אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביום שאחרי: טראמפ עשוי לעמוד לדין על הסתה לרצח צילום: רויטרס

ביום שאחרי: טראמפ עשוי לעמוד לדין על הסתה לרצח

חמישה בני אדם נהרגו בהתפרעויות בקפיטול והחקירה על נסיבות מותם עדיין בעיצומה. בעצרת ובציוצי הטוויטר שקדמו להתקפה דירבן נשיא ארה"ב את תומכיו לנהוג באלימות. משפטנית בכירה: "העובדות שכבר ידועות מצדיקות חקירה פלילית"

11.01.2021, 23:02 | חדשות החוץ
כמעט שבוע חלף מאז ההתפרעויות בגבעת הקפיטול שגררו גינויים מצד מנהיגים בעולם וראשי אמריקה התאגידית, אך מי שנתפס כמשלהב הראשי עדיין מכהן כנשיא ארה"ב ומתנער מההאשמות המיוחסות לו. לצד זאת, האפשרות שדונלד טראמפ יועמד לדין על רקע פלילי נותרה בעינה. התפתחות כזו, אם תתרחש, תהיה חסרת תקדים.

קראו עוד בכלכליסט

בהתקפה שהתקיימה בניסיון למנוע את ההליך הדמוקרטי של אשרור ההצבעות בבחירות לנשיאות, נהרגו חמישה אנשים, וביניהם בריאן סיקניק, שוטר ממשטרת הקפיטול. על פי דיווח של "פוליטיקו", במידה והחקירה הפדרלית תקבע כי האחראים הוסתו לאלימות כחלק מעצרת סייב אמריקה שהתקיימה שעות ספורות קודם לכן, הנשיא טראמפ עשוי להתייצב בפני אישומים פליליים, אפילו שלא הסתער על הקפיטול באופן אישי.

"תגיעו. יהיה פרוע"

 

על פי הקוד הפלילי הפדרלי, שידול, שיכנוע, הכרחה או ניסיון לשכנע אדם אחר לבצע עבירה הכוללת איום או שימוש בכוח פיזי, נחשבים לפשע. מכאן, שגם עידוד אלפי אנשים לבצע עבירות כאלה ייחשב כפשע. וזו, בגדול, ההאשמה שאיתה יצטרך להתמודד טראמפ.

"העובדות שכבר ידועות מצדיקות חקירה פלילית של הנשיא ואחרים שהיו מעורבים בהסתה להתפרעויות בקפיטול", אישרה ל"לוס אנג'לס טיימס" מרי ב. מק'קורד, פרופסור למשפטים באוניברסיטת ג'ורג'טאון ובכירה לשעבר במשרד המשפטים. "השאלה האם החקירה תתפתח לאישומים תלויה בתוצאותיה ובשיקולי התובע. אבל נטילת אחריות היא חשובה בהינתן הניצול החמור והמסוכן של כוח ופריבילגיה".

טראמפ נואם לפני המפגינים בגבעת הקפיטול, צילום: גטי טראמפ נואם לפני המפגינים בגבעת הקפיטול | צילום: גטי טראמפ נואם לפני המפגינים בגבעת הקפיטול, צילום: גטי

העדויות לא מותירות מקום רב לספק. "סטטיסטית, בלתי אפשרי שהפסדנו בבחירות של 2020. מחאת ענק ב־D.C ב־6 בינואר. תגיעו, יהיה פרוע", צייץ הנשיא בדצמבר, כשטוויטר עדיין הותירה לו ליהנות מהפלטרפורמה. במהלך העצרת, טראמפ הפציר בתומכיו "לעצור את הגניבה". הסיסמה הזו הפכה להאשטאג בטוויטר וזכתה ל־1.3 מיליון אזכורים בין מועד הבחירות לנשיאות ב־3 בנובמבר ועד ליום ההתקפה בגבעת הקפיטול.

"מפני שלעולם לא תיקחו חזרה את ארצנו בחולשה, עליכם להפגין עוצמה", שילהב טראמפ את הקהל. "השמאל הקיצוני יודע בדיוק היכן טעה. הם אכזרים וזה הזמן שמישהו יעשה משהו לגבי זה". בסיום נאומו בחר טראמפ באמירה ישירה: "אנחנו הולכים לקפיטול, ואנחנו ננסה לתת לרפובליקנים את התעוזה והגאווה שהם זקוקים להן כדי לקחת חזרה את ארצנו".

