אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עכשיו יותר מתמיד, בשביל למצוא עבודה צריך חברים

עכשיו יותר מתמיד, בשביל למצוא עבודה צריך חברים

בתקופה שבה יש פי 1.5 מועמדים שמתמודדים על כל משרה, וראיונות מתקיימים ב-Zoom, מעסיקים מחפשים אנשים שעליהם הם יכולים לקבל המלצה אמינה. היכרות עם עובד קיים מאפשרת גם למועמד לקבל מידע ממקור ראשון על מקום העבודה; מנהלי משאבי אנוש מסבירים כיצד ניתן להתבלט

04.09.2020, 18:15 | מעין מנלה

קשרים והיכרות עם אנשים מ'בפנים' מגדילים את הסיכויים להתקבל לעבודה. זה היה נכון לפני משבר הקורונה וזה נכון עוד יותר במהלכו. חבר מביא חבר הייתה תמיד שיטת גיוס פופלארית והיוותה כ-25% מכלל הגיוסים. בחברות ומגזרים מסויימים כמו בהייטק היא מגיעה אף למעל 50%. הייתרונות עבור המעסיקים הם ברורים, הם זוכים לקבל מועמד שככל הנראה מתאים לאופי החברה, תואם לקריטריונים ומגיע עם המלצה של עובד קיים. אלא שהיום, לא רק שעל כל משרה פנויה יש פי 1.5 יותר מועמדים, וקשה אף יותר להתבלט, כל הליך הגיוס גם עבר ל-Zoom.

קראו עוד בכלכליסט

המשמעות של ראיונות שמתקיימים אך ורק בווידאו היא שמצד אחד מועמדים מתקשים לקבל רושם אמיתי ממקום העבודה, מהאווירה, התרבות והאנשים מכיוון שהם אינם מגיעים למשרד. הדרך הטובה ולעתים היחידה עבור מועמד להתרשם ולקבל החלטה מושכלת לגבי מקום עבודה פוטנציאלי היא באמצעות עדויות מהשטח של עובדים, עדיף של חברים שניתן לסמוך עליהם. מצד שני, מעסיקים מעוניינים לקבל המלצות מעובדים קיימים כדי לברור מבין כמות קורות החיים העצומה וכן כדי להתגבר על הקושי בעמידה על טיבו של מועמד ללא פגישה פנים מול פנים.

דורון בשן, סולוטו, צילום: אבירן רווח דורון בשן, סולוטו | צילום: אבירן רווח דורון בשן, סולוטו, צילום: אבירן רווח

"כמו בכל תקופה, אנחנו מאוד מאמינים ב'חבר מביא חבר' כי אף מגייס לא יכול להעיד על החברה כמו עובד שלך שאוהב את מה שהוא עושה ואת החברה שבה הוא עובד. בתקופה כזו, שלעיתים הראיונות מתקיימים רק בזום, חשוב מאוד למועמדים לקבל אינפוט אמיתי מהשטח מחברים כי כל ההתרשמות שלהם במהלך ראיונות מוגבלת יותר מבעבר", אומרת דורון בשן, דירקטור משאבי אנוש ואופרציה בסולוטו.

האנשים שנמצאים בתהליכי חיפוש עבודה היום מתעניינים יותר בפן המקצועי ופחות באווירה או בפעילויות החברתיות כאשר הם בוחרים מקום עבודה. "מאחר והאופן בו אנשים עובדים השתנה, יש פחות דגש על הפן החברתי מכיוון שאנשים עובדים בקבוצות קטנות או מהבית. יש יותר משיכה לפן הטכנולוגי ולמוצר שיאתגר ויפתח את המועמד מקצועית", היא אומרת.

הדרך הטובה ביותר להתקבל לעבודה היא באמצעות מכר שעובד בחברה ושיעביר את קורות החיים שלכם, משרדי Fiverr, צילום: עמית גושר הדרך הטובה ביותר להתקבל לעבודה היא באמצעות מכר שעובד בחברה ושיעביר את קורות החיים שלכם, משרדי Fiverr | צילום: עמית גושר הדרך הטובה ביותר להתקבל לעבודה היא באמצעות מכר שעובד בחברה ושיעביר את קורות החיים שלכם, משרדי Fiverr, צילום: עמית גושר

אמנם השוק היום הוא 'שוק של מעסיקים' שנהנים מהיצע רב של מועמדים זמינים, מה שגורם לכך שמועמדים מוכנים להתפשר ומנמיכים את ציפיות השכר, אבל ההשפעה על ה'עשירון העליון' של המועמדים היא מינימלית. בתפקידים מסויימים התחרות על המועמדים הטובים עדיין עזה. בנוסף, טאלנטים לא ממהרים עכשיו לעזוב מקומות עבודה ומנהלי משאבי אנוש מעידים אף כי קשה להניע מועמדים להתחיל תהליכי גיוס לאור הארכת תקופת תשלום דמי האבטלה. "יש קושי להניע מועמדים להתחיל תהליכי גיוס לאור האפשרות שהמדינה נתנה לאזרחים להמשיך לקבל דמי אבטלה ללא ניסיון אמיתי למצוא תעסוקה. המגמה מתעצמת בתפקידים בשכר נמוך אשר מגבלת גובה דמי האבטלה אינה פוגעת בהכנסה שלהם או פוגעת באופן מינימלי", אומר גלעד קהת, סמנכ"ל משאבי אנוש ומטה ב-MAX.

