אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בזמן המשבר: עלייה של 7% בביקוש למומחי סייבר; השכר במקצועות הדאטה - 32 אלף שקל בממוצע צילום: שאטרסטוק

בזמן המשבר: עלייה של 7% בביקוש למומחי סייבר; השכר במקצועות הדאטה - 32 אלף שקל בממוצע

לפי נתונים של חברת ההשמה בהייטק See.V הביקוש למפתחי תוכנה ממשיך להיות גבוה למרות המשבר; מהנדסי DevOps ראו זינוק של 13% בשכרם מאז 2019 והוא עומד על 32,840 שקל בחודש; "חלק גדול מהעובדים שפוטרו לא עסקו ישירות בתחום פיתוח התוכנה"

06.09.2020, 17:47 | מעין מנלה

השכר הממוצע בהייטק אמנם ירד ב-10% בחודש יוני לעומת מרץ, לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אבל ישנם מקצועות טכנולוגיים בהם לא רק שהשכר לא נפגע אלא אף עלה בזמן המשבר. רגע לפני פרוץ משבר הקורונה בישראל, בחודש פברואר השנה, פרסמה רשות החדשנות נתונים מעודכנים לגבי המחסור באנשי מקצוע בתחומי הטכנולוגיה, לפיהם תעשיית ההייטק הישראלית סובלת ממחסור של כ- 18.5 אלף עובדים. כאשר המבוקשים ביותר הם אנשי המקצוע בתחומי התוכנה. באופן דומה, על פי נתוני הלמ"ס שפורסמו לאחרונה, היחס בין היצע לביקוש בקרב מפתחי תוכנה עמד ברבעון הראשון של 2020 על 0.5, כלומר היצע המשרות הפנויות היה גדול פי שניים ממספר מחפשי העבודה בתחום.

קראו עוד בכלכליסט

לפי נתוני חברת הגיוס בתחומי התוכנה See.V הביקוש למפתחי תוכנה ממשיך להיות גבוה למרות המשבר. "אמנם נרשם מאז חודש מרץ צמצום בהיצע המשרות, ואל השוק יצאו מחפשי עבודה חדשים שפוטרו מחברות ההיי-טק. אבל להערכתנו חלק גדול מן העובדים שיצאו לשוק לא עסקו ישירות בתחום פיתוח התוכנה, כי אם במקצועות תומכים כמו אנשי מכירות שטח, אנשי שיווק ואירועים וכדומה. התחומים שהיו חמים קודם לכן ממשיכים להיות מבוקשים ולסבול ממחסור בהיצע והשכר הממוצע בחלק מהתפקידים הללו אף עלה בהשוואה לשנה שעברה.  בנוסף, גם אם אנו רואים עלייה במועמדים האקטיביים, במקביל חלה ירידה משמעותית במועמדים הפאסיביים, שלפני הקורונה היו רוב המועמדים בשוק העבודה. הסיבה היא שכיום אנשים חוששים יותר לעזוב את מקום העבודה. התוצאה היא שעדיין יש מחסור גדול במועמדים בתחומי התוכנה. על פי הנתונים, התחומים שהיו חמים קודם לכן ממשיכים להיות מבוקשים ולסבול ממחסור בהיצע והשכר הממוצע בחלק מהתפקידים הללו אף עלה בהשוואה לשנה שעברה, כלומר הירידה בשכר הממוצע בהייטק, שעולה מנתוני הלמ"ס, לא מורגשת במקצועות אלה", אומר רונן אנגלר, מנכ"ל See.V.

 

מהנדס/ת DevOps: זינוק של 13% בשכר הממוצע מאז סוף 2019

שכרם הממוצע של מהנדסי DevOps עמד ברבעון השני של 2020 על 32,840 שקל לחודש, זינוק של 13% בהשוואה לרבעון הרביעי ב-2019, מה שמציב אותו בראש רשימת המקצועות המבוקשים. "מהנדסי DevOps מככבים בטבלת המקצועות המבוקשים כבר מספר שנים בארץ ובעולם", אומר אנגלר, "למשל, בשנת 2018, מהנדסי DevOps הובילו את טבלאות השכר בארה"ב, בריטניה, הודו וגרמניה (על פי נתוני אתר Stackoverflow). בשנת 2019, ראינו התמתנות בעליות בשכרם של מהנדסי DevOps, אבל ב-2020 משבר הקורונה מזניק את המקצוע בחזרה לראש הטבלה".

