אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביום שמגפת הקורונה תדעך יהיו הרבה הזדמנויות עסקיות, חשוב לזהות אותן כבר היום"

ביום שמגפת הקורונה תדעך יהיו הרבה הזדמנויות עסקיות, חשוב לזהות אותן כבר היום"

בגיל 37 בלבד, דוד עציוני, המשמש כסגן ראש העיר ויו"ר החברה הכלכלית חיפה, מנסה לייצר הזדמנויות כלכליות בעיר השלישית בגודלה בישראל ולצלוח את משבר הקורונה, "המשבר פוגע בעיר ואנחנו מנסים לעזור לענפים שנפגעו, כאשר חלקם חווים הפסקת עבודה מוחלטת. במקביל, אנחנו חייבים להפוך את המשברים להזדמנויות ולא רק להתמודד עם ההווה, אלא גם להתכונן ליום שאחרי הקורונה", הוא מסביר, "עיר שלא תחרוט על דגלה להביא ולהשאיר בה צעירים, אין לה זכות קיום"

17.12.2020, 11:32 | מערכת DUN'S 100

מוגש מטעם מערכת DUN'S 100

אחד הדברים שמעסיקים את דוד עציוני, סגן ראש העיר ויו"ר החברה הכלכלית חיפה, הוא איך משאירים את צעירי חיפה בעיר, ואיך מושכים צעירים איכותיים לגור בה. התדמית הצעירה והאטרקטיבית של העיר המציעה חיי לילה ערים, אוניברסיטאות מובילות, תעסוקה, דו קיום ועוד, מושכת צעירים רבים, אך התחרות עם הערים הגדולות האחרות אינה פשוטה. ואם בתקופה שבשגרה מדובר על אתגר של ממש, תקופת הקורונה אף העצימה והגדילה את האתגר. מחקרים שונים מראים כי גילאי 18-39 נפגעו מהקורונה יותר מאחרים והם סובלים מאבטלה גבוהה וקושי לכלכל את עצמם, מה שגורם לצעירים רבים לחזור להוריהם ולנטוש את הדירות שהשכירו בערים הגדולות.

השיחה עם עציוני מתקיימת בדיוק לאחר שסיים דיון בנושא, "כל עיר חפצת חיים צריכה להשקיע בראש ובראשונה בצעירים. אמנם ההכנסה הגבוהה היא של המבוגרים, אך מי שמניע את גלגלי הצריכה של הכלכלה הם הצעירים", סובר עציוני, "אם תביט היטב על כל הערים המובילות בעולם אתה תמצא שאחוז הצעירים בהן הוא גבוה. שוב, לא בגלל שהם מרוויחים יותר, אלא בגלל שהם מבלים, צורכים וחיים יותר. לכן מי שמניע בסוף את הכלכלה הם הצעירים ועיר שלא תחרוט על דגלה להביא ולהשאיר צעירים בעיר אין לה זכות קיום. הצעירים יהוו פקטור משמעותי בהתאוששות של העיר ממשבר הקורונה".

עציוני, בן 37, נולד, גדל ועודנו מתגורר בעיר חיפה. משפחתו של עציוני נטעה שורשים עבים בעיר ומוכרת היטב לתושבים הוותיקים. סבו, משה עציוני, היה שופט בית המשפט העליון, דודו היה סגן מנהל בית החולים רמב"ם ולאביו יש משרד עו"ד מוכר וותיק בעיר. המשימה להשארת תושביה הצעירים של העיר ומשיכת צעירים איכותיים נוספים היא מרכזית עבורו, וכאמור, כל שכן בתקופה הנוכחית, "אני לא אחד שחושב שצריך להמציא את הגלגל, צריך ללמוד ממה שעובד טוב במקומות אחרים. צריך לעשות התאמות ולהשתמש במודלים קיימים כדי לגרום לצעירים להגיע ולהישאר. יצירת מקומות תעסוקה איכותיים, חינוך טוב, מגורים בהישג יד – שילוב שלשת הפקטורים האלו יביאו להצלחה".

