אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הגל השני: 27% מהמעסיקים קיצצו שכר; 19% חייבו לנצל ימי חופש צילום: עטא עיווסאת

הגל השני: 27% מהמעסיקים קיצצו שכר; 19% חייבו לנצל ימי חופש

58% מהעסקים העידו כי החברה שלהם נפגעה במידה רבה עד רבה מאוד בחודשים יוני-יולי; 30% נאלצו לפטר עובדים, 26% הוציאו עובדים לחל"ת וטרם החזירו אותם ו-35% צימצמו היקפי משרות - כך לפי סקר שערכה מחלקת המחקר של AllJobs בשיתוף מכון שריד

11.08.2020, 11:42 | מעין מנלה

27% מהמעסיקים קיצצו בשכר העובדים, 19% חייבו עובדים לנצל ימי חופש ו-15% צימצמו תקציבי רווחה בעקבות הגל השני של מגיפת הקורונה, כך עולה מסקר חדש שערכה מחלקת המחקר של AllJobs בשיתוף עם מכון שריד, בין החודשים יוני-יולי 2020 בקרב בעלי תפקידים בכירים ביותר מ-200 חברות.

קראו עוד בכלכליסט

תמונת המצב של מעסיקים בישראל כפי שעולה מתוצאות המחקר היא עגומה. 58% מהחברות העידו כי החברה שלהם נפגעה במידה רבה עד רבה מאוד בתקופת הקורונה ועוד 20% העידו כי נפגעו במידה בינונית. 7% בלבד מהחברות דיווחו כי לא נפגעו כלל והיתר נפגעו באופן קל יחסית. הנפגעים העיקריים הם החברות והעסקים הקטנים המעסיקים בין 1-50 עובדים (43.6% דיווחו על פגיעה במידה רבה מאוד).

הפגיעה העיקרית בעובדים - קיצוץ בשכר, מקור : AllJobs הפגיעה העיקרית בעובדים - קיצוץ בשכר | מקור : AllJobs הפגיעה העיקרית בעובדים - קיצוץ בשכר, מקור : AllJobs

בבחינת התפלגות הענפים עולה, כי הפגיעה המשמעותית ביותר הייתה אצל חברות שמספקות שירותים בתחומי הפנאי ואיכות החיים – שם 74% העידו על פגיעה במידה רבה עד רבה מאוד. לעומתן, ישנם תחומים בהם שיעור החברות המדווחות על פגיעה נמוך יותר, כגון: חברות בתחומי ההייטק (48%), במקצועות החינוך והאקדמיה (58%), ייצור ותעשייה (52%) וכן ברפואה ובפארמה (31%).

שגרת העבודה החדשה והפגיעה בחברות, הובילה לפיטורים ולהוצאת עובדים רבים לחל"ת. מהסקר עולה כי 30% מהעסקים נאלצו לפטר עובדים, 26% הוציאו עובדים לחל"ת וטרם החזירו אותם, ו-35% מעידים על צמצום היקפי המשרות הקיימות. רק 21% מהחברות ציינו שלא חל בהן שום שינוי בתקופת הקורונה.

השכר ירד, היקפי משרות צומצמו, צילום: שאטרסטוק השכר ירד, היקפי משרות צומצמו | צילום: שאטרסטוק השכר ירד, היקפי משרות צומצמו, צילום: שאטרסטוק

בהתייחס לחברות שהוציאו עובדים לחל"ת, נשאלו המעסיקים מה הצפי להחזרת העובדים ורבע מהם השיבו שככל הנראה יפטרו את אותם העובדים. 25% נוספים ציינו כי הם יוחזרו בהדרגה בהתאם להתפתחות העסקית, ו-17% מהמעסיקים הודו כי הם לא באמת יודעים מה יעלה בגורלם. 26% מהמעסיקים לא הוציאו עובדים לחל"ת ו-23% החזירו את כולם לעבודה לאחר הגל הראשון. (האחוזים מסתכמים ליותר מ-100% שכן ניתן היה לבחור יותר מתשובה אחת).

"בניגוד לגל הראשון שתפס את רוב העסקים לא מוכנים, הגל השני מגיע כשהרבה מהחברות כבר מבינות כיצד להתנהל במצב החדש וחלק גדול מהן הגדירו לעצמן בדיוק את אילו מבין העובדים חיוניים להן. משבר הקורונה לימד עסקים רבים כיצד לתפקד עם מצבת עובדים רזה מבלי לקרוס ויכול להיות בהחלט שבעתיד נלך ונראה חברות קטנות ו'חכמות' יותר", אומרת עינב בוימפלד, מנהלת המחקר והתוכן של AllJobs.

עינב בוימפלד, צילום שמרית אסף עינב בוימפלד | צילום שמרית אסף עינב בוימפלד, צילום שמרית אסף

נוכחות הנגיף והתגברות הגל השני הובילו לשינוי באופן שבו מתנהלת שגרת העבודה היומיומית. לשאלה: "איך נראית שגרת העבודה הנוכחית בחברה?" השיבו רוב המעסיקים שהפעילות והעבודה עדיין מתבצעת ממקום העבודה (42%) אך רבע מהמשיבים ציינו שעובדי החברה משלבים עבודה מהבית עם הגעה למשרדי החברה (25%). 12% העידו כי העובדים עובדים מהבית באופן מלא. נתון זה מושפע מאוד מגודל החברה. מהסקר עולה שככל שהחברה גדולה יותר, כך היא מצליחה לשלב עבודה מהבית וממקום העבודה יחדיו. ככל שיורדים בהיקף העובדים בחברה, רואים כי המעסיקים בהן מעדיפים את עובדיהם במקום העבודה.

בחברות גדולות (100 עובדים ומעלה) שיעור המדווחים על כך שהרוב עובדים מהבית - עולה ועובר את רף ה-43%. גם בחברות קטנות מאוד (של עד 10 עובדים) יש פתיחות לנושא כאשר 14% דיווחו על עבודה מלאה מהבית, ועוד כ-27% על שילוב של עבודה מהבית עם הגעה לעבודה. לעומתן, חברות בינוניות (11-50 עובדים) דיווחו על שיעור קטן יותר של עבודה עיקרית מהבית, בין 4%-9% בלבד.

"חברות עם מספר עובדים מאוד מצומצם מתאפיינות ביכולת 'לשנות כיוון' במהירות ולהתאים את עצמם למצב בזמן תגובה קצר. גם החברות הגדולות, שמכילות מארג גדול ומגוון של עובדים – מרשות לעצמן לאפשר לחלק מהעובדים לעבוד מהבית. המעסיקים הקטנים והבינוניים מגלים שמרנות גדולה יותר בכל הנוגע למתן עבודה מהבית, אולי בשל חשש מובנה ממודל העסקה כזה וההבנה שלכל אדם בארגון קטן יש משקל סגולי גבוה יותר", אומרת בוימפלד.

81% מחברות ההייטק השיבו כי הן מאפשרות כיום עבודה מהבית לעומת 45% מהחברות שאיפשרו זאת לפני המשבר. תחומים נוספים בהם חל שינוי משמעותי בנוגע לעבודה מהבית הם רפואה ופארמה שעמדו על 31% לפני המשבר לעומת 77% כעת, ושירותים מקצועיים עם שיעורים דומים של 31% לפני המשבר, לעומת 69% כעת.

תגיות