עלייה בביקוש לאנשי סייבר ודאטה במהלך המשבר, צילום: שאטרסטוק עלייה בביקוש לאנשי סייבר ודאטה במהלך המשבר | צילום: שאטרסטוק עלייה בביקוש לאנשי סייבר ודאטה במהלך המשבר, צילום: שאטרסטוק

משרות בתחום הדאטה מהוות 16% מסך הביקוש עם שכר של 32 אלף שקל על פי נתוני חברת see.V, כאשר כל המקצועות הקשורים בטכנולוגיות מבוססות דאטה הפכו למבוקשים במיוחד בעידן הקורונה. "מקצועות בתחום הדאטה היוו 16% מסך כל המשרות שלנו ברבעון השני", אומר אנגלר, "זאת לעומת 11% מסך המשרות ברבעון הרביעי של 2019. גם פה מדובר במקצועות שמובילים את טבלת השכר בשנים האחרונות עם ממוצע שכר שעומד על כ-32 אלף שקל בחודש, כאשר מדעני דאטה ומפתחי ביג דאטה יכולים גם להגיע לשכר של 40 אלף שקל בחודש. מקצועות אלה תופסים היום חלק גדול יותר בעוגת המשרות. בצד משרות של פיתוח אלגוריתמים ומדעני דאטה, שמבוקשות כבר זמן רב, עולה הביקוש גם לאנליסטים ואנשי ונשות BI. ניתוח דאטה לצורך קבלת החלטות עסקיות במציאות שמשתנה תדיר הפך לחלק אינטגראלי מהישרדותם של עסקים רבים".

עוד עולה מהנתונים כי ברבעון השני של 2020 חלה עלייה של 7% בביקוש לאנשי מקצוע בתחום אבטחת סייבר. "תקופת הקורונה היא גן עדן לפשיעת סייבר, רבים עובדים מהבית ומתחברים מרחוק למערכות רגישות של החברה, מה שמקל מאוד על עבודתם של ההאקרים. בנוסף, תקופות של אי ודאות, פחד וחרדה מאז ומתמיד היו בסיס טוב לפיתיונות הונאה, במיוחד פגיעים אנשים מבוגרים חסרי ניסיון והבנה במערכות אונליין. כמובן, אנשי מקצוע בתחומי הסייבר היו מבוקשים מאוד גם לפני כן, אבל הצורך במומחי סייבר הפך בתקופה הזאת לאקוטי", הוא אומר. השכר הממוצע במקצועות הסייבר עומד על כ-36 אלף שקל בחודש, כאשר אנשים במקצועות כמו Security Researcher יכולים להגיע לשכר של 40 אלף שקל לחודש ויותר.

עוד תחום שהקורונה אף הגדילה את הביקוש אליו הוא פיתוח Node.js.  שכרם הממוצע של מפתחי Node.js עמד ברבעון השני על 32 אלף שקל לחודש, עלייה של 5% ביחס לרבעון הרביעי ב-2019. "ההאצה הדיגיטלית והצורך בגישה מרחוק, יוצרים ביקוש אדיר למפתחים שיכולים לבנות את מערכות לגישה מרחוק לעובדים וללקוחות כאחד", אומר אנגלר, "אנו רואים גידול בביקוש למפתחי Node.js כי בתקופה הזאת חשובה במיוחד המהירות בה מפתחים גרסאות של המוצר, וזאת טכנולוגיה שמאפשרת לקצר תהליכים בפיתוח. בנוסף, מנסים לחסוך בעלויות - ובמקום להשקיע באנשי מקצוע ספציפיים לכל תחום, מעדיפים להעסיק איש מקצוע אחד שמכיר את כל המערכות".

