אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש לתת עצמאות למנהלים ולמורים, אבל לא על חשבון החופש לא ללמד צילום: עדי בן ארי

פרשנות

יש לתת עצמאות למנהלים ולמורים, אבל לא על חשבון החופש לא ללמד

בסגר האחרון מורים רבים סיפקו תמורה חלקית מאוד למשכורתם. כדי שהדבר לא יחזור, צריך להימנע ככל האפשר מסגירת הגנים והכיתות הנמוכות. אם הדבר הכרחי, יש לקבוע תוכנית הוראה מקוונת מסודרת לכל גיל - ולפתור את בעיית המחסור במחשבים

21.06.2020, 22:06 | שחר אילן

את הלקח העיקרי שלו מהעימות הכושל עם המורים משרד החינוך הפיק כבר לפני כשבועיים - לא להיכנס איתם לעימותים. הוא הודיע שבעתיד הוא יראה בלמידה מרחוק עבודה לכל דבר של המורים. זאת גם כשמדובר בגני ילדים וכיתות נמוכות, שבהם ברור שהילדים אינם מסוגלים לעמוד ביותר משעה-שעתיים של לימוד מקוון בכל יום. כלומר בגל השני, אם יהיה, משרד החינוך לא יובס על ידי ארגוני המורים כי הוא כבר נכנע מראש ולא ייכנס כלל לעימות איתם. ובכל זאת, יש שורה של דברים שחשוב ואפשר לעשות כדי שמהחדל והכאוס של סגירת מערכת החינוך לא יחזרו.

קראו עוד בכלכליסט

אחד הלקחים החשובים של פתיחת מערכת החינוך הוא שקל לסגור אותה, אבל הרבה יותר קשה לפתוח בחזרה. לכן, בפעם הבאה במשרד החינוך יצטרכו הכול כדי לא לסגור את גני הילדים, בתי הספר היסודיים ומעונות היום. ואם אין ברירה, הם צריכים להיסגר אחרונים. הנזק שנגרם להורים ולמשק מסגירה של מעונות, גנים והכיתות הנמוכות (א'-ג') עומד על 2.6 מיליארד שקל לשבוע, מתוכם שני מיליארד שקל בגלל הגננים והמעונות. בכיתות ד'-י' מדובר בנזק ללימודים אבל לא למשק. בנוסף, כל בית ספר יסודי וגן ילדים צריך להיות ערוך ללמידה בקפסולות. במקרה של הגנים זה אומר להכין את המתקן הנוסף שאליו יעברו חלק מהילדים ולהגיע לסיכום עם השירות הלאומי או צה"ל שיעמידו לרשותם מתנדבים שיסייעו לצוות.

אלא שעדין קיימת האפשרות שמערכת החינוך תיסגר כולה - אם לא בכל הארץ לפחות באזורים אדומים. ובמצב כזה אסור שיחזור המצב שכל מנהל ומורה הישר בעיניו יעשה או לא יעשה. העצמאות שניתנה למורים ולמורות במשבר היתה מהפכה מצוינת, מול הניהול הריכוזי של משרד החינוך, אבל אסור שהיא תכלול את האפשרות לא לעבוד. בניגוד לטענות המורים, אין שום ספק שבמשבר הקורונה משרד החינוך כמעסיק לא קיבל תמורה מספקת לכספו מחלק מהמורים והגננות. אחרי פסח, כשהמשרד כבר העז לפרסם הנחיות ללמידה מרחוק בהיקף מלא, הוא נסוג מיד בשל מחאה של הורים ומורים.

למידה מרחוק. יש בתים שבהם אין מספיק מחשבים, או אפילו חיבור תקין לאינטרנט, צילום: עדי בן ארי למידה מרחוק. יש בתים שבהם אין מספיק מחשבים, או אפילו חיבור תקין לאינטרנט | צילום: עדי בן ארי למידה מרחוק. יש בתים שבהם אין מספיק מחשבים, או אפילו חיבור תקין לאינטרנט, צילום: עדי בן ארי

לא רק ההורים ומשרדי הממשלה הפסידו במאבק הזה - הפסידו גם אותם המורים שעבדו קשה ונתנו את נשמתם במהלך המשבר ובתמורה קיבלו בדיוק את אותו שכר שקיבלו מורים שכמעט לא עשו דבר ובעצם היו בחופשת סגר אחת ארוכה. דוגמה טובה לחוסר השוויון היא המצב שיצרה החלטת בית המשפט הארצי לעבודה כי מורי כיתה י' לא יוסיפו 9 ימים על חשבון החופש הגדול. כך הם יקבלו שכר זהה לזה של מורי י"א-י"ב שימשיכו ללמד את תלמידיהם לבגרות עד אמצע או סוף יולי.

אפשר וראוי לצפות שעד הסגר הבא, אם יגיע, יהיה למשרד מתווה ברור מה צריכים לעשות המורים והגננות בכל שכבת גיל בזמן שהם בבית. לא יכול לחזור המצב שיש ימים שבהם אין שום שיעור מקוון. אם יש מורים או גננות שעוד לא יודעים להפעיל את הזום, יש לוודא שילמדו לעשות זאת כמו שצריך עד הסגר הבא. בנוסף, בייחוד אצל גננות ומורים לילדים קטנים, הסבבים של שיחות טלפון להורים צריכים להפוך מרשות לחובה. אם אין שיעורים, לפחות קשר בטלפון.

תוכנית שפרסם צוות בכיר במכון שמואל נאמן בטכניון קוראת לזרז את פריסת תשתית דור 5 של האינטרנט ולהרחיב אותה ביחוד לאזורים חלשים כלכלית. זאת, כדי להגביר את הנגישות של למידה מקוונת מרחוק. זה כנראה לא יקרה אפילו עד תום משבר הקורונה העולמי, מה שלא גורע מחשיבות פריסת דור 5 בפריפריה כדי להקטין את הפער הדיגיטלי.

לצמצם את הפער הדיגיטלי

לעומת זאת, חשוב מאוד להתייחס במהירות להמלצה אחרת של הצוות, בראשות המשנה לנשיא הטכניון לשעבר פרופ' ארנון בנטור - יצירת "תוכנית חומש לאספקת תשתיות של מחשבים, אינטרנט וסביבות מתאימות לאוכלוסיות מוחלשות, כדי לצמצם באופן משמעותי את הפער הדיגיטלי". הצוות ממליץ על קביעת תקצוב רב-שנתי, קביעת יעדים ובדיקת מימושם.

ל-40% מהישראלים אין נגישות ללמידה מרחוק - אם בגלל מחסור במחשבים או בגלל היעדר סביבת לימוד שקטה. לרבים אחרים, אגב, אין די מחשבים או תשתית אינטרנט מתאימה ללימודים של כמה ילדים במקביל באותו הבית. את הבעיה הזו צריך להתחיל לפתור כמה שיותר מהר. אי אפשר לפתור את כולה תוך מספר חודשים, אבל גם אי אפשר להשאיר אותה ללא כל פתרון. צריך להגביר במהירות את קצב חלוקת המשאבים.

תגיות