גלעד קהת, סמנ"כל משאבי אנוש ב-MAX, צילום יחצ גלעד קהת, סמנ"כל משאבי אנוש ב-MAX | צילום יחצ גלעד קהת, סמנ"כל משאבי אנוש ב-MAX, צילום יחצ

המועמדים שכן מתקדמים בתהליכי הגיוס ייהנו מתהליך מהיר יותר מכיוון שזמן התגובה של ארגונים בתהליך הגיוס התקצר משמעותית בין היתר בעקבות המעבר לראיונות ומבחנים מקוונים. "מועמדים צריכים לחשוב אסטרטגית, להבין מה הם רוצים מבחינת מקום העבודה ומי יכול לעזור להם להשיג זאת. מקור הגיוס המוביל בחברות הייטק הוא 'חבר מביא חבר', לכן, אם יש משרה בחברה כלשהי ויש למועמד חבר שעובד בה – ההמלצה היא להגיש את קורות החיים דרכו. בתקופה שראיונות מתקיימים ב-Zoom חשוב לקבל אינפורמציה ממישהו שמכיר את המועמד ואת מקום העבודה", אומרת שרון שטיינר, סמנכ"לית משאבי אנוש ב-Fiverr.

שרון שטיינר, Fiverr, צילום: אבישי פינקלשטיין שרון שטיינר, Fiverr | צילום: אבישי פינקלשטיין שרון שטיינר, Fiverr, צילום: אבישי פינקלשטיין

היצע המועמדים הגדול גורם לכך שלמועמדים בעלי נסיון רלוונטי יש ייתרון מובהק בקבלה לעבודה. עם זאת, אנשים שיודעים להסתכל לטווח ארוך ולהיות גמישים יזכו גם כן לייתרון. "ייתכן שאנשים יצטרכו ללכת אחורה כדי למצוא עבודה בימים אלו, כדי להיכנס לתחום חדש ואז לצמוח בהמשך", אומרת גלית צוקר, סמנכ"לית משאבי אנוש גלובלית בסודהסטרים.

בדקנו עם מנהלי ומנהלות משאבי אנוש בחברות מובילות כיצד ניתן להתבלט היום בין שצף קורות החיים, אילו מועמדים הם בעלי הסיכוי הגבוה ביותר להתקבל היום לעבודה וכיצד ניתן להתמודד עם השינויים שהתרחשו בעקבות הקורונה.

גלית צוקר, סודהסטרים, צילום: אבישג שאר ישוב גלית צוקר, סודהסטרים | צילום: אבישג שאר ישוב גלית צוקר, סודהסטרים, צילום: אבישג שאר ישוב

1. קורות חיים

כמו תמיד בחיפוש עבודה חשוב להקפיד על קורות חיים ממוקדים, בקובץ וורד או PDF שיעברו את מערכות הגיוס. לדאוג לכך שהניסיון האחרון ראשון ולהבליט אותו ולכתוב פסקה מקדימה שתוסיף מיד עליכם ותשווק אתכם כמתאימים ביותר לתפקיד אליו אתם מעוניינים להתקבל. עם זאת, קורות החיים שלכם יגיע למעסיק ביחד עם אלו של עוד הרבה מאוד מועמדים אחרים ולכן, בימים אלה מומלץ לשמור על ערנות למשרות שמתפרסמות כדי להיות בין הראשונים להגיש קורות חיים. בנוסף, נסו למצוא קשרים בתוך הארגון על מנת שיוכלו לתת את קורות החיים שלכם עם המלצה.

"תמיד כדאי לבדוק אם אתם מכירים מישהו בחברה לפני שאתם מגישים קו"ח. לרוב החברות יש תהליך אקסקלוסיבי יותר לאנשים שמגיעים דרך עובדי החברה", אומרת בשן. עם זאת, לא תמיד מעסיקים יחזרו אליכם אחרי הגשת קורות חיים ובמידה ואינכם עומדים בדרישות המשרה מומלץ לעבור הלאה. אבל, אם קיבלתם דחייה אחרי שנבחנתם מקצועית כדאי להתעקש ולפנות למעסיק במידה ואתם חושבים שיש משהו שלא בא לידי ביטוי בבחינה ולהסביר בצורה הגיונית מדוע כדאי לתת לכם עוד הזדמנות.