רטוריקה בעייתית

בתור מי שמתהדר בסוללת עורכי דין מהשורה הראשונה, אין ספק שטראמפ ינסה לטעון כי דבריו היו לא יותר מנאום פוליטי, המוגן בתיקון הראשון לחוקה. אלא שלא בטוח שהאסטרטגיה הזו תעבוד. ב־1969 פסק ביהמ"ש העליון, כי ממשלה יכולה להרשיע שיח משלהב כשהוא "נועד להסית או לקדם פעולה לא חוקית".

קשה להפריך את דבר ההסתה. טראמפ הוא זה שהביא את האספסוף לוושינגטון וליבה את הזעם בשקרים על בחירות גנובות. הוא היה זה שהצביע על הקפיטול ושכנע אותם "לעשות משהו לגבי זה". לכן, היו לו את כל הסיבות להאמין שהרטוריקה שלו תוביל לאלימות.

המפגינים בקונגרס, צילום: אם סי טי המפגינים בקונגרס | צילום: אם סי טי המפגינים בקונגרס, צילום: אם סי טי

עם זאת, ייתכן כי הרשעתו בשידול לתקיפה היא הקטנה שבצרותיו. אם החקירה לנסיבות מותו של סיקניק תקבע כי האחראים דורדרו לאלימות בעצרת, נשיא ארה"ב עשוי למצוא את עצמו מואשם בהסתה לרצח. עוד ארוכה הדרך להוכיח שהוא אכן התכוון לעודד לרצח, וייתכן כי הוכחה כזאת היא בלתי אפשרית, אבל עצם הדיון הופך את שלהי כהונתו של טראמפ לפרק האפל ביותר שלו בבית הלבן.

מסתערי הקפיטול מנו גם תורמים פוליטיים ואנשי צבא

ההמון שהסתער בשבוע שעבר על גבעת הקפיטול וזיעזע את ארה"ב והעולם מנה תומכים ותיקים של הנשיא טראמפ, שהגיעו מרחבי המדינה.

אחד המשתתפים הפרובוקטיביים ביותר, שלבש חולצה ועליה הכיתוב "קמפ אושוויץ", זוהה אתמול כרוברט קית' פאקר מווירג'יניה. בשיחה עם CNN תיאר אותו תושב מקומי כעבריין הידוע בדעותיו הקיצוניות.

לפי בדיקה של סוכנות הידיעות אי.פי, עם המפגינים והמסתערים נמנו גורמים רשמיים במפלגה הרפובליקנית, תורמים פוליטיים, גורמים מיליטנטים ימנים, תומכי תיאוריית עליונות הגזע הלבן, אנשי צבא ותומכים בתיאוריית הקונספירציה Qanon, לפיה הממשל נשלט על ידי פדופילים וחברי כת השטן. התיעוד מהאירוע חושף כי חלקם היו חמושים וכללו עבריינים מורשעים, ביניהם תושב פלורידה שריצה עונש מאסר על ניסיון רצח.

הבדיקה מצאה כי רבים מהמתפרעים שיתפו מאז הבחירות פוסטים שבהם חזרו על טענות טראמפ לזיופים וקונספירציות. חלקם אף איימו באלימות נגד מחוקקים דמוקרטים ורפובליקנים שלא נתפסו נאמנים מספיק לנשיא.

זיהוי המפגינים מבטל טענות שהשמיעו גורמים במפלגה הרפובליקנית, לפיהן לאלימות אחראים פעילי תנועת אנטיפה. "אם הדיווחים נכונים, חלק מהאנשים שהסתערו על הקפיטול לא היו תומכי טראמפ", טען הסנאטור הרפובליקני מאט גאץ. "הם התחפשו לתומכי טראמפ, כשלמעשה הם חברים בתנועת הטרור האלימה אנטיפה". אולם, לפי הבולשת הפדראלית, אין ראיות לכך כי אנטיפה לקחו חלק במהומות.

 

חדשות החוץ 

תגיות