אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשרד להגנ"ס נאבק בתחנות מעבר חוקיות שהופכות לאתרי הטמנה פיראטיים צילום: המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה

המשרד להגנ"ס נאבק בתחנות מעבר חוקיות שהופכות לאתרי הטמנה פיראטיים

תחנת המעבר החוקית לפסולת בניין בג'ת הוסבה לאתר הטמנה לא חוקי שהשתרע על שטח עצום, חלקו בשטחי הרשות הפלסטינית; המשטרה הירוקה והמשרד להגנת הסביבה עצר את הפעילות במקום, לאחר שהתשלטו עליה עבריינים

25.06.2020, 21:08 | דותן לוי

המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה הצליחה במהלך מבצעי מורכב ולאחר פעולות איסוף מודיעין ארוכות, לעצור את פעילותה של חברת מובילי הר הנגב באתר מעבר לפסולת בניין בישוב ג'ת, כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

חברת מובילי הר הנגב היא חברה קבלנית העוסקת בתשתיות, ובעלי החברה מפעילים גם את תחנת המעבר לפסולת בניין בג'ת. פעילות תחנת המעבר היא חוקית, אך במשך תקופה ארוכה עבריינים שהפעילו את התחנה הפכו אותה לאתר הטמנה פיראטי שגודלו פי 5 משטח תחנת המעבר וכ-60% ממנו גולש לשטחי הרשות הפלסטינית כך שהמבצע דרש תיאום עם המנהל האזרחי. בסיומו של המבצע נעצרו תשעה מעורבים והוחרמו שישה כלים בהם כלי הנדסיים כבדים שהעברתם הייתה מורכבת מבחינה לוגיסטית, וכרוכה בעלויות רבות.

פעילות המשטרה הירוקה באתר ההטמנה הפיראטי, צילום: המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה פעילות המשטרה הירוקה באתר ההטמנה הפיראטי | צילום: המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה פעילות המשטרה הירוקה באתר ההטמנה הפיראטי, צילום: המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה

תחנת המעבר המורשית מטעם המשרד להגנת הסביבה קיבלה את היתריה בשנת 2016 ושטחה הוגדר 5 דונמים. אתר הפסולת הפיראטי כפי שהוא היום, משתרע על פני שטח של 25 דונם לא חוקיים, שחלקם כאמור ביהודה ושומרון, מעבר לקו הירוק.

במסגרת המהלך, צוות מחוז חיפה של המשטרה הירוקה ביצע פעילות סמויה במשך שבועות ארוכים נגד חברת מובילי הר הנגב ומעורבים נוספים, תוך הכנת התשתית הראייתית הנדרשת לחקירה. לקראת הפעילות הגלויה, המשטרה הירוקה הוציאה צווי חיפוש למשרדי החברה ברהט ובאתר ההטמנה בג׳ת. בפעילות המבצעית עוכבו מעורבים לחקירה במתקני מג״ב חוף וגם מעורבים ממשרדי החברה ברהט. בין הנחקרים עוכבו בעל החברה ובכירים נוספים. במקביל לחקירה הפלילית, המשטרה הירוקה, בשיתוף עם מחוז חיפה והמנהל האזרחי, יפעלו במסגרת הסמכויות המוקנות להם להפסקת העיסוק במקום ולסילוק המפגעים מהשטח.

השרה גמליאל, צילום: עמית שעל השרה גמליאל | צילום: עמית שעל השרה גמליאל, צילום: עמית שעל

התופעה של אתרי מעבר חוקיים הכוללים גם פעילות בלתי חוקית אינה חדשה למשרד להגנת הסביבה ומקורה בפיתוי הכספי הרב שטמון בתחום. בשגרה ההליך פועל כך שהפסולת מגיעה לאתר המעבר ממוינת ולאחר מכן חלקה נשלח לאתרי הטמנה בעלות מוערכת של אלפי שקלים לכל משאית שמגיעה לאתר המעבר. בהטמנה הפיראטית התשלום על כל משאית מסתכם במאות שקלים, כך שלקבלני השינוע יש אינטרס ברור לעבור על החוק, למרות שמדובר בעבירה פלילית. לפני כשנה נעצר מפעיל תחנת מעבר בפרדס חנה כאשר גם במקרה זה היה ניסיון לחסוך את עלות העברת הפסולת לאתרי המשך ומובילים מטעם החברה נתפסו כשהם משליכים פסולת בניין בשטחים פתוחים שחלקם ממוקמים מעבר לקו הירוק.

למרות שבשני המקרים מדובר באתרים חוקיים, המשרד להגנת הסביבה מגלה קושי אמיתי לבצע אכיפה ולעצור את הפעילות החוקית כבר בתחילתה. לדברי יוסי בר, מנהל המשטרה הירוקה במשרד להגנת הסביבה, במקרה המדובר הגיעו אינדיקציות שתחנת המעבר מתנהלת לכאורה בצורה תקינה במהלך היום ובלילה צוותים מהתחנה מעבירים את הפסולת שנערמה במקום ומטמינים אותה בצמוד לשטח.

"כ-50%-60% מהמתחם יושב על שטחי יו"ש וזו לא מקרי כיוון שבשטחים הללו יכולה להיות בעיית אכיפה. במשך 6 שבועות צוותים שלנו תצפתו על האתר וצילמו את ההתנהלות שם. האתר קיבל צו סגירה לפני מספר ימים, ובנוסף, אנחנו בהתנהלות מתקדמת מול המנהל האזרחי לפנות את הפסולת מהאתר", אמר בר.

השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל: "פעילות האכיפה והחקירה גדעה מהשורש ציר מרכזי בתחום העבריינות הסביבתית באזור השרון, והפגיעה הכלכלית שנגרמה למעורבים בעקבות החקירה הפלילית תרתיע רבים מלעסוק בפעילות דומה. נמשיך לפעול לטובת בריאות הציבור והסביבה".

תגיות