אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדענים צמצמו טווח העלייה בטמפרטורות: "המזל לא יציל אותנו משינויי אקלים" צילום: שאטרסטוק

המדענים צמצמו טווח העלייה בטמפרטורות: "המזל לא יציל אותנו משינויי אקלים"

המדענים הורידו את הרף העליון אך העלו משמעותית את הרף התחתון מ-1.5 מעלות ל-2.6 מעלות לעומת העידן הטרום-תעשייתי. המשמעות: אין תרחיש סביר שבו אי-נקיטה בפעולה משמעותית לצמצום פליטות גזי חממה לא תוביל להשלכות חמורות. בתוך כך, קבוצה של משקיעים מוסדיים הזהירו כי משבר האקלים מאיים לזעזע את הכלכלה העולמית

23.07.2020, 08:49 | עומר כביר

מדענים מהפאנל הבין-ממשלתי לשינוי אקלים (IPCC), הסמכות המובילה בתחום משבר האקלים, צמצמו את טווח התחזית לעלייה הצפויה בטמפרטורות במקרה של המשך פליטת גזי חממה, תוך שהם מורידים את הרף העליון שלה אך מעלים משמעותית את הרף התחתון מ-1.5 מעלות ל-2.6 מעלות לעומת העידן הטרום-תעשייתי. המשמעות: אין תרחיש סביר שבו אי-נקיטה בפעולה משמעותית לצמצום פליטות גזי חממה לא תוביל להשלכות חמורות.

קראו עוד בכלכליסט

"המסר העיקרי הוא שלמרבה הצער אנחנו לא יכולים לצפות שהמזל יציל אותנו משינוי אקלים", אמר לגארדיאן פרופ' רנו קנוטי מהמכון למדעי האטמוספירה והאקלים במכון הטכנולוגי של ציריך. "החדשות הטובות הן שצמצמנו במעט את הטווח של ההתחממות ארוכת-הטווח. החדשות הרעות הן שאנחנו לא יכולים עוד לקוות או לטעוון שהבעיה תעלם מעצמה באופן קסום".

התחממות גלובלית, צילום: שאטרסטוק התחממות גלובלית | צילום: שאטרסטוק התחממות גלובלית, צילום: שאטרסטוק

עד עתה, מדעני IPCC העריכו שאם כמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספירה תוכפל לעומת העידן הטרום-תעשייתי ותגיע ל-560 חלקים למיליון (הכמות כיום עומדת על 417 חלקים למיליון ועולה בקצב של בערך 2.5 בשנה), יש סיכוי של 66% להתחממות גלובלית של בין 1.5 מעלות ל-4.5 מעלות. התחזית המעודכנת, שפורסמה בכתב העת המדעי Reviews of Geophysics, גורסת שבאותם תנאי, יש סיכוי של 66% להתחממות של בין 2.6 מעלות ל-3.9 מעלות.

תחזית זו אמנם מפחיתה את הסיכוי להתממשות התרחישים האפוקליפטיים ביותר, ואולם גם הגעה לרף העליון הנמוך יותר משמעה משבר אדיר ממדים שלא היה כדוגמתו בהיסטוריה האנושית. חשוב מכך: משמעות העלאת הרף התחתון היא שאין מקום לשאננות ושיש לנקוט בפעולות מיידיות על מנת להמנע מאסון בקנה מידה רחב.

"מדובר בחדשות טובות במידה מתונה", אמר לגארדיאן ד"ר זיק האוספאדר מקבוצת האנרגיה והמשאבים של אוניברסיטת קליפורניה בברקלי. "זה מפחית את הסבירות של חלק מהערכות הקטסטרופליות ביותר. אם תכננו לגרוע מכל, הגרוע מכל הפך עכשיו לפחות סביר. אבל המשמעות היא גם שאנחנו צריכים לעשות יותר כדי להגביל את שינוי האקלים. נכון לעכשיו אנחנו לא בכיוון לעשות את זה".

"משבר האקלים מהווה איום מערכתי לשווקים פיננסיים ולכלכלה האמיתית"

בתוך כך, קבוצה של משקיעים מוסדיים ומנהלי השקעות, שמנהלים נכסים בשווי משותף של טריליון דולר, שלחו השבוע מכתב ובו הם מזהירים, כי משבר האקלים מאיים לזעזע את הכלכלה העולמית והפדרל ריזרב ורגולטורים אחרים חייבים לנקוט בצעדים דחופים במטרה למנוע אסון כלכלי.

"משבר האקלים מהווה איום מערכתי לשווקים פיננסיים ולכלכלה האמיתית, עם השלכות משבשות אמיתיות על שווי נכסים ויציבות כלכלת ארה"ב", נכתב במכתב, שעליו חתומים קרוב ל-40 קרנות פנסיה, מנהלי קרנות השקעה ומשקיעים מוסדיים אחרים. "לאיום הכלכלי, בשילוב הסיכונים הפיסיים שיוצר משבר האקלים, יהיו השפעות הרסניות שכמותן לא נראו מעולם. הפד, ה-SEC וסוכנויות אחרות חייבים לשלב את שינוי האקלים במנדט הפעילות שלהם".

לפי דיווח של הניו יורק טיימס, בין החתומים על המכתב נמנים קרן הפנסיה של המורים בקליפורניה, שמנהלת השקעות בסך 246 מיליארד דולר, משרד החשב הכללי של העיר ניו יורק, שמנהל קרנות פנסיה בשווי כולל של 206 מיליארד דולר, והמשרד המקביל של מדינת ניו יורק, שמנהל קרנות בסך 211 מיליארד דולר.

החתומים על המכתב מזהירים שאם הרגולטורים לא יפעלו, שינוי האקלים עלול לגרום לצניחה פתאומית במניות חברות, ולהשפעות שיהדהדו בכל המערכת הכלכלית. על מנת להמנע מכך מציעים המשקיעים ליישם צעדים כמו חיוב חברות לחשוף מידע רב יותר על פליטות גזי החממה שלהן או אילו ממתקניהן נמצאים בסכנה במקרה של עלייה בגובה פני הים. הדבר יאפשר למשקיעים לקבל החלטות מבוססות יותר, ויעודד את החברה לצמצם פליטות.

ליז גורדון מקרן הפנסיה של מדינת ניו יורק אמר לניו יורק טיימס שגם משקיעים מוסדיים גדולים עם חוקרים מיומנים לא יכולים להגן על ההשקעות שלהם מסיכוני אקלים. "אנחנו עובדים ישירות מול חברות, אבל זה לא יפתור את הבעיה הגדולה יותר", היא הסבירה. "ה-SEC צריך לדרוש מחברות אלו לחשוף בצורה טובה יותר את הסיכונים שמשבר האקלים מציב להן".

תגיות