אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
את הסינון בכניסה למקצוע עריכת הדין יש לבצע בתחילת התהליך - ולא בסופו צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

פרשנות

את הסינון בכניסה למקצוע עריכת הדין יש לבצע בתחילת התהליך - ולא בסופו

בחינת לשכת עורכי הדין היא סיוט. נכון שלא כולם חייבים לעבור אותה בפעם הראשונה, וגם לא בפעם השנייה, ואפילו לא בפעם השלישית - אבל זה לא הוגן לאפשר לרצים לצאת לריצה למרחקים ארוכים - ואז, רגע לפני שהם חוצים את קו הסיום, לא לאפשר לרובם לסיים את המסע

14.09.2020, 18:42 | ליטל דוברוביצקי

השורה התחתונה היא פשוטה: יוסטון, יש לנו בעיה! נכון שלא כולם חייבים לעבור את בחינת לשכת עורכי הדין בפעם הראשונה, וגם לא בפעם השנייה - ואפילו לא בפעם השלישית; אבל, בלתי הוגן לאפשר לרצים לצאת לריצה למרחקים ארוכים - ואז, רגע לפני שהם חוצים את קו הסיום, לא לאפשר לרובם לסיים את המסע.

קראו עוד בכלכליסט

בחינת הסמכה (תמונת ארכיון. לנבחנים אין קשר לנושא הכתבה), צילום: דוברות לשכת עורכי הדין בחינת הסמכה (תמונת ארכיון. לנבחנים אין קשר לנושא הכתבה) | צילום: דוברות לשכת עורכי הדין בחינת הסמכה (תמונת ארכיון. לנבחנים אין קשר לנושא הכתבה), צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בחינת לשכת עורכי הדין היא סיוט. כאחת שניגשה אליה לפני שנים רבות וקיבלה במועד הראשון 81 אני יכולה להעיד כי מדובר בתקופה חשוכה לנבחן. למזלי, אני הייתי אז בשנות העשרים לחיי, רווקה בלי ילדים - ויכולתי להשקיע את כל כולי בהכנה לבחינה ובשינון. לא כולם ברי מזל כמוני - רבים מהניגשים לבחינה האחרונה הם בעלי משפחות שמבקשים לעשות הסבה מקצועית. מנתוני הלשכה עולה כי לבחינה האחרונה ניגשו 322 נבחנים מעל גיל 50 ו-1,404 נבחנים בגילאים 30 עד 49.

התפלגות הגילאים מלמדת על כך שמדובר באנשים שמרביתם מפרנסים משפחה, ולבטח לא יכלו להרשות לעצמם להתנתק מהעולם לחודשיים (הזמן שלוקח למתמחה ממוצע להתכונן לבחינה כראוי). אם המדינה מאפשרת לכל כך הרבה סטודנטים למשפטים להתחיל במסע הלימודי, קצת קשה לקבל את זה שבקו הסיום, רגע לפני קבלת הרישיון הנכסף ולאחר שהשקיעו כל כך הרבה כסף, 66% מהם יכשלו.

בבחינה שנערכה באוגוסט, מתוך 1,867 מתמחים שניגשו אליה לראשונה עברו 47%; אחוז העוברים מהניגשים לבחינה בפעם השנייה עמד על 11% בלבד ובפעם השלישית ומעלה על 4% בלבד. לעומת זאת, בבחינה האחרונה שהתקיימה בדצמבר 2019, מתוך 1,368 מתמחים שניגשו לראשונה לבחינה עברו 63%, מהניגשים בפעם השנייה עברו 22% ומהניגשים בפעם השלישית ומעלה עברו 36%. כלומר, אם נשים רגע בצד את משבר הקורונה שאולי מקשה יותר על חלק מהנבחנים, אין ספק שחלה הרעה בכמות המגיעים לקו הסיום באופן ניכר. הנבחנים הם אותם נבחנים מאותם מקומות, אבל אחוזי המעבר קטנים בכל פרמטר.

בחינות ההסמכה של הלשכה מתקיימות פעמיים בשנה. עד מאי 2017 הן התקיימו במתכונת של 100 שאלות ברירה (שאלות אמריקאיות), שבחנו בעיקר כישורי שינון. נגד הבחינות הללו נשמעה ביקורת מצד בכירי מערכת המשפט והיא שונתה.

בדצמבר 2017 התקיימה הבחינה הראשונה במתכונת החדשה, שכללה גם שאלות בדין המהותי. מאחר שהבחינה ביקשה לשקף ידע והבנה, היה צפוי ששיעור העוברים יצנח. ואכן, רק שליש מהם עברו את הבחינה: 868 מתוך 2,553 נבחנים. אחרי השגות שהוגשו לבתי המשפט נוספו לרוב המתמחים נקודות נוספות, ועוד 378 מהם עברו את הבחינה. אחוז המעבר הסופי עמד על 48.8%.

גם עתה, יש לשער, יוגשו השגות ויחלו הפגנות וקמפיינים ויוגשו עתירות - ובסוף יינתן פקטור או יוספו נקודות נוספות שיעלו את האחוז העוברים. הגיע הזמן להפסיק את הסיוט הזה, עבור כולם. אם יש רצון או צורך למנוע כניסה למקצוע יש לבצע את הסינון לפני שמתחילים במסע, ולא להפוך את הנבחנים למשה רבינו שלא זכה להיכנס לארץ המובטחת.

תגיות