אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המסים רוצה נתח שמן מהפטנטים של מכון ויצמן צילום: דוברות מכון ויצמן

רשות המסים רוצה נתח שמן מהפטנטים של מכון ויצמן

הרשות דורשת מס של 205 מיליון שקל עבור הכנסות מכון ויצמן מתמלוגים שהתקבלו משימוש בפטנטים שלו על ידי חברות מסחריות. המכון פנה לביהמ"ש בטענה כי מדובר בהפרת הסכם שנעשתה בחוסר תום לב - יממה לפני תום תקופת ההתיישנות

03.11.2020, 06:51 | עמרי מילמן ותומר גנון

אחרי 16 שנים של שקט בעקבות סיכום עם מכון ויצמן, רשות המסים דורשת 205 מיליון שקל מהכנסות המכון ב־2015, שהתקבלו מתמלוגים שקיבל עבור שימוש בפטנטים שלו על ידי חברות מסחריות. גובה ההכנסות מתמלוגים באותה שנה עמד על 781 מיליון שקל, בקיזוז הפסד עסקי משנים קודמות, כך שההכנסה לטענת רשות המסים עמדה על כ־660.5 מיליון שקל, עליה נדרש מכון ויצמן לשלם מס של 31%.

קראו עוד בכלכליסט

מכון ויצמן, צילום: דוברות מכון ויצמן מכון ויצמן | צילום: דוברות מכון ויצמן מכון ויצמן, צילום: דוברות מכון ויצמן

בהמרצת פתיחה שהגיש מכון ויצמן, נטען כי דרישת פקיד שומה פ"ת נעשתה שלא בתום לב, יממה לפני שחלה התיישנות על שנת 2015. עורכי הדין ליאור נוימן וגיא ורטהים ממשרד ש. הורוביץ, טענו בביהמ"ש המחוזי מרכז, כי השומה יצאה ברגע האחרון כדי לעצור את ההתיישנות, והתבססו על כך שהליך הביקורת החל פחות מחודש לפני מועד ההתיישנות, לטענתם, בעוד שהנחיית הרשות קובעת כי הליך ביקורת יתחילו לפחות חודשיים לפני מועד ההתיישנות.

ב־2004, לאחר מחלוקת בנוגע לשנים מוקדמות יותר, הכירה רשות המסים בהכנסות המכון מתמלוגים שמשלמים גופים מסחריים בגין שימוש בפטנטים כהכנסות פטורות ממס, מאחר ומדובר במוסד ציבור, כל עוד היקף ההכנסות ביחס לפעילות המכון נשמר תחת נוסחה שהוגדרה באותו סיכום. אותו סיכום קובע כי כל עוד הכנסות המכון המתקבלות מתמלוגים, מפעילות מחקרית שהמכון עושה עבור גופים מסחריים, ומגופים ללא מטרות רווח, לא עולות על 50% מהוצאות המכון במסגרת התקציב השנתי, בצירוף ההכנסות המתקבלות מתמלוגים שאינן כלולות בתקציב השנתי - אלא מועברות לקרן פיתוח, רשות המסים לא תראה בהן כחייבות במס. אך אם היקפן יגדל, הרשות תוכל לדרוש תשלום מס על חלקן או על כולן.

עד שנת 2015 לרשות המסים למעשה שום בעיה. אולם ב־1 בספטמבר השנה, פנה פקיד שומה פתח תקווה למייצגים של מכון ויצמן ממשרד KPMG, בדרישה לקבל מסמכים עבור השנים 2015-2018. באותה פניה, זימן את המכון לדיון, אולם בהמשך הדיון נדחה. ב־22 בספטמבר דרש פקיד השומה לקבל עד ליום למחר תחשיב וניירות עבודה שתומכים בכך שאותה נוסחה מקורית מ־2004 עדיין נשמרת.

הדיון בין הצדדים נמרח, בין היתר על רקע החגים שחלו באותה תקופה, עד שב־30 בספטמבר, היום האחרון לפני התיישנות השומה עבור 2015, התקיימה שיחה טלפונית בין הצדדים בא, לטענת עורכי הדין של המכון, "נידון לראשונה הפער בין תחשיב פקיד השומה לתחשיב המכון בנוגע ליישום הנוסחה בהסכם 2004". חמש שעות לאחר מכן הוציא פקיד השומה דרישת מס של 205 מיליון שקל.

תגיות