אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אמנות צריכה להיות בכל מקום, לא רק בתל אביב" צילום: ינאי יחיאלי

"אמנות צריכה להיות בכל מקום, לא רק בתל אביב"

דניאל טולדנו, יזם ואמן, מקים בבאר שבע שני פרויקטים מסקרנים: גלריה שמציגה פסלים גדולים ומרשימים שיצר, ומלון בוטיק בעיר העתיקה

26.08.2020, 07:49 | רעות ברנע

דניאל טולדנו הוא יזם בנשמתו. אבל עד כה, הוקדשו חייו לבניית פרויקטים לאחרים. עכשיו הוא משיק לראשונה גלריה חדשה לאמנות עכשווית בעיר העתיקה בבאר שבע.

קראו עוד בכלכליסט

טולדנו (60) נולד וגדל בבאר שבע, והיחסים שלו עם העיר היו תמיד אמביוולנטיים - הוא עבר למרכז אבל מאז חזר לחיות במושב ניר משה הסמוך, הוא גילה בה את הקסם מחדש. במושב, שבו הוא חי כבר 13 שנה, הוא מחזיק בית שבנה לבד, בעצמו, מא' ועד ת', אף שאין לו השכלה רשמית באדריכלות או בתכנון, ורוב חייו עסק בצד של הבנייה בלבד.

בנוסף לבית יש לו חווה חקלאית עם סוסים וגידולי חיטה, וגם כרם זיתים שבו הוא מייצר שמן זית מסוג קורטינה ופישולין. במושב נמצאת גם הסדנה שלו, שבה הוא עובד כבר שנים על עבודות אמנות גדולות ממדים מחומרים כמו ברזל, עץ ואבן.

במבנה נטוש בעיר העתיקה הוא פתח לאחרונה את “גלריה 44” המציגה את עבודותיו. גם תחת השמש הקופחת של הנגב בשעות הצהריים לא מצליחים שלא להסתנוור ממה שטולדנו יצר בשלוש השנים האחרונות. הכניסה מעוטרת במזרקות קטנות, נחלי מים מפכפכים ומרבדים קטנים של נענע, וממנה מגיעים אל גן פסלים שבו מוצבות העבודות של טולדנו. הן בעצם חלק מתערוכת היחיד הראשונה שלו, “מרווחים”, שגם משיקה את המקום.

האמן דניאל טולדנו , צילום: ינאי יחיאלי האמן דניאל טולדנו | צילום: ינאי יחיאלי האמן דניאל טולדנו , צילום: ינאי יחיאלי

את התערוכה, ואת הגלריה כולה, אוצרת גילת אלקסלסי, אוצרת וגלריסטית ותיקה. את המבנה ההרוס שיפץ טולדנו ויצר בו חללי תצוגה, שגם בתוכם מוצגות עבודות שלו, ומשרד שבו הוא מתכנן להפעיל עמותה ללא מטרות רווח שממנה יתנהלו כל ענייני הגלריה. בהמשך מתוכננות להציג במקום תערוכות מתחלפות. מעבר לכביש נמצא המרכז לתעסוקה שהקים המיליארדר היהודי רון לאודר, וסמוך לו מסתיימת בימים אלה הבנייה של ביתו הפרטי של לאודר. עוד בסמוך ייפתח בהמשך מוזיאון לצילום ביוזמת גואל דרורי, שהיה במשך שנים צלם של עיריית באר שבע.

הפרויקט הגדול הנוסף שעליו עובד טולדנו במקביל הוא מלון בוטיק חדש שייפתח גם הוא בחודשים הקרובים בעיר העתיקה. המלון, שעדיין אין לו שם, גם הוא בבעלותו של טולדנו, ישתרע על פני שטח של 7,000 מ"ר, ועל תכנונו אמון האדריכל מתי רוזנשטיין. כמו בגלריה, גם במלון האמנות תהיה חלק משמעותי, כך הוא מבטיח, והיא תוצג בו בחללים המשותפים ובחדרים. "אני איש aclotheshorse.co.uk של פרויקטים, אני חי מדבר לדבר" הוא מסביר, "אחרי פתיחת התערוכה בגלריה אני ממשיך עם המלון אבל ברגע שתסתיים הבנייה שלו, אין לי עניין להחזיק ולתפעל אותו. מה שמעניין אותי הוא הבנייה, לא האחזקה או ההכנסות".

תערוכת דניאל טולדנו תערוכת דניאל טולדנו תערוכת דניאל טולדנו

בפתיחה של מקומות מהסוג הזה דווקא בבאר שבע יש סוג של הצהרה, לא?

"זו בהחלט הצהרה. העולם היום הוא עולם גלובלי, ולא ייתכן שבמדינה שלנו תל אביב תהיה המרכז היחיד שעושים ומציגים בו אמנות. אלה דברים שצריכים להיות בכל מקום, בכל עיר. לספק חוויה אמנותית ותרבותית לצעירים, שיהיה להם סוג של בית. העמותה תקדם נושאי אמנות ורוח, ותקיים הרצאות וסדנאות בתחום".

לפתוח מקום חדש דווקא בתקופה כזו, זה לא סיכון?

"נכון שכרגע יש קורונה והכל קצת יותר קשה. אבל כבר דחיתי פעם אחת את הפתיחה, לא רציתי לדחות עוד. אני עושה מה שאני יכול במסגרת התקציב שאני יכול להרשות לעצמי, וזה מה שממלא אותי".

הגלריה תעבוד במודל של גלריה מסחרית? העבודות שמוצגות הן למכירה?

"עוד לא חשבנו בכלל על האם למכור עבודות, אנחנו עוד לא מכירים את השוק פה בדרום. בגדול, הרעיון הוא לעבוד במודל של עמותה, ללא מטרות רווח, כזו שתחזיק את עצמה. זה מבחינתי יהיה ההישג הכי גדול".

תגיות