אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרבות השבת החדשים: הרשתות לוחצות לסגור מוקדם ולוותר על מוצ"ש צילום: רועי עידן

בלעדי לכלכליסט

קרבות השבת החדשים: הרשתות לוחצות לסגור מוקדם ולוותר על מוצ"ש

חנויות הקניונים טוענות כי מאז הפתיחה מחדש המכירות בשעות הערב ובמוצ”ש נמוכות ולא מצדיקות את הפעילות. בקניונים חוששים שהדבר “יגביר קניות באונליין"

22.06.2020, 06:56 | אורנה יפת

מאז נפתחו הקניונים ואף שהפדיונות של הרשתות חזרו למספרים הרגילים, פותחות הרשתות את החנויות מאוחר מהרגיל, בשעה 10:00 ואף 10:30 בבוקר, וסוגרות אותן מוקדם מהרגיל, ב־21:30-21:00. אם בתחילה הקניונים אילצו את הרשתות "להתיישר" לפי שעות הפתיחה המקוריות, 22:00-9:00, כעת מבינים הצדדים כי הרגלי הצריכה השתנו, וצמצום שעות המסחר כאן כדי להישאר. הקרב החדש בין הרשתות לקניונים, במסגרת צמצום שעות העבודה, הוא על הפעילות במוצאי שבת.

קראו עוד בכלכליסט

קניון עופר ברחובות בימים הראשונים לאחר הסגר. “בישראל עובדים יותר שעות בממוצע ממדינות ה־OECD”, צילום: רועי עידן קניון עופר ברחובות בימים הראשונים לאחר הסגר. “בישראל עובדים יותר שעות בממוצע ממדינות ה־OECD” | צילום: רועי עידן קניון עופר ברחובות בימים הראשונים לאחר הסגר. “בישראל עובדים יותר שעות בממוצע ממדינות ה־OECD”, צילום: רועי עידן

צמצום הוצאות זניח

במהלך חודש מאי סגרו שוכרי הקניונים את הסניפים ב־18:00, והנועזים נשארו פתוחים עד 20:00. הסגירה המוקדמת פקחה את עיני השוכרים, שעכשיו מנסים ללחוץ על הקניונים להוריד את שעות העבודה ובעיקר לבטל את פתיחת הקניונים במוצאי שבת. בקיץ השבת יוצאת מאוחר והחנויות נפתחות רק ב־21:00, ופעילות לרוב עד 23:00. השעתיים הללו עולות לקמעונאים כסף רב, כאשר המכירות, לטענתם, לא מצדיקות את הפתיחה הקצרה.

"בעולם יש כללי משחק בכל הנוגע לשעות עבודה", מסביר תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר. "באוסטרליה המסחר נסגר ב־17:00. זה מותאם לאורחות החיים והתרבות. שם ב־19:00 המשפחה יושבת יחד לסעוד ארוחת ערב. בישראל הצרכנות בקניונים הפכה כבר לפני הרבה שנים להיות סממן לאורח החיים הישראלי. אני מעריך שאנחנו בתקופת פוסט קורונה, ומה שהיה קודם לא יחזור. היתה תפיסה שאנחנו צריכים להיות בקניון עד חצות, וזה לא צריך להיות ככה. 90% מהעסקים בקניון לא ייפגעו מסגירה מוקדמת”.

הקניונים כיום מחייבים את כל השוכרים לפתוח בכל שעות הפעילות מחשש שהצרכנים יפגשו חנויות סגורות ויפסיקו להגיע לקניון בערב. ירידה בפדיונות משפיעה על שווי הקניון ומחלחלת להכנסות החברות בסוף הרבעון. "בישראל בממוצע עובדים יותר שעות מאשר במדינות ה־OECD", אומר בן שחר. "לו שעות הפעילות של מרכזי המסחר היו בין 9:00 בבוקר עד 18:00 או 19:00 ובמוצ"ש החנויות היו סגורות, האם גודל ההוצאה של משקי הבית היה קטן? אני מעריך שלא, ואם כן, בשיעורים זניחים".

דברים אלה נשמעים גם מצד השוכרים שבימים אלה מנסים להשפיע על הנהלות הקניונים לצמצם את שעות פתיחת החנויות בקניונים. הטענה היא שהפדיונות בשעות הערב המאוחרות לא עולים על 2% לשעה. "מחזור המכירות ברשת גולף אחרי שעה 21:00 הוא מינורי ונע בין 1% ל־2%", אומר רביב ברוקמאייר, מנכ"ל קבוצת האופנה גולף. "ברמת מחזור כזאת אנחנו מפסידים כסף, וחשוב ביותר להגיע ביחד עם המשכירים להבנות לטובת שני הצדדים".

