אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לשכת עורכי הדין מתריעה בפני שר המשפטים: "מבול של תביעות בדרך" צילום: יאיר שגיא

לשכת עורכי הדין מתריעה בפני שר המשפטים: "מבול של תביעות בדרך"

בלשכת עורכי הדין מזהירים כי כל עוד לא ניתנו הנחיות בנוגע ליחסים החוזיים בין משכירי נכסים לבין שוכרים שנאלצו לסגור את עסקיהם, תוצף מערכת המשפט בתביעות, ועל כן על שר המשפטים לפרסם הנחיות שיצמצמו את המחלוקות בין הצדדים

22.04.2020, 16:11 | שלומית צור

כבר למעלה מחודש שמשבר הקורונה פוגע במשק ובעסקים בפרט, אלא שעד כה לא ניתנו הנחיות מהמדינה ביחס לעסקים סגורים אשר ממשיכים בין היתר להידרש בתשלום שכר דירה מבעלי הנכסים. במכתב ששיגרו יו"ר לשכת עורכי הדין אבי חימי לשר המשפטים אמיר אוחנה, ויו"ר פורום קניין ומקרקעין בלשכה עו"ד אברהם ללום, מתריעים השניים מפני "מבול של תביעות בתחום החוזים בפרט אך לא רק". עוד ציינו במכתב כי הותרת המצב כפי שהוא, חושפת את מערכת המשפט לעומסים כבדים, ואת בעלי העסקים הנפגעים, כמו גם את בעלי הנכסים שחלקם חדלו לקבל שכר דירה, לניהול הליכים ממושכים. "במצב בו שוכרים לא משלמים שכר דירה, עסקים קורסים ובעלי נכסים מתמוטטים נהיה עדים לאלפי תביעות של משכירים כנגד שוכרים ולהפך", ציינו חימי וללום במכתב.

קראו עוד בכלכליסט

ביחס לנכסי הנדל"ן השונים מציינים במכתב כי "הפגיעה המיידית בביקוש ניכרת בענפי הקמעונאות והאירוח ואילו נכסי משרדים הושפעו לרעה לאחר צמצום האפשרות להגיע למשרדים. מצוקת השוכרים או בעלי העסקים הינה כדור שלג המתגלגל בשלב זה לפתחם של בעלי הנכסים ולמעשה מייצרת קונפליקט בין שוכר למשכיר. לכן המדינה חייבת לקחת חלק במשוואה. למדינת ישראל אינטרס חד משמעי לסייע למצוקה זו הן מבחינה עסקית, מוסרית וציבורית והן מבחינה משפטית".

עו"ד אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין , צילום: יאיר שגיא עו"ד אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין | צילום: יאיר שגיא עו"ד אבי חימי ראש לשכת עורכי הדין , צילום: יאיר שגיא

על מנת לקדם פיתרון שיחסוך היקף נרחב של תביעות בבתי משפט, מציעה לשכת עורכי הדין מספר מהלכים שעשויים להקל על בעלי העסקים ועל משכירי נכסים שחדלו לקבל שכר דירה. "בעלי נכסים שנפגעו מהפסקת תשלומי שכר דירה ואשר נכסיהם משועבדים לבנק כנגד הלוואה יפעלו יחד עם הבנק במטרה להקפיא תשלומי החזר ההלוואה וזאת עד למועד בו המשק יחזור לפעילות, או עד למועד בו יקבלו שכר דירה מלא", צוין. "כדי לקבל הטבה זו, בעל עסק יצטרך להציג את תשלומי שכר הדירה שקיבל בחצי השנה שקדמה למשבר, ואת התשלומים ואי התשלומים שהוא מקבל לאחר המשבר". לגבי בעלי נכסים גדולים שהנפיקו אג"ח לציבור מציעה הלשכה דחייה חלקית של החזר האג"ח לציבור. "פיתרון זה לא עולה למדינה אגורה אחת וגם לא לבנקים למעט בהיבט תזרימי" מציינים חימי וללום במכתב. "מצב זה עדיף על אפשרות של קריסת עסקים שכן תשלומי ההלוואות רק נדחים, ולא מבוטלים ובאמצעותה יתאפשר לבעלי הנכסים ללכת לקראת השוכרים או בעלי העסקים".

ממשרד המשפטים נמסר: "כידוע משרד המשפטים הקים צוות בינמשרדי אשר בוחן את השלכות המשבר על קיום חוזים, ובעיקר במגזר העסקי. במסגרת זו נעשתה פנייה לגופים רבים וביניהם לשכת עורכי הדין על מנת לקבל מידע על המצב בשווקים השונים שנפגעו מהמשבר בהקשר של קיום חוזים. לשכת עורכי הדין העבירה את עמדתה למשרד ואף פרסמה אותה ברבים. אנו מודים ללשכה כמו גם לגורמים האחרים במשק על התגייסותם המהירה ומשלוח עמדתם ומצפים לקבלת עמדות נוספות בימים הקרובים. הובהר ללשכה כי הצוות ישמח להתייעץ עמה, אך מאחר שהצוות הוא פנים ממשלתי לא ניתן לצרפה. ראוי לציין- המצוקה בשווקים השונים, בוודאי בשוק הנדל"ן, כמו גם החשש מהצפת בתי המשפט ברורים ונהירים ולכן יזם משרד המשפטים את הקמת הצוות. הצוות עובד במלוא המרץ, אך מדובר בסוגיות מורכבות מאוד שיש לבוחנם בזהירות המתחייבת. הצוות לא עוסק בסיוע ממשלתי אלא רק בהיבטים של קיום חוזים".

תגיות