אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוכני ביטוח יצטרכו לחשוף למבוטח את האינטרסים שלהם צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

סוכני ביטוח יצטרכו לחשוף למבוטח את האינטרסים שלהם

רשות שוק ההון תאסור על סוכני הביטוח לגבות דמי ביטול על פוליסות. הסוכנים יהיו חייבים לדווח למבוטח אם 40% ומעלה מהכנסותיהם מגיעות מחברת ביטוח אחת כדי שהמבוטח יוכל להעריך את האובייקטיביות שלהם

29.07.2020, 06:56 | עירית אבישר

רשות שוק ההון מבצעת צעד נוסף בדרך להפוך את סוכני הביטוח לאובייקטיביים יותר. ל"כלכליסט" נודע כי הבוקר צפויה הרשות, בראשות ד"ר משה ברקת, להפיץ חוזר להערות הציבור שכולל איסור גביית דמי ביטול על פוליסות וחובת דיווח ללקוח אם הסוכן עובד בבלעדיות עם חברות ביטוח מסוימות.

קראו עוד בכלכליסט

על פי ההוראה הראשונה מתוך שני הצעדים המרכזיים בטיוטה, יחויבו סוכן הביטוח ליידע את המבוטחים שלו אם לסוכן זיקה לחברת ביטוח מסוימת. כלומר אם ההכנסות של הסוכן הן 40% לפחות מחברה אחת, עליו לדווח על כך ללקוח בעת תהליך צירופו לביטוח.

ראש רשות שוק ההון משה ברקת. "להגביר מודעות של המבוטחים לזכויותיהם", צילום: עמית שעל ראש רשות שוק ההון משה ברקת. "להגביר מודעות של המבוטחים לזכויותיהם" | צילום: עמית שעל ראש רשות שוק ההון משה ברקת. "להגביר מודעות של המבוטחים לזכויותיהם", צילום: עמית שעל

הרקע להוראה זו היא שעל פי נתוני רשות שוק ההון כ־85% מסוכני הביטוח עובדים עם שתי חברות ביטוח בלבד באופן בלעדי, מה שעשוי למנוע מהמבוטחים לקבל הצעה מיטבית מכל חברות הביטוח, שכן בתחומי הביטוח הכללי למשל, פועלות כ־15 חברות ביטוח. תופעת הבלעדיות בולטת בעיקר בתחום ביטוחי בריאות, שם מנתוני רשות שוק ההון עולה כי 80% מהסוכנים עובדים עם חברת ביטוח אחת בלבד.

יחד עם זאת בענף הביטוח מציינים כי יש היגיון לעבודה של סוכן עם חברת ביטוח מסוימת, שכן הדבר מעניק לסוכן יתרון לגודל מול חברת הביטוח, מה שמאפשר לו לקבל הצעת מחיר טובה יותר וגם שירות טוב יותר ללקוח בעת תביעות, בעיקר במקרים שהם בתחום האפור וחברת הביטוח משלמת פיצוי ללקוח לפנים משורת הדין. רשות שוק ההון לא תאסור על סוכני הביטוח עבודה בלעדית עם חברות מסוימת, אבל היא דורשת מהם שקיפות כלפי הלקוח, שיוכל אם ירצה לדרוש מהסוכן לקבל הצעות מחברות ביטוח נוספות.

הוראה השנייה שפורסמה בחוזר תאסור על גביית דמי ביטול ממבוטחים שהחליטו לעבור לחברת ביטוח אחרת או לסוכן אחר. המטרה היא לעודד ניוד בין חברות ביטוח, ובכך לשפר את התחרות. ברשות מצאו כי עמלת דמי הביטול מייצרת חסם לתחרותיות ומונעת ממבוטחים לעזוב פוליסה קיימת גם כאשר מוצעת להם הצעה טובה יותר, וזאת מכיוון שעמלת הביטול מייקרת את ההליך, והופכת אותו ללא משתלם פעמים רבות.

"צעד נוסף לאובייקטיביות"

הממונה על רשות שוק ההון ד"ר משה ברקת אמר כי "תהליך מכירה אובייקטיבי הינו אינטרס משותף לכלל הצדדים העוסקים בדבר, לחברות הביטוח, לסוכני הביטוח ובראש ובראשונה לציבור המבוטחים. הרשות מפרסמת היום צעד נוסף בדרך לרפורמת הסוכן האובייקטיבי, במטרה להגביר את מודעות המבוטחים לזכויותיהם ולסייע להם לקבל החלטות חופשיות ומושכלת התואמות לצורכיהם".

כיום פועלים כ־13 אלף סוכני ביטוח וכ־1,500 סוכנויות ביטוח, והעמלות הכוללות שלהם ל־2019 הסתכמו בכ־ 9.4 מיליארד שקל.

כמה חברות, עמלה זהה

אחת המטרות של ברקת היא להפוך את מודל הייעוץ של סוכני הביטוח לנקי יותר מאינטרס כספי. צעד בנושא ניתן היה לראות בסוג הרשיון שהעניק באחרונה לחברת כרטיסי האשראי מקס שביקשה להיכנס לפעילות בתחום הביטוח. ברקת קבע כי בעוד כשנתיים מקס תחויב למכור ללקוחותיה ביטוח מכמה חברות ביטוח ולקבל מהן עמלה זהה.

ניתן להניח כי סוכני הביטוח יתנגדו להנחיות החדשות. בין הסוכנים לברקת כבר התחוללה מערכה באחרונה כשהוא אפשר למקס לקבל רשיון של סוכנות ביטוח. לשכת סוכני ביטוח עקפה אז את ברקת, וניסתה לעצור את המהלך הן באמצעות הכנסת והן באמצעות עתירה שהגישה לבית המשפט.

מלשכת סוכני הביטוח נמסר: "בהתאמת הביטוח למבוטח יש ערך מוסף לטיפול על ידי סוכן הביטוח שמבצע בדיקה מקצועית ורחבה במטרה לבנות עבור המבוטח את הצעת הביטוח המותאמת למידותיו ולצרכיו. המטרה של סוכני הביטוח היא תמיד טובתו של המבוטח.

"בענף הביטוח יש נושאים דחופים לטיפול על ידי רשות שוק ההון כמו פרסומים מטעים של גופים שונים. תמוה כי רשות שוק ההון בוחרת להתעלם מבעיות בוערות ולשים את הזרקור על הגורם המקצועי והאובייקטיבי המספק שירות ישר לציבור המבוטחים. כמו כן, אם רשות שוק ההון מוצאת כי פעילות של מעל 40% עם חברת ביטוח יחידה פוגעת באובייקטיביות מדוע אישרה לחברת מקס לעבוד רק עם חברת AIG. האם יד ימין ברשות איננה יודעת מה התירה יד שמאל?

"לצערנו, רשות שוק ההון בחרה להודיע על כוונתה להוציא חוזר זה דרך התקשורת ולא פנתה כמתבקש לגופים הרלוונטיים לקבלת התייחסות רצינית. נלמד את הטיוטה ונגיב עליה".

תגיות