מה שמעיב עוד יותר על הפדיונות בשעות הפעילות המאוחרות הוא הפעילות החלקית של בתי הקפה והמסעדות שעובדים תוך שמירה על כללי הריחוק. "צריכים לסגור מוקדם את החנויות לפחות עד החופש הגדול, שיכול לשנות את התמונה ולהחזיר את הביטחון לצרכנים או עד להחזרתה לפעילות מלאה של התחבורה הציבורית", טוען שוכר נוסף. אך לטענתו, זה לא הכרחי ששעות הפעילות הרגילות שהיו בעבר יחזרו להיות גם כיום.

"אצלי ברשת אחרי 20:00, המכירות מהוות 3% מהפדיון הכולל", אומר יעקב הלפרין מנכ"ל ובעלי אופטיקה הלפרין. "בשביל 3% אני צריך להחזיק עובדים מ־20:00 עד 22:00. "אם הלקוחות שלי יידעו שאני סוגר ב־20:00, הם יקדימו קנייה, כי הם צריכים את המוצר. אני לא חושב שסגירה מוקדמת תגרום לי הפסד כספי". הלפרין טוען כי בחישוב גס שעשה, הפחתה של שעתיים עבודה ביום בקניונים תוביל לחסכון של 100 אלף שקל לכל חנות. "זה רווח חודשי ממוצע של חנות קטנה בקניון. הקניון, מצד שני, יחסוך בעלויות האחזקה, ובשעות העבודה של שומרים ואנשי אבטחה, בחשמל ובהוצאות נוספות". התוצאה הפחות נעימה של צמצום שעות העבודה בקניונים תהיה שחלק מהמועסקים בענף לא ישובו למקום עבודתם. ההערכה היא כי הרשתות יחזירו עוד 10% מהעובדים ויתייצבו על 80% מכוח האדם שהעסיקו לפני המשבר.

תמיר בן שחר, צ’מנסקי בן שחר: מה שהיה קודם לא יחזור. היתה תפיסה שאנחנו צריכים להיות בקניון עד חצות. 90% מהעסקים לא ייפגעו מסגירה מוקדמת”, צילום: אלעד גרשגורן תמיר בן שחר, צ’מנסקי בן שחר: מה שהיה קודם לא יחזור. היתה תפיסה שאנחנו צריכים להיות בקניון עד חצות. 90% מהעסקים לא ייפגעו מסגירה מוקדמת” | צילום: אלעד גרשגורן תמיר בן שחר, צ’מנסקי בן שחר: מה שהיה קודם לא יחזור. היתה תפיסה שאנחנו צריכים להיות בקניון עד חצות. 90% מהעסקים לא ייפגעו מסגירה מוקדמת”, צילום: אלעד גרשגורן

בראיון ל"כלכליסט" לפני שבוע אמר משה גולברי, הבעלים של רשתות גולברי וסקארה, כי הוא לא רואה צורך בפתיחת החנויות במוצאי שבת, בעיקר לא בקיץ, ואם שכר הדירה לא יהיה תואם לפדיונות, הוא לא יהסס לסגור חנויות. "פתיחת חנויות במוצ"ש בקיץ לא משתלמת. השבת יוצאת ב־20:30 והקניון נפתח ב־21:00. העובדים צריכים לעבוד שעתיים, בלילה אין תחבורה ציבורית וצריך לממן להם מוניות. בחלק מהקניונים ביקשנו להוריד שעות עבודה והם מנסים לתת דו"חות. הם יכולים לעשות עם הדו"ח הזה מה שהם רוצים".

בורחים לאינטרנט

מול טענות השוכרים עומדים הקניונים שחוששים מבריחת הלקוחות שיראו חנויות סגורות. בנוסף, איך שלא נסתכל על זה, ישראל זה לא אירופה ויום עבודה בישראל מסתיים מאוחר ביחס לאירופה. מרבית האנשים בישראל לא מסיימים לעבוד בשעה 17:00, והחשש של הקניונים הוא שאם יסגרו לצרכנים את הקניון ב־19:00, הם פשוט לא יבואו.

חשש נוסף הוא כי הצרכנים יקנו פחות בקניון ויגבירו קנייה באינטרנט. "יש עדיין השפעות של הקורונה אבל אם אנחנו רוצים להחלים מהסיטואציה הזו, אסור להנציח אותה", אומר בכיר בענף הקניונים. "כשהקהל ירגיש בטוח, הוא יחזור לקניונים. סגירה מוקדמת של הקניונים רק תעצים את הקנייה האינטרנטית".

תגיות