אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוצאות מצוינות לפייזר בניסוי בחיסון לקורונה: "רמת האפקטיביות - 90%" צילום: רויטרס

תוצאות מצוינות לפייזר בניסוי בחיסון לקורונה: "רמת האפקטיביות - 90%"

לפני כחודש הודיעה פייזר כי בסוף נובמבר היא עשויה להגיש ל-FDA בקשת אישור "שימוש חירום" בחיסון, אותו היא מפתחת עם ביונטק הגרמנית. מנכ"ל החברה: "יום נפלא למדע ולאנושות". לישראל אין כרגע הסכם עם פייזר

09.11.2020, 13:58 | שירות כלכליסט

ענקית התרופות פייזר וחברת ביונטק הגרמנית הודיעו כי החיסון שהן מפתחות לקורונה השיג רמת אפקטיביות של 90% במניעת הידבקות בקרב נסיינים שאין עדות שנדבקו קודם לכן. יו"ר ומנכ"ל פייזר, אלברט בורלה שיבח את ההתפתחות והגדיר אותה כ"יום נפלא למדע ולאנושות". ההודעה שלחה את השווקים בעולם לעליות חדות.

קראו עוד בכלכליסט

אם פייזר תשלים את פיתוח החיסון, ישראל לא תהיה בין הראשונות לקבל אותו. ישראל חתמה עד כה עם 3 חברות תרופות על הסכמים לרכישת החיסון במידה שאותן חברות יגיעו לקו הגמר ואכן יפתחו חיסון מוכח. ההסכם הראשון נחתם עם חברת מודרנה והשני עם ארקטורוס. יצרנית שלישית עימה יש לישראל הסכם עקיף לרכישת חיסון היא אסטרה-זנקה. על פי ההסכם, ישראל נכללת במדינות האיחוד האירופי אשר חתמו חוזה לרכישת 400 מיליון חיסונים מאסטרה-זנקה, ותיכלל במסגרת זו בהתאם לגודלה.

החיסון של פייזר וביונטק נמצא בשלב השלישי של הניסוי הקליני. פייזר יצרה את החיסון BNT162 המכיל חלבונים שונים שכשמוזרקים לגוף, גורמים לו "לחשוב" שמדובר בנגיף קורונה אמיתי, ולייצר נגדו נוגדנים שינטרלו את הנגיף. באמצע אוקטובר הודיעה פייזר כי בסוף נובמבר תגיש, ככל הנראה, למינהל המזון והתרופות (FDA) בארה"ב בקשת אישור "שימוש חירום" בחיסון, וזאת אם הנתונים בניסוי יהיו טובים.

חיסון לקורונה, צילום: רויטרס חיסון לקורונה | צילום: רויטרס חיסון לקורונה, צילום: רויטרס

חברות תרופות ומרכזי מחקר ברחבי העולם מנסים לפתח חיסון בטוח ויעיל, בניסיון להביא לסיומה את מגפת הקורונה שגבתה כבר מעל 1.25 מיליון קורבנות ברחבי העולם. התקווה היא להשיג חיסון שיעיל לפחות ב-75% מהמקרים, אף שהאפידמיולוג הבכיר בארה"ב, ד"ר אנתוני פאוצ'י, כבר הודיע כי גם חיסון עם יעילות של 50%-60% יהיה מקובל.

התוצאות של הניסוי - שהחל ב-27 ביולי - מבוססות על ניתוח היעילות הראשון שבוצע על ידי ועדת פיקוח נתונים חיצונית ועצמאית החל מהשלב השלישי בניסוי הקליני. קבוצת המומחים החיצונית מפקחת על ניסויים קליניים הנערכים בארה"ב כדי לוודא ששומרים על בטיחות המשתתפים.

ניתוח הנתונים עסק ב-94 נדבקים מאומתים לקורונה מבין 43,538 המשתתפים בניסוי. לפי הודעת החברות, חלוקת המקרים בין המשתתפים שקיבלו את החיסון ובין אלה שקיבלו תרופת דמה מצביעה על שיעור יעילות של מעל 90% לחיסון בשבעת הימים אחרי קבלת המנה השנייה. פירוש הדבר כי אפשר לפתח הגנה מפני קורונה 28 ימים אחרי קבלת מנת החיסון הראשונה. החיסון מורכב משתי מנות.

מנכ"ל פייזר אלברט בורלה, צילום: רויטרס מנכ"ל פייזר אלברט בורלה | צילום: רויטרס מנכ"ל פייזר אלברט בורלה, צילום: רויטרס

עם זאת, שיעור היעילות הסופי של החיסון עוד עלול להשתנות לאחר שיכניסו לשקלול נתוני בטיחות נוספים ונתונים אחרים. "התוצאות הראשונות מהשלב השלישי בניסוי לחיסון נגד קורונה מספקות את הראיות הראשוניות ליכולת של החיסון שלנו למנוע הדבקות בקורונה", מסר בורלה בהצהרה.

"אנחנו עוקבים אחר אבן הדרך המשמעותית הזו במאמצינו לפיתוח חיסון, בתקופה שבה העולם זקוק לה ביותר כששיעורי ההדבקות מטפסים לשיאים חדשים, בתי החולים קרובים לתפוסה מלאה והכלכלות מתקשות להיפתח מחדש", הוסיף.

"צעד משמעותי"

"החדשות הנוכחיות מקרבות אותנו בצעד משמעותי לפריצת דרך נחוצה עבור האנשים ברחבי העולם, שתסייע להביא לסופו את משבר הבריאות העולמי הזה. אנחנו מצפים להמשיך ולחלוק נתונים נוספים על יעילות ובטיחות שייאספו מאלפי משתתפים בשבועות הקרובים", אמר בורלה.

בחברות הודיעו כי יגישו בקשה לקבלת אישור חירום ממנהל התרופות והמזון הפדראלי (FDA) לאחר שיאספו נתונים של חודשיים של ניסוי, מה שאמור לקרות בשבוע השלישי של נובמבר. לפי התחזיות הנוכחיות, החברות מצפות לייצר 50 מיליון מנות של חיסון ב-2020, ו-1.3 מיליארד מנות ב-2021.

תגיות