אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיוק כשהציבור חזר לרחובות, הגל השני התפרץ צילום: רועי עידן

בדיוק כשהציבור חזר לרחובות, הגל השני התפרץ

הציבור מתחיל להימנע ממסעדות; התנועה בקניונים מצטמצמת; ענף הבידור, שבדיוק נערך לפתיחה מחדש, מתכנס בחזרה; ובבתי המלון לא נרשמים ביטולים, בינתיים; כך מכה הגל השני בעסקים

06.07.2020, 09:26 | אורנה יפת, מאיה נחום שחל ונווית זומר

התפרצות הגל השני של נגיף הקורונה בישראל מתחילה להכות במשק בעוצמה חזקה יותר - בהיבט הבריאותי וגם בהיבט הכלכלי. כמו בגל הראשון, גם כעת מי שחווים את הפגיעה הקשה ביותר הם ענפי המסעדנות, הקניונים והתרבות. 

קראו עוד בכלכליסט

בימים האחרונים דווח כי הממשלה שוקלת להטיל מגבלות חדשות על מסעדות, שנתפסות כמקום המועד להידבקות. מאז, המסעדנים חשים האטה בפעילות.

מאז שהמסעדות ובתי הקפה נפתחו מחדש ב־27 במאי, נפח העבודה ברמה ארצית עומד על 60%‑70% מזה של לפני הקורונה. בענף חוששים מאוד ממה שיקרה אם אכן יוטלו מגבלות - או בתרחיש החמור יותר, יוחלט על סגירתו מחדש.

"יותר מ־100 בתי עסק בתחום עדיין לא נפתחו מחדש ואלה שנפתחו עובדים על אש קטנה", אמר מנכ"ל עמותת מסעדנים חזקים ביחד תומר מור. "יש כמה מסעדות שף ובתי קפה יחידי סגולה שעובדים היטב, אבל סקר שערכה העמותה בסוף השבוע האחרון בקרב מאות מסעדנים העלה כי אם יוטלו הגבלות חדשות 77% מהעסקים יהפכו הפסדיים. 60% מהנשאלים ציינו שישקלו לסגור את העסק בעקבות הגבלות חדשות".

אופי הפעילות העסקית של מסעדות הופך אותן לחשופות במיוחד לשינויים התכופים במדיניות הממשלה ומצב התחלואה. "בכל פעם שיש נאום, הודעת ממשלה, או כותרת בעיתון לגבי עלייה בתחלואה - יש ירידה מיידית וביטולי הזמנות במסעדות ובבתי הקפה", המשיך מור. לדבריו, האיתותים השליליים מהלקוחות מתעצמים בימים האחרונים. "יום חמישי הוא יום בילויים, אבל חמישי האחרון היה החלש ביותר מאז שחזר הענף לפעולה. שישי היה בסדר ובשבת שוב היה חלש. הקהל מפחד להגיע. הרצון של הממשלה להגביל אותנו מייצר אצל הציבור תודעת הדבקה ותחלואה, מה שאינו נכון. בבתי קפה ובמסעדות אין נדבקים. אצלנו הלקוח במגע מינימלי עם הצוות ושאר האורחים".

מלון רנסנס בתל אביב, צילום: תומי הרפז מלון רנסנס בתל אביב | צילום: תומי הרפז מלון רנסנס בתל אביב, צילום: תומי הרפז

בסוף השבוע השיקו המסעדנים קמפיין להפעלת לחץ על שרי הממשלה. "אנחנו לא יוצאים נגד משרד הבריאות", הסביר מור. "אבל משרד האוצר מתמהמה בהעברת הכספים לעסקים ו־60% מהמסעדנים עוד לא קיבלו את המענקים שמגיעים להם. הם קיבלו 20% מקדמה ואת ה־80% הנותרים עדיין לא. שתתכבד הממשלה ותזרים פיצויים לבעלי העסקים, שתעזור להתמודד עם ההוצאות הקבועות ורק אחר כך תטיל הגבלות חדשות. מספר העסקים שיכול לשרוד סגר שני נמוך משמעותית מהראשון".