לוקח יותר זמן למצוא עבודה

לפי See.V הביקוש נשאר גבוה לא רק למקצועות המוזכרים פה במפורש אלא לכל מקצועות התוכנה. "אנחנו כמעט ולא רואים ירידות בשכר ברבעון השני, לרוב השכר עלה או נשאר על כנו. בתחילת המשבר, היה חוסר ודאות גדול לגבי המצב בשוק ההייטק, והרבה חברות הקפיאו גיוסים מחשש לבאות. בחודש האחרון, המצב מתחיל להתייצב חזרה, חברות רבות שהקפיאו גיוסים חוזרות לגייס, והיצע המשרות בתחומי הטכנולוגיה גדל בהתאמה.

מהנתונים עולה כי חל שינוי במשך הזמן שלוקח למועמדים למצוא עבודה: אם ברבעון הראשון של 2020, 80% מהמועמדים בתחומי התוכנה מצאו עבודה במהלך החודשיים הראשונים לחיפוש העבודה ורק 20% מהמועמדים חיפשו מקום עבודה במשך יותר מחודשיים, ברבעון השני של 2020, 66% מהמועמדים מצאו עבודה במהלך החודשיים הראשונים לחיפוש ו-34% מהמועמדים חיפשו במשך יותר מחודשיים. "זאת תקופה של חוסר ודאות", אומר אנגלר, "אשר מיתרגמת להססנות גדולה יותר של מועמדים בבחירת מקום עבודה חדש.

מועמדים רבים יותר בוחרים לקחת את הזמן בחיפוש מקום העבודה הבא, הם בוחנים כל מקום עבודה חדש יותר מבעבר, גם כשיש להם הצעות מצוינות. זה לא נובע משינוי באופן ההתנהלות של החברות, כי על פי הנתונים שלנו, משך הזמן של תהליך המיון וסגירת ההסכם מצד החברות לא השתנה. לרוב החברות לוקח בין 6-3 שבועות מהרגע בו נחשפו לקורות החיים של המועמד ועד לחתימה על הסכם עבודה, וזה היה כך ברבעון הראשון וברבעון שני של 2020 ללא הבדל. כלומר גם אם יש היפוך ביחסי כוחות בין עובדים למעסיקים במשק, זה כנראה עדיין רחוק מלהיות המצב לגבי מקצועות התוכנה". לדבריו אמנם ככל שהמועמדים הם ללא ניסיון יהיה להם יותר קשה למצוא עבודה, בקרב המועמדים בעלי הניסיון אשר נפלטו ממקום עבודתם בעקבות המשבר התארכות משך הזמן למציאת עבודה נובע מהחשש של טאלנטים לקבל החלטה בגלל אי הוודאות בשוק.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כמה חידודים ברשותכם
"השכר הממוצע במקצועות הסייבר עומד על כ-36 אלף שקל בחודש" מאוד מנותק - אני עובד בחברת סייבר כבר 10 שנים - והמספר הזה מנותק. מדובר על הקצוות הימניים בפעמון - שלא ישלו אתכם.. ר"צ בתחום עושה סביב 25000 ברוטו אולי עלות המעסיק היא סביב המספר 36K. חבר Researcher ב F5 - התחיל ב 30K..ולשם מגיעים רק העילויים שבעילויים... יש רוויה בתחום ההאקינג.. משרות בסיס מתחילים ב 6K - אנשים עם רקע עשיר ב IT יוכלו להתחיל גבוה יותר. הבודדים שיגיעו לחברות כמו NSO (ואין הרבה חברות כאלה) יגיעו למספרים בכתבה - רוב המצטרפים לתחום יסתפקו במשכורות נמוכות בהרבה.. כמו כן נכתב בכתבה: "הצורך במומחי סייבר הפך בתקופה הזאת לאקוטי, הוא אומר" - מי אומר ?? קצת עמום..
ירון  |  06.09.20
1.
אני מתקשה להבין משהו: עם כמות מפוטרים - בכל תחומי ההיי טק
איך "חסרים" עדיין? ההסבר היחידי: או שאנשים לא רוצים להתפשר על השכר (וכנראה שהשכר ממש נמוך, כי מי שיושב בבית לא בדיוק יכול לבחור), או שזה ניסיון לפמפם את ה "מחסור בעובדים" בשביל להביא עובדים זרים בחצי שכר ולחתוך שכר בתחום.
אא  |  06.09.20