אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זינוק של 140% בהפרשות חברות האשראי להפסדים צילום: Shutterstock

ניתוח כלכליסט

זינוק של 140% בהפרשות חברות האשראי להפסדים

אחרי שנים של צמיחה, פעילות ההלוואות של ישראכרט, כאל ומקס הצטמצמה והרווחים נחתכו. לראשונה זה עשור: ירידה בשימוש בכרטיסים

18.08.2020, 08:08 | עירית אבישר

לאורך השנים ידעו חברות כרטיסי האשראי רק מגמה אחת: עלייה עקבית בשימוש בכרטיסי אשראי וצמיחה חדה בפעילות ההלוואות. ואז הגיע משבר הקורונה וטרף את הקלפים. שלוש החברות – ישראכרט, כאל ומקס – הרוויחו יחד 101 מיליון שקל במחצית הראשונה של 2020, צניחה של 68% לעומת המחצית הראשונה של ב־2019.

קראו עוד בכלכליסט

1. לראשונה זה לפחות עשור רשמו החברות ירידה בשימוש בכרטיסי אשראי ברבעון השני. היקף השימוש ירד ברבעון השני ב־13.5% ל־76.8 מיליארד שקל. מאחר שמדי שנה צומח השימוש בכרטיסים ב־6% עד 8%, הרי שמדובר בירידה ריאלית של קרוב ל־20%. הנתונים החלשים נבעו כמובן מהסגר שהוחל ברבעון השני ושגרם לירידה חדה בפעילות הכלכלית.

כרטיסי אשראי, צילום: Shutterstock כרטיסי אשראי | צילום: Shutterstock כרטיסי אשראי, צילום: Shutterstock

בענף מציינים כי נתוני הרבעון השלישי צפויים להציג התאוששות, אך עדיין אין חזרה לרמות טרום המשבר: מה שממשיך להעיק הוא נתוני השימוש בחו"ל מפני שהשמיים עדיין סגורים. הירידה החדה בפעילות בכרטיסים בחו"ל גם פוגעת ברווחיות החברות מפני שפעילות זו מתאפיינת ברווחיות גבוהה בשל עמלות ההמרה.

אמנם שלוש החברות ירדו בשימוש בכרטיסי אשראי ברבעון השני, אך יש הבדל בעומק הפגיעה. מבין החברות בלטה כאל, שהיקף המחזורים שלה נפגעו בפחות מ־8% ברבעון השני, ובסיכום המחצית היא היחידה שהצליחה לרשום עלייה קלה של 1% במחזורים (לעומת ירידה של 6%־10% בישראכרט ומקס).

כאל פיתחה מאוד את פעילות המועדונים החוץ־בנקאיים, בראשם שופרסל, ובנוסף חתמה על הסכמי הנפקה עם הפועלים ולאומי. אלה מחזקים אותה גם בכרטיסים הבנקאיים, והיא אף צמחה בכ־9% בכמות הכרטיסים הבנקאיים בתוך שנה.

לעומת זאת, ישראכרט ומקס נחלשות בכרטיסים הבנקאיים מפני ששני הבנקים הגדולים שעבדו איתם בעבר בבלעדיות מחויבים לעבוד עם בנקים נוספים. במקס נרשמה צניחה של יותר מ־20% במחזורים בכרטיסי האשראי הבנקאיים ברבעון השני. כאל, שעד לפני מספר שנים עמדה על נתח שוק של 25%, הגיעה במחצית הראשונה של השנה לנתח שוק של יותר מ־30%.

2. לאור השחיקה בעמלות (בעיקר עמלות הסליקה לבתי העסק), מנוע הצמיחה של חברות כרטיסי האשראי בשנים האחרונות היה האשראי הצרכני. שלוש החברות הציגו כמעט מדי שנה צמיחה דו־ספרתית בהיקף ההלוואות שהעניקו, וכיום התיק שלהן מגיע ל־15 מיליארד שקל. משבר הקורונה בלם גם את הצמיחה הזו.

תיק ההלוואות של חברות כרטיסי האשראי ירד בכ־1% מתחילת השנה, אולם יש הבדל בגישה של החברות. מקס נוקטת בגישה השמרנית ביותר, ואילו ישראכרט מגלה יותר נכונות לתת הלוואות בתקופה זו. למעשה, תיק ההלוואות של ישראכרט צמח ב־6.5% מתחילת השנה. בצד השני נמצאת מקס, שתיק ההלוואות שלה ירד ביותר מ־6% מתחילת השנה ל־5.2 מיליארד שקל. כאל שמרה על יציבות בהיקף התיק. בסביבת מקס מציינים כי בחודשים יולי ואוגוסט חל גידול משמעותי בקצב מתן ההלוואות, כך שהיא צפויה להציג תוצאות טובות יותר ברבעון הבא.

חברות כרטיסי האשראי מתמודדות לראשונה עם טיפול באשראי צרכני בתקופת משבר. בשלב ראשון הן רשמו הפרשות משמעותיות להפסדי אשראי, שעמדו במחצית הראשונה על 460 מיליון שקל. מדובר בזינוק של 140% לעומת ההפרשות במחצית המקבילה אשתקד. לרוב מדובר בהפרשות קבוצתיות, הצופות כשל עתידי.

מחזור השימוש בכרטיסי אשראי יחזור כנראה לשגרה בחודשים הקרובים, אך בפעילות ההלוואות מדובר בשינוי מגמה לטווח ארוך יותר. לאור הצפי למיתון שיימשך לפחות שנה, החברות כבר לא יחלקו בנדיבות הלוואות כבעבר, ויבררו היטב למי הם נותנות אותן.

עד לפני המשבר, חברות כרטיסי האשראי היו אלטרנטיבה טובה ללקוחות הפחות חזקים, שהבנקים לא רצו לתת להם הלוואות. החברות נתנו לללקוחות אלה הלוואות בריבית גבוהה יחסית. מגמה זו צפויה להשתנות. תהליכי החיתום יהיו הדוקים יותר, והמשמעות היא שמעגל מודרי האשראי יילך ויתרחב.

בתקופה הקרובה אמורים הפועלים ולאומי לקצץ מסגרות אשראי ללקוחות בהיקף של 15 מיליארד שקל, כחלק מיישום חוק שטרום. בנק ישראל והאוצר בוחנים אם לבצע התאמה במתווה לאור המשבר. אמנם לחברות יש יכולת לקלוט את המסגרות, ובמקס אף מתחייבים לקלוט את כל הלקוחות שיספגו קיצוץ, אולם עולה השאלה האם החברות אכן ירצו לקלוט את מסגרות האשראי גם של הלקוחות החלשים של הבנקים.

הריבית בהלוואות של חברות כרטיסי האשראי ממשיכה במגמת עלייה, ועמדה על 9.1% בממוצע בסוף יוני לעומת 8.9% ביוני אשתקד. הריבית הגבוהה ביותר היא בכאל (10.4%). כאל היא החברה היחידה שהורידה ריבית לעומת יוני אשתקד. מגמת העלייה בריבית בישראכרט ומקס עשויה להיבלם: החברות יתמקדו במתן הלוואות ללקוחות החזקים יותר, ולכן יגבו ריבית נמוכה יותר, שתשפיע על הריבית הממוצעת בענף כולו.

תגיות