הקניונים מתרוקנים

גם בקניונים מדווחים על האטה במספר המבקרים מאז תחילת העלייה בתחלואה והדיונים על הגבלת הפעילות. במרכזי המסחר הפתוחים מעריכים כי מאז יום חמישי נרשמה ירידה של 20% במספר המבקרים ומודים כי הדיווחים בתקשורת גורמים לקהל להתנהל בהססנות. "אנשים בלחץ מהדיבורים בתקשורת ומעדיפים להימנע", הסביר בכיר בקניונים. "בעיקר בערים שדיברו עליהן הרבה בהקשר של התפרצות קורונה".

"אתמול נרשמה ירידה של 4% במספר המבקרים לעומת יום ראשון בשבוע שעבר, אבל בסוף השבוע לא ניכר שינוי", אמרה מנכ"לית קניון הדר בירושלים לירון אלקיים. "אנחנו מזהים שהצרכנים רואים בקניון מקום בטוח יותר לקניות מאשר ברחובות, שבהם אין שליטה על המבקרים".

קניון עופר רחובות, צילום: רועי עידן קניון עופר רחובות | צילום: רועי עידן קניון עופר רחובות, צילום: רועי עידן

בקניוני עזריאלי מדווחים כי ביום שישי מספר המבקרים היה דומה לימי שישי בשבועיים הקודמים. עם זאת, לדברי שוכרים בקניונים התנועה בהם ירדה בימים האחרונים. קניוני עזריאלי לא גבו שכר דירה מאז מרץ וחזרו לגבות כרגיל רק בתחילת יולי. הקניונים עדיין לא גובים שכר דירה מלא מעסקי מזון, שזוכים להקלה.

לפי גורמים בענף האופנה, ניכרת ירידה קלה במספר הנכנסים לחנויות, אבל עדיין אין מספרים מדויקים משום שבחמשת הימים הראשונים של יולי בשנה שעברה לא היה סוף שבוע. לדבריהם, נתונים מדויקים יהיו רק בעוד כשבוע.

"אם השב"כ שולח ל־30 אלף איש הודעות בשבת להיכנס לבידוד, מה מצפים, שלא תהיה ירידה?", אמר בכיר בענף.

קמעונאים בענף האופטיקה מדווחים על ירידה של כ־35% במכירות בקניונים גדולים מאז תחילת יולי וירידה של 10%‑15% ברחובות הערים ובקניונים קטנים. לדברי אחד מהם, בימים רביעי עד שישי נרשמה ירידה ניכרת במכירות ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

אחורה פנה

בשבוע החולף עולם התרבות החל להתעורר. אמנים חזרו לחדרי החזרות, הצגות עלו על הבמה ומופעי מוזיקה וקונצרטים נערכו בכל רחבי הארץ. דווקא בשבוע זה נרשמה עלייה משמעותית בתחלואה, והענף נדרש להצטמצם שוב.

"אנחנו חיים מיום ליום. איבדנו שליטה על המגפה ועל המצב", אמרה ציפי פינס, מנכ"לית תיאטרון בית ליסין שייפתח ב־15 ביולי. "עם כל ידיעה על מספר הנדבקים שגדל מספר רוכשי הכרטיסים קטן, זה הולך בקו ישיר. עם זאת יש קניית כרטיסים. אנשים רוצים לצאת מהבית ותיאטרון זה מקום בטוח. אנחנו יכולים לשלוט במצב האולם".

מחסני חשמל , צילום: פיני כהן מחסני חשמל | צילום: פיני כהן מחסני חשמל , צילום: פיני כהן

בסוף השבוע הודיע תיאטרון הקאמרי כי הוא דוחה את פתיחתו ל־11 ביולי, מכיוון ששני שחקנים נמצאו חיוביים לנגיף וצוותי ההצגות הרלבנטיות נכנסו לבידוד. התיאטרון החזיר יותר מ־80 עובדים לעבודתם ביוני כדי להיערך לפתיחה המחודשת.

"העלייה בנדבקים גורמת להאטה במכירות", אמר מנכ"ל התיאטרון רן גואטה. "בכל שבוע מכרנו 1,000‑1,600 כרטיסים ביום. בשבוע האחרון זה הגיע ל־600‑800. אנחנו מנסים לעשות הכל כדי להלך בין הטיפות, להציג ולשמור על הכללים. במקום הזה אנחנו לא מתפשרים".

בתיאטרון חיפה בוחרים בשלב זה להתמקד בקהל המנויים הקיים. "בשלב זה אין ביטולים", אמרה מנכ"לית התיאטרון ניצה בן צבי. "אבל התיאטרון החליט בשלב זה לא לפתוח עם קמפיין למכירת כרטיסים אלא להישאר עם קהל המנויים".

