אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת ההיתרים ליועמ"ש: העבר חוות דעת על ניגודי העניינים של פרטריץ', מקורבו של נתניהו צילום: דוד רובינגר

ועדת ההיתרים ליועמ"ש: העבר חוות דעת על ניגודי העניינים של פרטריץ', מקורבו של נתניהו

הוועדה דנה בבקשת נתניהו לדון מחדש באיסור שהוטל עליו לקבל תרומה למימון משפטו מספנסר פרטריץ'. הבקשה לחוות דעת – לאחר שהתברר שהוא עד תביעה במשפט ראש הממשלה

21.05.2020, 19:12 | שחר אילן
ועדת ההיתרים לניגודי עניינים שליד מבקר המדינה מבקשת מהיועץ המשפטי לממשלה עו"ד אביחי מנדלבליט חוות דעת משפטית מעודכנת בשאלת ניגודי האינטרסים של מקורבו של נתניהו איש העסקים ספנסר פרטריץ' (Spencer Partrich). הוועדה דנה בשבועיים האחרונים מחדש בבקשת נתניהו להתיר לו לקבל תרומה מפרטריץ' למימון הוצאות המשפט שלו.

קראו עוד בכלכליסט

פרטריץ' כבר חתם על הסכם ניגוד עניינים לצורך מתן הלוואה לנתניהו. את חוות הדעת המעודכנת מבקשת הועדה בעקבות הדיון בבג"ץ באותו נושא שבמהלכו התברר לוועדה שפרטריץ' מופיע ברשימת עדי התביעה שהגישה הפרקליטות לבית המשפט במשפט נתניהו. הוועדה דנה במקביל גם בבקשתו של נתניהו לבטל את החובה שהוטלה עליו להחזיר 300 אלף שקל שכבר קיבל מבן דודו נתן מיליקובסקי.

מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו וספנסר פרטריץ מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו וספנסר פרטריץ' | צילום: דוד רובינגר מימין ראש הממשלה בנימין נתניהו וספנסר פרטריץ

בפברואר האחרון החליטה ועדת ההיתרים בהרכבה החדש לקיים דיון מחדש באיסור שהטיל ההרכב הקודם על נתניהו לקבל תרומה מפרטריץ'. את ההרכב החדש מינה מבקר המדינה החדש מתניהו אנגלמן, שמונה ע"י נתניהו. הוועדה קבעה כי הגשת כתבי האישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו שבהם צפויים להעיד מאות עדים, מהווה שינוי נסיבות המצדיק דיון מחדש בבקשתו לקבל תרומות.

ועדת ההיתרים שליד משרד מבקר המדינה דנה בבקשות של פוליטיקאים להתיר להם פעולות הכרוכות בניגוד אינטרסים. הוועדה הנוכחית כוללת שמונה חברים שמהם מתמנים הרכבים של שלושה לדיון בבקשות. עם כניסתו של המבקר החדש מתניהו אנגלמן הוא החליף את כל חברי ועדת היתרים. ביקורת קשה נמתחה על קרבתם של חלק מאנשי ההרכב החדש לימין והעובדה שרובם אינם משפטנים.

בדצמבר 2018 דחה ההרכב הקודם של ועדת ההיתרים את בקשת נתניהו לאפשר לו לקבל תרומות למימון הוצאותיו המשפטיות משני אנשי עסקים מקורבים - בן דודו נתן מיליקובסקי וחברו פרטריץ'. הוועדה נימקה ש“מימון הוצאות משפט הנובעות מחקירה פלילית שכוללת חשש למעשים פליליים בקשר עם בעלי הון, לא ראוי שייעשה בידי בעלי הון”. ביוני 2019 דחתה הועדה בקשה לקיים דיון נוסף בבקשה.

בינואר פנו פרקליטי ראש הממשלה עו"ד עמית חדד ועו"ד יוסי כהן לוועדת ההיתרים בבקשה לדון מחדש בהחלטה, תוך ניצול העובדה שהרכב הוועדה השתנה. אנגלמן החליט למנות לדיון בנושא הרכב שכולל את שתי השופטות שיושבות בדרך כלל בראש הרכבים. בראש ההרכב השופטת (בדימוס) נחמה מוניץ, והחברים הם השופטת (בדימוס) שולמית דותן וישראל תיק.

הוועדה קבעה כי "כי יש שינוי נסיבות משמעותי בין הנסיבות שהיו בעת מתן ההחלטות הקודמות לבין הנסיבות הנוכחיות. הועדה סבורה כי שינויי הנסיבות המשמעותיים באים לידי ביטוי בעצם הגשת שלושה כתבי אישום אליהם צורפה רשימת עדים המונה מאות עדים וכן למעלה מאלף קלסרים של חומר חקירה". היא "נותנת משקל רב לעובדה שבעת הזאת לא ניתן להעריך במדויק את העלויות אלא לשערן כעלויות רבות עד מאוד, על פי מייצגי רה"מ ההערכה היא של כ-10 מיליון שקל, לכל הפחות".

עוד שינוי נסיבות שעליו הצביעה הוועדה הוא ש"הבקשה הנוכחית הינה לקבלת מימון אך ורק ממר ספנסר, אשר כבר חתם על הסכם ניגוד עניינים שאושר על ידי היועמ"ש לממשלה, ונתן לראש הממשלה הלוואה בסך 2 מיליון שקל".

את הפיכת החלטות הוועדה הקודמת הסבירה הוועדה החדשה בכך ש"מדובר בוועדה מנהלית שלא חל לגביהן עקרון סופית הדיון". לכן הן "ניתנות לשינוי מקום בו יש הצדקה משום שינוי נסיבות".

יצוין שסיבה מרכזית לסירובה של הוועדה הקודמת לדון בבקשת ראש הממשלה, הייתה סירובו של נתניהו למסור לה מידע מקיף. הוועדה ביקשה "תמונת מצב בנוגע לרכושו של ראש הממשלה בארץ ובחו"ל, מכל סוג ומין שהוא ללא יוצא מן הכלל (מזומנים, אג"ח, נדל"ן וכיוצ"ב)". כן ביקשה "תמונת מצב מלאה ומפורטת לגבי תורמים הפוטנציאליים, טיב הקשרים עמם, היקף החובות לגבי שכר הטרחה, פירוט הכספים ששולמו עד כה ומה טעם נדרשת עזרה של אנשים מבחוץ".

תגיות