריות גדולה מול המועמדים שלנו לפרסם אך ורק "משרות אמת", וזה לא תמיד קל, כי יש הרבה בלבול וחלק מהחברות מנסות לשדר "עסקים כרגיל" אבל בפועל מקפיאות את הגיוסים, ובאחרות יש נתק בין מחלקת הגיוס למחלקות הטכנולוגיות.

ירידה של כ-50% בכמות המשרות זה נתון מזעזע, אבל חשוב לשים לב, שזה לא בהכרח משקף את כמות המשרות שנעלמו מן המפה. חברות רבות רק הקפיאו גיוסים, וצפויות לחזור לגייס בחודשים הקרובים. באופן דומה, רוב עובדי ההייטק לא פוטרו, אלא הוצאו לחל"ת, ורבים מהם יחזרו לעבודתם, או לחילופין, ימצאו מקום עבודה אחר. על פי נתוני הלמ"ס, בהייטק יש מעט מאוד פיטורים (אחוזים בודדים), ואלה מתרכזים בחברות קטנות ובינוניות (עד 100 עובדים)", אומר אנגלר.

פול צוקר, מנכ"לית נישה מקבוצת דנאל פול צוקר, מנכ"לית נישה מקבוצת דנאל פול צוקר, מנכ"לית נישה מקבוצת דנאל
ההשפעה של המשבר כאמור ניכרת, אך הנחת העבודה היא שהיא תחלוף במהירה. "תעשיית ההייטק ממשיכה לעבוד ונמצאת במקום השני אחרי תעשיית המזון, כשתעשיות רבות אחרות עצרו . יש עדיין גיוסים אם כי לא באותה כמות מלפני הקורונה. חברות שגייסו כסף וצריכות את כוח האדם על מנת להתקדם בפיתוח ימשיכו לגייס באופן מבוקר, וינצלו את המצב שחלק מהמועמדים יותר פתוחים לשמוע. שוק ההייטק עודנו מגייס, משרות נכנסות וייכנסו אף יותר כשהמשק ישתחרר בהמשך. אנשים חותמים ומתחילים לעבוד מהבית 

אנחנו בחודש האחרון סגרנו השמות בעולם הפיתוח, הדאטה והבדיקות. חברות בעולם המדיקל, הסייבר, האונליין והגיימינג ממשיכות לגייס אפילו יותר מועמדים. יש היענות גבוהה יותר של מועמדים שלחלקם הורידו שכר או הוציאו אותם לחל"ת. המצב הפיננסי בהרבה חברות סטארט-אפ שקוף לעובדים והם יודעים עד מתי הכסף יספיק. עם זאת, רוב הלקוחות מציינים שזו תקופה ושומרים איתנו על קשר עם יד על הדופק כי יודעים שביום של אחרי תיהיה שוב מלחמה על הטאלנטים", אומרת צוקר.

מאזן הכוחות בין מעסיקים למועמדים ישתנה, אך אנגלר סבור שלא בהכרח לרעה. "מועמדים טכנולוגיים ימשיכו להיות עובדים מבוקשים, שיש להם את היכולת להזניק את הפיתוח הטכנולוגי של חברות קדימה. אבל תהיה ירידה במקומות עבודה, ולכן חברות לא תאלצנה להיכנס לתחרות קשה על כל מועמד ומועמד. מנגד, ארגונים שלא ידעו להעניק תנאים טובים ויחס מכבד וראוי לעובדים שלהם, יאבדו אותם למעסיקים טובים יותר, הפסד שכמובן יתורגם בתורו לעיכובים בפיתוח ולמחיר כלכלי", הוא אומר.

תגיות