2. נטוורקינג

אנחנו חיים בעולם דיגיטלי שהפך לכזה עוד יותר בתקופת המשבר ולכן נוכחות דיגיטלית היא קריטית בחיפוש עבודה היום. אנשי גיוס מחפשים אתכם ברשתות כל הזמן ויכולים להתרשם מכם באמצעותן. הם לא יכולים למצוא אתכם בכנסים מקצועיים או בירידי תעסוקה כפי שהיה בעבר. "לינקדאין היא רשת חברתית עסקית ופלטפורמה מצויינת לחשוף את עצמכם ואת הניסיון המקצועי שלכם, את הסיפור הייחודי והכישורים שלכם באותנטיות. מלבד פרופיל טוב חשוב לטפח קהילת קשרים, להוסיף כמה שיותר 'קונקשנים' איתם תוכלו להתייעץ, לקבל השראה ולבקש עזרה בחיפוש המשרה הבאה שלכם", אומרת גלי אריאלי, מנהלת הגיוס של אמדוקס ישראל. "מאוד מקובל לבקש מאנשים עזרה ברשת, לא להתבייש. לבקש סיוע ותיווכים מכמה שיותר אנשים, כולל אנשי גיוס, הד האנטרים ובעלי תפקיד בחברות שונות".

גלי אריאלי, אמדוקס, צילום: אלונה אריאלי גלי אריאלי, אמדוקס | צילום: אלונה אריאלי גלי אריאלי, אמדוקס, צילום: אלונה אריאלי

בנוסף, חשוב מאוד בזמן חיפוש העבודה להפיץ את הבשורה ובימים אלה זה חייב לכלול גם את הרשתות החברתיות. "רוב הסיכויים שלא תשמעו על המשרה הבאה מהמשפחה שלכם, וגם לא מחברים קרובים – אתם אף פעם לא יכולים לדעת מי יוכל לתווך לכם ראיון – ומי אוחז בידע הנכון עבורכם. לכן, חשוב מאוד להתחיל לתקשר עם מכרים מהעבר ואפילו העבר הרחוק שלכם. ככל שיותר אנשים ידעו מה עשיתם ומה אתם מחפשים, אתם תקפצו להם לראש כשהם יידעו על הזדמנות מתאימה".

3. הציגו מיומנויות שמתאימות לשוק העבודה הנוכחי

 

כדי להתבלט בתהליכי הגיוס היום יש להציג יכולות שמתאימות לשוק העבודה הנוכחי כמו יצירתיות, יוזמה, חדשנות ואוריינטציה טכנולוגית לצד יכולות ניהול זמן ועצמאות. "משבר הקורונה הפך את העבודה מהבית להיות הנורמה ועל כן תינתן עדיפות לאלו שירשימו כמי שיכולים להשתלב בארגון ולהשתלב בתפקיד החדש בתקופה ייחודית זו הדורשת המון הנעה עצמית, סבלנות ועצמאות רבה. כניסה לתפקיד בעת הזו מחייבת הסתגלות שונה ואלה שזקוקים לליווי וחניכה צמודה יתקשו להשתלב. למנהל תהיה זו השקעת זמן ולא בהכרח משתלמת בטווח הקרוב", אומר קהת.

4. אופטימיות וחיוביות

למרות המצב הקשה, מועמדים שיפגינו אופטימיות וגישה חיובית יגדילו את סיכוייהם להתקבל. "מעסיקים מחפשים עכשיו גישה אופטימית, יכולת יצירתית להמציא את עצמך מחדש ויכולת להסתדר בעבודה עצמאית ללא הכוונה יומיומית. שימוש נכון בקשרים ונטוורקינג הוא חלק מזה, זה מראה שהאדם מסוגל לנתב לעצמו פתרונות", אומרת צוקר.

תהליך של חיפוש עבודה במיוחד בתקופה הזאת יכול להיות קשה ואף מפחיד ומתסכל, אולם לדברי אריאלי, פשוט אסור להיכנס למקום הזה. "לפני ראיון עבודה צריך לגייס הרבה מאוד כוח, אופטימיות ו'ללבוש את חליפת הסופרמן'. מי שמראיין אתכם בין אם זה בזום או פנים מול פנים – רוצה לראות ניצוץ בעיניים. מוטיבציה ותשוקה הם הכח המניע ובעזרתם יכולים מגייסים לנבא הצלחה בתפקיד, מעבר לכישורים ולניסיון שלכם. מה אתם אוהבים לעשות? מה מניע אתכם? לאילו משימות אתם קמים בקפיצה מהמיטה? תחשבו איך אתם משלבים את המוטיבציות שלכם לתוך הסיפור המקצועי ומבליטים את החזקות בדוגמאות שאתם נותנים. חיוך, הודיה, כנות וחיוביות ישאירו חותם טוב".

תגיות