הקורונה אתגרה את המגזר העסקי

עציוני, המשמש כיו"ר החברה הכלכלית בחיפה, אוחז באחד התפקידים החשובים בעיר בימי שגרה, ובאחד התפקידים החשובים במשבר הנוכחי בכל הקשור לשיקום העיר שנפגעה אף היא ממשבר הקורונה. מטרת החברה הכלכלית היא לייצר ולמצוא הזדמנויות עסקיות ולעודד השקעות בעיר חיפה. השקעות שיובילו לתעסוקה, משיכת קהל צעיר, פיתוח העיר וכו', "מה שאנחנו עושים זה בעיקר למצוא פתרונות כלכליים לעיר ולהביא יזמים וכספי ממשלה לחיפה. מדובר על פרויקטים גדולים כמו שדרוג מתקן השפכים בעיר שבאמצעות חברי בממשלה הצלחתי להשיג תקציב של 600 מיליון ₪ לפרויקט, וזה יכול להתבטא בהבאת יזמים וחברות גדולות לעיר כדי לפתח מקומות כמו פארק מדעי החיים ופיתוח של מת"מ, הקמת מרכז של אינטל וחברות גדולות אחרות, ועל ידי פעולות אלו ועוד נוצרים מקומות תעסוקה נוספים ונכנסות השקעות גדולות לעיר. בכל מקרה, חשוב שיתקיים השילוב של יזמות פרטית וקשרים טובים עם הממשלה – כך ניתן לקדם עיר למצוינות, והעיר חיפה מתנהלת בצורה הזאת" אומר עציוני, "בנוסף החברה הכלכלית מקדמת 'אקו סיסטם' – מעבר להשקעות של החברה הכלכלית שאמורים להניב רווחים לעיר ולחברה, החברה מחברת בין גורמים שונים – בתי חולים אקדמאיים וחברות רפואה, או חברות היי-טק צרכנים ויזמי הייטק. כיום לא מספיק להיות זרוע כלכלית צריך גם לייצר שת"פ - לפעמים לחיבורים ולשת"פ יש השפעה גדולה יותר שמניבה רווח גדול לכולם. אנחנו מאמינים גדולים בשת"פ, אנשים עושים עסקים, לא מחשבים, ואם אנחנו יכולים לעשות את החיבורים האלה, זה גם שווה לפעמים יותר מהשקעות כספיות".

דוד עציוני דוד עציוני דוד עציוני

מלבד העיסוק הנוכחי והניסיון לעזור לעסקים בעיר, עציוני ייקח חלק מרכזי במשימת החילוץ והקידום של עסקים מקומיים ביום שאחרי הקורונה, או לפחות ביום שבו השפעות המגפה יבלמו והשלכותיה המזיקות יופחתו משמעותית. עציוני, המשמש גם כיו"ר איגוד ערים ביוב, יו"ר ועדת כספים בעירייה, סגן יו"ר קק"ל ויו"ר ועדת מינהל פיתוח קרקע בקק"ל, מספר כי ההתמודדות מול הקורונה רחוקה מלהיות פשוטה אך החברה הכלכלית מיהרה להגיב להתפתחויות השונות, "הקורונה הביאה למצב שאי אפשר לדמיין או לחזות אותו וההפתעה הייתה גדולה. במצבים שכאלה יש כמה דרכים אפשריות להגיב. אפשר לפחד, להשתגע, או להגיד – זה המצב, מה ניתן לעשות מכאן? הבנו את המצב מהר והקמנו קבוצת חשיבה בחברה הכלכלית, יחד עם גורמים אחרים בעירייה, כדי לספק לצרכנים שלנו ולעצמנו כלים להתמודד מול התקופה המאתגרת. למעשה החל מתחילת המגפה הקמנו צוותי חשיבה שחושבים על הקורונה ומקבלים החלטות, וזה נמשך גם היום עם צוותים שחושבים על היום בבוקר, על מחר, וגם על היום שאחרי הקורונה. לשמחתי, ראש העיר עינת קליש-רותם מעניקה גיבוי לרעיונות שאנחנו מביאים ותומכת בכל רעיון שיביא תועלת לטובת העיר חיפה".

