אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סין אוגרת דגנים וסויה כדי להיערך לגל שני של מגפת הקורונה צילום: איי פי

סין אוגרת דגנים וסויה כדי להיערך לגל שני של מגפת הקורונה

משרד הסחר הנחה יצרני מזון להגדיל תפוקה מחשש לפגיעה בשרשראות אספקה גלובליות. בעקבות דיווחים על מקרי קורונה חדשים, 11 מיליון תושבי ווהאן ייבדקו. יועץ הבריאות הממשלתי: "הסינים חשופים, אין חסינות"

17.05.2020, 22:00 | שירות כלכליסט

הממשל הסיני ביקש מחברות מזון להגדיל מלאים של דגנים וסויה, זאת ברקע האפשרות לגל שני של קורונה ולהסלמת המגפה במדינות אחרות בעולם, המציפה את החשש מפני פגיעה בשרשראות אספקה עולמיות.

קראו עוד בכלכליסט

על פי דיווחים, בימים האחרונים ביקש משרד הסחר הסיני מיצרני מזון ומסוחרי דגנים ממשלתיים ועצמאיים להגדיל את התפוקה של סויה, שמן סויה ותירס. כך לפי שלושה מקורות המקורבים לנושא, שמסרו את הדברים לסוכנות רויטרס.

היועץ הרפואי ז היועץ הרפואי ז'ונג ננשאן. "אתגר עצום" | צילום: רויטרס היועץ הרפואי ז

"קיימת אפשרות לכשלים בצינורות האספקה בשל הקורונה. למשל, נמל מוצא או יעד עלולים להיסגר", כך לפי סוחר בכיר באחת מחברות עיבוד המזון הגדולות בסין, שקיבל פנייה מגורמים ממשלתיים בנוגע לרכישות של מלאים. "ההמלצה היתה להגדיל מלאים, מעבר לכמות הרגילה. המצב לא נראה טוב בברזיל", הוסיף, בהתייחסו לספקית המרכזית של סויה לסין ויצואנית מובילה של בשר, שם מקרי הקורונה כבר עקפו את אלה של ספרד ואיטליה.

עיכוב במשלוחים מברזיל

מקור שני בסין שתודרך על ידי גורם שהשתתף באחת הפגישות של משרד הסחר, נועד עם כמה חברות ממשלתיות בשבוע שעבר כדי לדון בהגדלת המלאים. "אחד החששות המרכזיים הוא כיצד תשפיע המגפה בדרום אמריקה על האספקה לסין", ציין. משלוחים של סויה מברזיל עוכבו במרץ ובאפריל בגלל גשמים עזים ומחסור בכוח אדם, מה שהוביל לצניחה במלאים של סויה סינית לשפל חסר תקדים. מאז התחדשו המשלוחים מברזיל, אך כעת שוב עולה החשש מפני פגיעה באספקה.

בשבועות האחרונים תאגיד החקלאות הממשלתי הסיני COFCO וחברת הדגנים סינוגריין הגבירו את קצב הרכישה של סויה ותירס מארה"ב. יבואנים סינים רכשו בשבוע שעבר כ־240 אלף טונות של סויה אמריקאית שאמורים לצאת לסין בתחילת יולי, כך לפי שני סוחרים.

סין ממלאת את המזווה סין ממלאת את המזווה סין ממלאת את המזווה

סין נמצאת תחת לחץ לרכוש יותר מוצרים חקלאיים מארה"ב, זאת בהתאם להסכם הסחר שנחתם בין שתי המדינות בינואר. "השאיפה היא לבנות מלאים לא רק מברזיל, אלא מכל מקום", אמר סוחר בכיר. "דגנים מארה"ב יהיו מקור חשוב מספטמבר והלאה".

סין היא גם יבואנית בשר מובילה ומתמודדת עם מחסור חמור בעקבות התפרצות שפעת החזירים האפריקאית שהביאה לצניחה חדה בהיקף עדר החזירים שלה, הגדול בעולם. היבוא מארה"ב, היצואנית הגדולה בעולם של בשר חזיר, עלה כתוצאה מכך, אבל סגירת עשרות מפעלים בארה"ב בעקבות התפרצות הקורונה בקרב העובדים באפריל צפויה לפגוע אנושות בשרשרת האספקה.

סגר חדש בעיר ג'ילין

ההיערכות למחסור יצאה לדרך ברקע אזהרותיו של ד"ר ז'ונג ננשאן, היועץ הרפואי הבכיר של ממשלת סין, מפני גל שני, בהיעדר חסינות מספקת בקרב האזרחים. בראיון בלעדי לרשת CNN שלשום, ז'ונג אישר כי הרשויות בווהאן, שם התפרץ הנגיף בדצמבר, הסתירו פרטים בנוגע לחומרת המצב.

אף שסין החלה לחזור לשגרה ולפתוח מחדש בתי ספר ומפעלים, ז'ונג מזהיר כי אסור לרשויות להיתפס לשאננות, זאת לאחר שריכוזים חדשים של קורונה צצו בשבועות האחרונים בווהאן ובמחוזות בצפון־מזרח המדינה. "רוב הסינים חשופים עדיין להדבקה בנגיף בשל היעדר חסינות", אמר ז'ונג. "אנחנו מתמודדים עם אתגר עצום, וכרגע להערכתי מצבנו לא טוב יותר מזה של מדינות אחרות".

ז'ונג, שנודע כ"גיבור הסארס" בארצו לאחר שניהל בהצלחה את המאבק במגפה ב־2003, היה מופקד על ההתמודדות עם מגפת הקורונה, במיוחד בשלבים המוקדמים של ההתפרצות.

בסוף השבוע האחרון דיווחה סין על 17 מקרי קורונה חדשים, בהם חמישה בעיר ג'ילין, שהוכנסה להסגר. במקביל, רשויות ווהאן נמצאות בעיצומו של מבצע בן עשרה ימים שבמהלכו הן יבצעו בדיקות קורונה בקרב 11 מיליון תושבי העיר. ווהאן החלה לחזור לשגרה ב־8 באפריל, לאחר שהיתה נתונה בסגר במשך 76 ימים, אך מפעלים רבים בה עדיין נותרו סגורים.

לפי הערכות מומחים, ההיקף חסר התקדים של הבדיקות מצביע על רמות גבוהות של חשש בקרב הרשויות המקומיות מפני הישנות המגפה.

תגיות