אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העמותות יאבדו 7.5 מיליארד שקל בגלל הליכה לבחירות צילום: דנה קופל

בלעדי לכלכליסט

העמותות יאבדו 7.5 מיליארד שקל בגלל הליכה לבחירות

הסיבה לכך היא בשל צמצום של שליש מהיקף רכישת השירותים החברתיים ו־60% מהיקף התמיכות לעמותות. כך עולה מתחשיבי ארגון הגג של המגזר השלישי "מנהיגות אזרחית"

11.08.2020, 07:48 | שחר אילן

הנזק למלכ"רים (עמותות וחברות לתועלת הציבור) מהליכה לבחירות יגיע ל־7.5 מיליארד שקל. זאת בשל צמצום של שליש מהיקף רכישת השירותים החברתיים ו־60% מהיקף התמיכות לעמותות, כך עולה מתחשיבי ארגון הגג של המגזר השלישי "מנהיגות אזרחית".

קראו עוד בכלכליסט

פגיעה של 5.6 מיליארד שקל תגיע מצמצום רכישת שירותים חברתיים וחינוכיים, ו־1.8 מיליארד שקל ייגרעו מצמצום בתמיכות לפי סעיף 3א לחוק יסודות התקציב.

עמותה לחלוקת מזון לנקקים, צילום: דנה קופל עמותה לחלוקת מזון לנקקים | צילום: דנה קופל עמותה לחלוקת מזון לנקקים, צילום: דנה קופל

את רוב הנזק לעמותות בשנה הנוכחית גרמה הממשלה. תחילה נעצרו תקציבים בשל התקציב ההמשכי, ואחר כך הוקפאו פעולות בשל משבר הקורונה. ב־2021 צפוי שיגיע גם משבר תרומות קשה בשל המשבר הכלכלי בארצות הברית. סקר שערכה "מנהיגות אזרחית" בין העמותות ביוני גילה שהפעילות של שליש מהן משותקת כליל.

ההעברות עברו לעודפים

על פי "מנהיגות אזרחית", היקף מכירת השירותים מעמותות וחברות לתועלת הציבור (חל"צ) למדינה עומד על 17 מיליארד. בעמותה מעריכים שהנזק יעמוד על 5.6 מיליארד שקל מתוכם, כלומר שליש. את הנזק לעמותות השנה הגבירו מאוד שלוש מערכות הבחירות. בעקבות העימותים בכנסת חלק מההעברות התקציביות שהיו צריכות לעבור בסוף השנה הקודמת לא עברו והפכו לעודפים. לכן יש הרבה עודפים שממתינים בקופת האוצר ולא יועברו אם יהיו בחירות. בחישוב כולל הפחתה של 1.3 מיליארד שקל עודפים שבגלל התקציב ההמשכי לא יגיעו ליעדם.

בתקציב המשכי מותר להוציא רק 70% מתקציבי רכישות ותמיכות. לכן ייגרם עוד נזק של 4.7 מיליארד שקל. העמותה מעריכה שרכישות שנוצרו בעקבות הקורונה יקטינו את הפגיעה בחצי מיליארד שקל, וכך הגיעה לסכום של 5.5 מיליארד שקל. בפועל הפגיעה צפויה להיות גדולה עוד יותר בגלל רכישות שבוטלו השנה בגלל הקורונה. רוב הנזק, 2.5 מיליארד שקל, צפוי בתחום הבריאות, ועוד 1.5 מיליארד שקל בתחום החינוך והמחקר.

היקף התמיכות לעמותות על פי סעיף 3א לחוק יסוד התקציב עמד ב־2019 על 3 מיליארד שקל בלבד. ב"מנהיגות אזרחית" אומרים שאם יהיו בחירות, יחולקו בפועל רק 1.2 מיליארד שקל ו־1.8 מיליארד שקל יישארו. הסכום הזה מורכב מ־900 מיליון שקל, שהם ה־30% שאסור לחלק, 300 מיליון שקל עודפים שלא יועברו, ועוד 600 מיליון שקל תקציבים שבכלל לא יצאו לפועל.

סכנת פירוק המוני

מנכ"לית "מנהיגות אזרחית" ליאור פינקל־פרל אומרת ש"אם אנחנו לא רוצים שב־1 בינואר 2021 אלפי עמותות יגישו בקשה לפירוק, אסור בתכלית האיסור שתקציבי המגזר השלישי יהיו חלק מהמשחק הפוליטי". פינקל־פרל מציינת ש"נקודת הפתיחה של העמותות אל תוך משבר הקורונה ממילא היתה גרועה ביותר. הן הגיעו חבוטות, אחרי שלוש מערכות בחירות ומעבר לתקציב המשכי.

"פרויקטים שלמים הוקפאו, התקשרויות הפכו זמניות, עובדים ומנכ"לים הוצאו לחל"ת, תרומות עצרו ביום אחד. ככה בלתי אפשרי לעבוד ולתכנן קדימה, שזו מילת המפתח בכל הנוגע לטיפול באוכלוסיות מוחלשות".

תגיות