אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מספר מקבלי המשכורות ירד ב־100 אלף צילום: גלעד קוולרצ'יק

בלעדי לכלכליסט

מספר מקבלי המשכורות ירד ב־100 אלף

נתונים של חברת מס"ב, דרכה עוברים תשלומי משכורות ל־3.5 מיליון שכירים, מגלים שמספר השכירים צנח, ובספטמבר היה נמוך אפילו מאוגוסט שנחשב לחודש חלש מסורתית; ההערכות הן שבאוקטובר תירשם ירידה נוספת במספר מקבלי המשכורות בשל הסגר השני; השכר הממוצע נטו נותר 7,300 שקל

15.10.2020, 06:56 | עירית אבישר

כצפוי, הסגר השני גרם לדעיכה בשוק העבודה המקרטע ממילא, כך עולה מנתוני חברת מס"ב באמצעותה מועברים תלושי שכר ל־3.5 מיליון שכירים במגזר הציבורי והפרטי. מהנתונים שהגיעו ל"כלכליסט" עולה כי מספר מקבלי השכר בחודש ספטמבר באמצעות מס"ב עמד על 3.29 מיליון איש, ירידה של 90 אלף איש לעומת חודש אוגוסט, ובסך הכל ירידה של יותר מ־100 אלף איש מאז נתוני יולי.

מדובר בנתון מטריד היות וחודש אוגוסט נחשב מסורתית לחודש חלש יחסית מבחינת מקבלי משכורות, שכן הרבה עבודות זמניות מושבתות בגלל החופשות. ספטמבר הצליח להיות חלש יותר מאוגוסט, וסיכוי סביר כי חודש אוקטובר יהיה חלש אף יותר.

קראו עוד בכלכליסט

בשירות התעסוקה, צילום: באדיבות שירות התעסוקה בשירות התעסוקה | צילום: באדיבות שירות התעסוקה בשירות התעסוקה, צילום: באדיבות שירות התעסוקה

הסגר השני אמנם נכנס לתוקפו באמצע חודש ספטמבר, אך את עיקר השפעתו על שכר העובדים סביר כי נראה רק בחודש הבא, היות ורוב היוצאים לחל"ת בעקבות הסגר עוד עבדו לפחות בחלק מחודש ספטמבר, ולכן קיבלו משכורת. אינדיקציה מסוימת לצפוי בחודש הבא ניתן לקבל מנתוני רשות התעסוקה ולפיהם מאז החל הסגר השני נרשמו בשירות התעסוקה 250 אלף איש. בסך הכל מספר מקבלי המשכורות בספטמבר נמוך ביותר מ־360 אלף איש לעומת מספרם בחודש מרץ עת פרץ המשבר.

נתון מטריד שעולה מהמספרים הוא בנוגע למספר המעסיקים המשלמים שכר. מאז סוף הסגר הראשון, נתון זה היה במגמת התאוששות ואף הצליח לפני חודשיים לחזור לרמתו טרום המשבר. בחודש ספטמבר נרשמה לראשונה ירידה במספר הגופים המשלמים שכר ל־14.8 אלף, 400 מעסיקים פחות לעומת נתוני חודש אוגוסט.

חברת מס”ב מפעילה את מערכת התשלומים להעברות כספים במשק הישראלי. באמצעותה מועברים תלושי שכר לכ־3.5 מיליון שכירים במגזר הציבורי והפרטי - סדר גודל של 90% מהשכירים במשק. הרוב המוחלט של המעסיקים המעבירים משכורות לעובדיהם דרך מס”ב מעסיקים מעל ל־10 עובדים. כך שהנתונים אינם כוללים עסקים קטנים, זעירים ועצמאיים, שם המצב פחות טוב מבחינת מספר הגופים שהעבירו משכורות בחודש האחרון.

משה וולף, מנכ״ל מס״ב אמר כי ״נתוני העברת משכורות הנטו בגין חודש ספטמבר מעידים כי הסגר השני, ועמו ההגבלות הקשות על פעילות המשק, החריפו את המגמה של ירידה בכמות מקבלי השכר".

וולף התייחס גם לכך שהשכר הממוצע נטו ממשיך לשמור על יציבות ועמד על 7,300 שקל, דומה לממוצע בחודשים האחרונים. ״היציבות מעידה שהפגיעה בספטמבר היתה רוחבית ולא רק בקרב בעלי השכר הנמוך במשק".

מאז פרץ משבר הקורונה נשמרה יציבות בשכר הממוצע נטו בנתוני מס"ב, מגמה שכאמור נשמרה גם בחודש האחרון. הסיבה לכך היא שעל השכר הממוצע משפיעים שני גורמים מנוגדים: מצד אחד עיקרי הנפגעים במשבר הם עובדים בעלי שכר נמוך שפוטרו או יצא לחל"ת, מה שדוחף את השכר הממוצע כלפי מעלה. מצד שני חברות רבות ביצעו קיצוצי שכר במשבר האחרון, מה שדוחף כלפי מטה את השכר הממוצע. נראה כי שני הגורמים מקזזים זה את זה, והנתונים נשארים פחות או יותר יציבים.

בצד החיובי מעריך וולף כי סיום הסגר יתאפיין בשיפור מהיר יחסית בנתונים. ״לאחר היציאה מהסגר הראשון ראינו התאוששות מהירה יחסית והצטרפות של מאות אלפי ישראלים למקבלי השכר במשק", הוא אומר. "יש להניח שכך יקרה גם כאשר יסתיים הסגר הנוכחי והפעילות במשק תחזור תחת אותן המגבלות שהיו בחודשים מאי עד אוגוסט״.

תגיות