גם בתיאטרון באר שבע הקהל מבוסס מנויים. "הסדרות בתיאטרון סגורות למנויים ואין רכישת כרטיסים", אמר המנכ"ל שמוליק יפרח. "באופן טבעי קיימים ביטולים, אבל בסך הכל ישנה היענות. ההצגה חייבת להימשך".

לדברי מנכ"לית תיאטרון גשר לנה קריינדלין, "יש האטה במכירות בגלל המצב אך אנחנו מקווים לקיים את ההצגות בלוח".

בתיאטרון החאן בירושלים הבינו שכדי למשוך קהל, בעיקר מבוגר, יש להעתיק חלק מהפעילות לאוויר הפתוח. לכן, בשבועיים הקרובים ובאוגוסט יופיעו במקומות שונים בעיר תחת כיפת השמיים. "לצערי בהחלט מרגישים האטה במכירת הכרטיסים וגם ביטולים, במיוחד בקרב האוכלוסייה המבוגרת", אמרה מנכ"לית התיאטרון אלישבע מזי"א. "בשבוע האחרון אנחנו בערך עם 50% תפוסה. במקור היינו בתפוסה מלאה של 75% בהתאם להנחיות. המבוגרים מבטלים ודוחים אבל דווקא הצעירים מגיעים יותר מהרגיל".

בתיאטרון צוותא מדווחים כי "אין פאניקה של ביטולים ויש די הרבה קהל בסופי שבוע, בעיקר להצגות בידור כמו 'מייקל' ומופעים של אסי כהן ואודי כגן. גם הפעילות לילדים בשבת בבוקר היתה השבוע במצב טוב מאוד".

סמנכ"ל השיווק והפיתוח העסקי בקבוצת זאפה אסף מור אמר כי "למעלה מ־40 הופעות התקיימו בשבועיים האחרונים במועדוני זאפה בהתאם לנהלי התו הסגול והנחיות משרד הבריאות. באופן טבעי ולאור המצב והסיטואציה המורכבת, אנו מתמודדים גם עם ביטולים".

בענף המלונות מדווחים על ביטולים, אולם מדובר בטפטופים. רוב הפניות מגיעות מצד מי שמעוניינים להזמין חדרים. עם זאת, כשהמלונות נפתחו מחדש, למזמינים ניתנה האפשרות לבטל עד 48 שעות לפני מועד ההגעה ללא קנס, כדי לעודד הזמנות. ייתכן כי עובדה זו מעוותת את הנתונים, ובעתיד הקרוב יירשמו יותר ביטולים.

"יש כרגע יותר הזמנות וקצת ביטולים", אמר מנכ"ל רשת ישרוטל ליאור רביב. "פתחנו את כל המלונות, בסך הכל 5,000 חדרים. התפוסה של המלונות באילת מצוינת ואין חדר פנוי עד אוגוסט. זו עובדה שההדבקות לא קורות בבתי המלון. אנחנו מאוד מקפידים על התו הסגול".

לדברי דני ליטמן, מנכ"ל רשת מלונות הבוטיק אטלס, "פתחנו עד עכשיו 5 מלונות מתוך 16 באזורי נופש כמו טבריה וים המלח. התפוסה טובה. הבעיה אינה הביטולים שהחלו, אלא האטה שאנחנו חשים בקצב ההזמנות".

מנכ"ל מלונות דן רונן ניסבאום הוסיף כי "נפתחו 8 מלונות, המלונות שמחוץ לעיר, ובאילת נהנים מתפוסה יפה של 80% עד 70%. אם נגיע במלונות בתל אביב ל־30% זה טוב. כל יום שהתחלואה עולה יש יותר חשש. יש הזמנות שבינתיים עולות על הביטולים. רואים שינוי במגמה בימים האחרונים, נרשמים יותר ביטולים משהיו".

לדברי רן בלבוס, סמנכ"ל בקבוצת נקש, כל מלונות הקבוצה ייפתחו עד 4 באוגוסט. "בינתיים התפוסות גבוהות, אנשים רוצים לנפוש. יש לנו הזמנות קדימה עד אוגוסט וספטמבר. עדיין לא רואים גל של ביטולים, אבל חלק מזה קשור לזה שנתנו לבטל בדקה ה־90 ללא עלות".

תגיות