אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפחת לבנת, בני הזוג ריכטר, רמי אונגר ואביהו בן נון ממזגים חברת אנרגיה לסומוטו צילום: ישראל הדרי

משפחת לבנת, בני הזוג ריכטר, רמי אונגר ואביהו בן נון ממזגים חברת אנרגיה לסומוטו

חברת נוסטרומו מפעילה מערכת אגירת אנרגיה, ותתמזג עם סומוטו שפועלת בתחום הפרסום בווידאו ובאודיו; קובי ריכטר: "הוכחת הרעיון מראה שהחברה בשלה להתקנות מסחריות, ולטובת כך היא תצטרך הון. הפתרון של חברה ציבורית לטובת העניין נמצא כנכון"

12.08.2020, 17:42 | צלי גרינברג
חברת סומוטו לימיטד, הפועלת בתחום הפרסום בווידאו ואודיו, דיווחה היום (ד') על מיזוג עם חברת נוסטרומו הפרטית, הפועלת לאגירת אנרגיה באמצעות הקפאת מים והפשרתם, לפי שווי של 37.5 מיליון דולר לנוסטרומו. לאחר ההודעה זינקה היום מניית סומוטו ב-63%.

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת העסקה תחזיק נוסטרומו ב-73.5% ממניות סומוטו ותשאיר 25% בידי בעלי המניות של סומוטו. הנתח הנותר שכולל 1.5% מהמניות יוחזק על ידי בנקאי ההשקעות שליווה את העסקה.

החברה ציינה כי בין בעלי המניות הקיימים בנוסטרומו נמצאים חברת תעבורה הנשלטת על ידי משפחת לבנת, בני הזוג קובי ויהודית ריכטר מייסדי מדינול ומיקרוטק, איש העסקים אברהם (רמי) אונגר, מפקד חיל האוויר לשעבר אביהו בן נון ומנורה אנרגיה, חברה בת של מנורה מבטחים.  
אביהו בן נון, צילום: אוראל כהן אביהו בן נון | צילום: אוראל כהן אביהו בן נון, צילום: אוראל כהן

נוסטרומו הוקמה ב-2017 על ידי ירון בן נון, טייס ובנו של אביהו בן נון, ובשוק ההון מייחסים למשפחת בן נון החזקה של כ-49%-51% מהון המניות של החברה הפרטית, בעוד יתר כ-49%-50% ממניות נוסטרומו מוחזקות על ידי שאר המשקיעים יחד.

קובי ריכטר אמר לכלכליסט כי "אני מכיר את אביו של היזם המון שנים, וכך הכרתי גם את היזם ואת החברה שהקים. מצאתי שהרעיון מעניין, הפיתוח חדשני, והן היזם והן העובדים שהוא גייס סביבו תוססים ויקדמו את הרעיון. אני לא רק משקיע בחברה, אלא גם לקוח, והזמנתי מערכת אחת לחברת מדינול (שעוסקת בתחום הסטנטים), שהחדרים הנקיים בה צורכים כמות גדולה של מיזוג אוויר, לאחר שהצ'ילרים שלנו גמרו את חייהם.

"הוכחת הרעיון, הן בהיבט הבקרה והן בהיבט האגירה, מראים שהחברה בשלה להתקנות מסחריות, ולטובת כך היא תצטרך הון. הפתרון של חברה ציבורית לטובת העניין נמצא כנכון, וכעת חשוב שלתוך החברה תיכנס הנהלה שתדע להוביל אותה בסדר הגודל שאליו היא מכוונת".

ריכטר הסביר כי במדינות שהאקלים בהן חם, חלק הארי של שיאי שימוש האנרגיה מכוון לטובת מיזוג. עוד אמר כי שעות שיא תצרוכת החשמל הן דווקא לאחר שקיעת השמש, וכדי לנצל את אנרגיית השמש לטובת כיסוי האנרגיה הנדרשת יש לדאוג לאגירת האנרגיה שניתן להפיק ממנה, וזה מה שעושה נוסטרומו. 
רמי אונגר, צילום: עמית שעל רמי אונגר | צילום: עמית שעל רמי אונגר, צילום: עמית שעל

"נוסטרומו אוגרת אנרגיה על ידי הקפאת מים ושחרורה על ידי המסתם" אמר ריכטר. "המערכת גם טובה כאנרגיית קירור שמזרימה מים קרים למערכות מיזוג. כיום יש חוות של בטריות ליתיום שאוגרות אנרגיה, שיש להן שלושה חוסרים משמעותיים: מחיר יקר לקילו-וואט שעה, דעיכה ביכולת לאגור אנרגיה בשל בלאי הסוללה, ורעילות שעלולה לחדור למים ואדמה. כל אלה אינם נמצאים בפתרון האגירה של נוסטרומו שהוא זול יותר מהפיתרון הקיים כיום, ידידותי לסביבה וללא דעיכה ביכולת".

נוסטרומו מפעילה כיום רק מתקן אחד בעל קיבולת של 200 קילו וואט שעה, הפועל על גג הבניין של חברת אלקטרה, השותפה הפוטנציאלית לשיתוף פעולה עם החברה בתחום המיזוג והקירור. פעילות המערכת המותקנת על גג אלקטרה גם מנטרת נתוני חיסכון אנרגטיים ועתידה לייעל פעילות החברה.

לשאלה כיצד ניתן לה שווי של 37.5 מיליון דולר על סמך פעילות מערכת אחת של 200 קילו וואט לשעה ענה לכלכליסט שוקי אברמוביץ', יו"ר סומוטו, כי "נוסטרומו עדיין צריכה לעבור על ידנו בדיקת נאותות ונדרשת אסיפת בעלי מניות, אך בכל הקשור לשאלת השווי שעולה, לדעתי, הערכות השווי שיגיעו יהיו גבוהות יותר. פוטנציאל החברה הוא עצום ופעילותה נדרשת במקומות רבים בעולם".  

שוקי אברמוביץ שוקי אברמוביץ' | צילום: עמית שעל שוקי אברמוביץ

אברמוביץ' הוסיף, כי "בחנו לאורך ציר הזמן כ-100 חברות שביקשו להתמזג לפלטפורמה הציבורית של סומוטו, ומכולן בחרנו בנוסטרומו הן בשל המשקיעים בה והן בשל הפוטנציאל העסקי הטמון בה. נוסטרומו יכולה לעשות שינוי בשוק אגירת האנרגיה שנשלט כיום על ידי ענקיות סוללות הליתיום, אך משווע לפתרון אחר שיהיה גם זול יותר, גם סביבתי יותר וגם יעיל יותר. בניהול נכון זו יכולה להיות חברה מאוד מעניינת. במסגרת העיסקה עימנו, אנו מפצלים את הפלטפורמה הציבורית לשתי חברות ציבוריות כאשר בסומוטו יישארו 10.3 מיליון דולר ובחברה הציבורית שאליה אנו מתפצלים יעברו 15.2 מיליון דולר".

תגיות