אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שפיר, אלפר וחברה זרה הציעו לרכוש את בית הזיקוק של פז צילום: נמרוד גליקמן, עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

שפיר, אלפר וחברה זרה הציעו לרכוש את בית הזיקוק של פז

מלבד שפיר הנדסה ומלאכי אלפר, מנכ"ל בית הזיקוק לשעבר שמתמודד יחד עם קרן ישראלית חדשה בשם "יאנג", לפחות חברה בינלאומית אחת הגישה הצעה לרכישת בית הזיקוק. חברה בינלאומית נוספת עשויה גם היא להגיש הצעה

25.10.2020, 07:03 | גולן חזני

בין שלוש לארבע קבוצות מתמודדות על רכישת בית הזיקוק של פז. ל"כלכליסט" נודע כי בין אלו שהגישו הצעות לרכישת בית הזיקוק בשבוע שעבר, שהיה המועד האחרון להגשתן, נכללים חברת שפיר הנדסה ומנכ"ל בית הזיקוק לשעבר מלאכי אלפר, שמתמודד יחד עם קרן ישראלית חדשה בשם "יאנג", שטרם ברור מי המשקיעים שלה. ההליך מנוהל בידי בנק ההשקעות גולדמן זאקס.

קראו עוד בכלכליסט

על הכוונה של שפיר ואלפר להתמודד על בית הזיקוק פורסם לראשונה ב"כלכליסט" ב־17 באוגוסט. בנוסף, מתמודדת על הרכישה לפחות חברה בינלאומית אחת שהגישה הצעה. על פי הערכות, ישנה חברה בינלאומית נוספת, שבפועל טרם הגישה הצעה, אך ייתכן ותבקש לעשות זאת בתקופה הקרובה.

אלפר כיהן שנים ארוכות כמנהל בית הזיקוק ופרש לאחר שלא מונה למנכ"ל הקבוצה אחרי פרישת המנכ"ל הקודם, יונה פוגל. אלפר נחשב לאחד המומחים הגדולים בתחום בישראל ויהיה מעניין לראות כיצד ינהל את בית הזיקוק אם ישוב אליו כבעלים. המהלך של אלפר מעניין במיוחד נוכח ההסכם אליו הגיעו הוא ופוגל עם קצא״א בשבוע שעבר. קצא"א חתמה על מזכר הבנות לשינוע נפט מהמפרץ הפרסי לישראל, תוך אספקתו ללקוחות שונים באגן הים התיכון. הקו הימי יוביל מוצרי נפט מאיחוד האמירויות למסוף קצא"א שבאילת, ומשם יוזרמו הדלקים למסופי החברה באשקלון, בדרכם ללקוחות.

מקור הנפט הוא באיחוד האמירויות, כאשר מי שתספק אותו היא MRLB, חברה פרטית בבעלות משותפת של חברת Petromal ‑ זרוע הנפט והגז של התאגיד NATIONAL HOLDING שבסיסו באבו־דאבי; חברת Lubber Line Capital ‑ חלק מקבוצת Lighthouse הממוקמת בגיברלטר הפעילה בתחמי האנרגיה התעשייה, המסחר והחקלאות והמתמחה בהשקעות ובפרויקטים בינלאומיים; וחברת AF Entrepreneurship, חברה ישראלית אשר מקדמת ומפעילה פרויקטים ומיזמים בשוק האנרגיה בבעלות יונה פוגל ומלאכי אלפר.

הראל וישראל שפירא, צילום: נמרוד גליקמן הראל וישראל שפירא | צילום: נמרוד גליקמן הראל וישראל שפירא, צילום: נמרוד גליקמן

למעשה, פוגל ואלפר חברו יחד לעסקה עם קצא״א ורכישת בית הזיקוק יכולה להוות מהלך משלים לשינוע הנפט מהאמירויות. בהקשר זה, לא יהיה זה מופרך להניח שפוגל מעורב מאחורי הקלעים גם במהלך של אלפר לרכישת בית הזיקוק.

שפיר, שבשליטת האחים שפירא, מבקשת להתרחב לתחומים נוספים, בהם תחום האנרגיה. במסגרת זו נפגשה הנהלת שפיר עם בנקאי ההשקעות של גולדמן זאקס לפני מספר שבועות. בשפיר בחנו עם גורמים בפז את מידת הסינרגיה של בית הזיקוק לעסקי החברה הנוכחיים.

שליטה בבית הזיקוק טעונה היתר שליטה, משום שמדובר בנכס חיוני של המדינה. היתר השליטה ניתן ע"י המדינה, לאחר בחינה שתערוך.

מלאכי אלפר, צילום: עמית שעל מלאכי אלפר | צילום: עמית שעל מלאכי אלפר, צילום: עמית שעל

בפז שומרים על מידור גבוה סביב תהליך המכירה, כדי לא לפגוע במשא ומתן מול המתמודדים השונים. שוויו של בית הזיקוק בספרי פז עומד על 1.93 מיליארד שקל, אולם בשל העובדה כי עולם הזיקוק כולו נמצא במשבר שלא ברור מתי יסתיים, הוא עשוי להימכר במחיר נמוך יותר. עם זאת, העובדה כי בין 3 ל־4 קבוצות מתמודדות על הרכישה עשויה לאפשר לפז למקסם את המחיר שתוכל לקבל.

דירקטוריון פז בראשות אברהם ביגר יצטרך לקבל תקופה הקרובה החלטה עקרונית האם למכור את בית הזיקוק. בדירקטוריון שורר מתח נוכח ניסיונו של ביגר, שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט", להגדיל את מספר חברי ועדת המינויים של הדירקטוריון, שנשלטת כיום ע"י הדירקטורים החיצוניים המהווים אופוזיציה לביגר. ביגר מוביל את מהלך המכירה מאז שהגיע לחברה, מתוך תפיסה אסטרטגית שמדובר במתקן שמהווה נטל על פז.

מפז נמסר: "איננו מגיבים להליכים פנימיים בחברה".

תגיות