ואכן, מתחילת המגפה מנסה החברה הכלכלית חיפה לסייע לעסקים המקומיים. ישנם שורה של עסקים קטנים שנפגעו ויש ענפים בתחומים כגון הגסטרונומיה והאירועים שעבודתם נפסקה לגמרי. חלק מבעלי העסקים בתחומים האמורים ובתחומים אחרים כבר סגרו את העסקים, וחלק אחר נאנק ומתקשה. בחודשיים הראשונים למגפה יצאה החברה הכלכלית בשיתוף העירייה בקמפיינים המעודדים תושבים להזמין אוכל מהמסעדות בעיר. המסעדות מצידן התחייבו שעשרה אחוזים מכל משלוח יתרם לטובת מנות מפנקות שימסרו לצוותים הרפואיים שעבדו ונלחמו לקורונה. החברה הכלכלית גם דאגה לפעילויות של בני נוער בסגר הראשון, וזאת בכדי לאפשר להוריהם להתמודד עם אתגרי הסגר. עם תום הסגר הראשון יזמה העירייה כנס לחיזוק העסקים הקטנים לפי כללי התו הסגול.

אנשי החברה הכלכלית דאגו שבעלי העסקים הקטנים יפגשו עם נציגי הבנקים והתאחדות העסקים בצפון כדי למצוא יחד פתרונות למצוקת העסקים. החברה יצרה פעילויות רבות למגוון גילאים והחודש היא אף יוצאת עם פיילוט של תכנית מיוחדת שהמטרה שלה היא לעזור לאוכלוסייה של בני 50 פלוס עד גיל פרישה, וזאת באמצעות גישה לתכנים חדשים, קורסים, והצעות להסבת מקצוע ושינויי קריירה, "הכי חשוב בתקופה הזאת זה לדעת שהיא תעבור – כלומר שיהיה גם היום שאחרי. לפעמים זה נראה כאילו כלו כל הקיצין אבל בסוף גם הקורונה תחלוף וצריך בינתיים לעשות כל מה שאפשר להתמודד איתה. אנחנו כל הזמן חושבים על אפשרויות להתמודד מול ההגבלות וכיצד כן ניתן לתת חמצן לעסקים.

אנו חושבים ופועלים כדי לעודד קניה בחנויות וביצוע השקעות בעיר, אנחנו עם יד על הדופק סביב נושא פתיחת משרדים להייטק ולשיווק מבלי לאבד לקוחות, ואף חושבים כיצד ניתן לנצל משרדים העומדים כעת ריקים לטובת שימושים נוספים. צוותי החשיבה דנים בסוגיות ובדרכי פעולה שימריצו ויעודדו את המגזר העסקי לשוב לפעילות מלאה ואפילו לפעילות גדולה יותר מהתקופה של לפני המגפה. יש חשיבה מתמדת איך אנחנו יוצרים רעיונות חדשים, איך מנצלים רעיונות שקמו לצורך הקורונה ולגרום להם להמשיך להצליח גם אחרי הקורונה" מסביר עציוני, "אנחנו מבינים את חשיבות החברה הכלכלית ואת תפקידה בסיוע לעסקים לצלוח את התקופה הקשה הזאת ופועלים בכל הכוח לסייע להם כעת, ככל הניתן. במקביל, אנחנו כבר מסתכלים קדימה ומתכננים לפרטי פרטים איך אנחנו עוזרים לעסקים להיבנות מחדש ולצמוח בתקופה שאחרי הקורונה".

ראיון עם דוד עציוני, יו"ר החברה הכלכלית לחיפה

תגיות