אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כך סין השאירה אבק לכולם והיתה היחידה שצמחה ב־2020 צילום: אי.פי

FT

כך סין השאירה אבק לכולם והיתה היחידה שצמחה ב־2020

אחרי שהתגברה על הנגיף, הכלכלה השנייה בגודלה בעולם צמחה ב־2.3%. הזרזים המרכזיים: תמיכה ממשלתית במגזר הייצור וזינוק של 18% ביצוא של ציוד רפואי להתמודדות עם המגפה הגלובלית. אנליסט: "המבערים של כלכלת סין פתוחים כל הזמן"

18.01.2021, 22:00 | תומאס הייל וסאן יו, פייננשל טיימס

ברבעון האחרון של 2020 התרחב התמ"ג הסיני בשיעור של 6.5%, קצב מהיר יותר מאשר לפני התפרצות מגפת הקורונה, שעקף בקלות את הביצועים החזויים של הכלכלות הגדולות האחרות.

קראו עוד בכלכליסט

על פי הנתונים הרשמיים שפורסמו היום (ב'), צמיחת התמ"ג ברבעון האחרון של השנה עקפה את תחזיות האנליסטים. עבור השנה כולה התרחבה הכלכלה הסינית ב־2.3%, זאת הודות לייצור התעשייתי שממשיך לשמש מנוף הצמיחה המוביל.

הנתונים החדשים מדגישים את ההתאוששות המהירה שחווה הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, זאת אף שהתכווצה בתחילת 2020 לראשונה זה למעלה מארבעה עשורים, על רקע הסגר המחמיר שהטילו הרשויות בניסיון לבלום את ההתפרצות הראשונית של המגפה.

ברבעון הרביעי הצמיחה השנתית היתה הגבוהה ביותר מבין כל הרבעונים מאז 2018, וסין צפויה להיות היחידה מבין הכלכלות הגדולות שלא תרשום התכווצות עבור 2020. עם זאת, ההתרחבות השנתית היא עדיין האיטית ביותר שחוותה המדינה זה יותר מ־40 שנה.

מדד המניות CSI 300 של בורסות שנגחאי ושנזן טיפס ב־1.1% לאחר פרסום הנתונים, זאת בעוד השווקים בשאר אזור אסיה והפסיפיק נסחרו בירידות.

נינג ז'יזה, יו"ר לשכת הסטטיסטיקה המרכזית בסין, מסר כי הכלכלה "התאוששה בצורה עקבית" בשנה שעברה, אך הזהיר כי "דינמיקת המגפה המשתנה והסביבה החיצונית מייצגות רמות גבוהות של אי־ודאות" וכי "הבסיס להתאוששות כלכלית טרם התייצב".

להתאוששות של סין מהקורונה אחראית בעיקר עלייה בייצור התעשייתי, מגזר שהרוויח מתמיכה ממשלתית והתרחב ב־7.1% ברבעון הרביעי לעומת 5.8% ברבעון השלישי. המכירות הקמעונאיות התרחבו ב־4.6% ברבעון הרביעי. הנתון עבור דצמבר, 4.6%, היה נמוך מ־5% בנובמבר ומתחת לתחזיות.

מרכז קניות בבייג מרכז קניות בבייג'ינג, בחודש שעבר. צפי לצמיחה חזקה ברבעון הראשון | צילום: אי.פי מרכז קניות בבייג

הצריכה הפרטית נחשבת לנקודת החולשה בהתאוששות הסינית ותואמת לשיעור האינפלציה הנמוך ביותר זה למעלה מעשור. בה בעת, אנליסטים רבים מעריכים כי צפויה התאוששות בצריכה השנה.

כלכלני קרדיט סוויס עדכנו כלפי מעלה את התחזית שלהם לצמיחה של סין ב־2021 ל־7.1% מתחזית קודמת של 5.6%, בנימוק כי הצריכה תהווה את מנוע הצמיחה העיקרי.

בדצמבר דווח על העודף המסחרי החודשי הגבוה ביותר אי פעם בסין, זאת לנוכח שלושה חודשים רצופים של צמיחה דו־ספרתית ביצוא. הודות לביקושים לציוד רפואי ולמוצרים הקשורים לסגר, היצוא עלה ב־18% בחודש שעבר לעומת התקופה המקבילה ב־2019.

הנתונים מצטרפים לשורת מדדים שמשקפים את שגשוג הכלכלה. החודש המטבע הסיני התחזק ליותר מ־6.5 יואן לדולר לראשונה מאז 2018, זאת בעוד שוק המניות טיפס לרמתו הגבוהה ביותר מאז המשבר הפיננסי העולמי.

"נראה שהמבערים של הכלכלה הסינית פתוחים לגמרי כל הזמן", ציין אסוואר פראסד, מומחה לפיננסים בגזרת סין מאוניברסיטת קורנל. לדבריו, סין "משאירה אבק לכלכלות הגדולות האחרות".

החזרה של המדינה למגמת צמיחה בשנה שעברה גם פתחה את התיאבון למשקיעים זרים, שהזרימו כטריליון יואן (154 מיליארד דולר) למניות ולאג"ח הנסחרות בסין באמצעות תוכניות השקעה בהונג קונג.

צ'אופינג ז'ו, אסטרטג בחטיבת ניהול הנכסים של ג'יי.פי מורגן, מעריך כי הפעילות הכלכלית המקומית "קרוב לוודאי תשתפר ב־2021" בתמיכת ההתאוששות העולמית. "ברבעון הראשון באופן מיוחד אנחנו מצפים לצמיחה חזקה על רקע השפעתם של האמצעים להשתלטות על המגפה", אמר.

מספר הנדבקים הצטמצם משמעותית באמצע 2020, אך התפרצות במחוז חביי בצפון המדינה הובילה לסגר מחודש.

* * *

צמיחה באדיבות הנגיף

ציוד המיגון למגפה זרם בעיקר לארה"ב ובריטניה

היצוא של מוצרים רפואיים מסין זינק ב־40.5% ב־2020, זאת בעקבות ההתפשטות הגלובלית של מגפת הקורונה והצורך באספקה שוטפת של ציוד מיגון וחירום - כך לפי נתוני רשות המכס הסינית (GAC) שפורסמו בסוף השבוע שעבר. רוב הציוד יועד לשווקים של ארה"ב, יפן ובריטניה.

מפעלים בסין ייצאו 224 מיליארד מסכות בחודשים מרץ־דצמבר, כמות שהיא שוות ערך לכ־40 מסכות לכל אדם בעולם, מחוץ לסין - כך לפי דובר מטעם GAC. שווי המשלוחים עמד על 52 מיליארד דולר, המייצגים כ־2% מכלל היצוא הסיני בשנה שעברה, לאחר שיצוא המסכות טיפס ב־31% לעומת 2019.

לפי דו"ח של איגוד תעשיית המכשור הרפואי בסין, פריטים מסוימים הקשורים באיתור ובזיהוי נדבקים בנגיף רשמו זינוק חריג. כך, למשל, היצוא של מדי חום דיגיטליים זינק ביותר מ־2,358% במחצית הראשונה של 2020, להיקף של יותר ממיליארד דולר.

במונחים דולריים, היצוא הסיני הכולל טיפס ב־3.6% ב־2020, שיעור טוב בהרבה מהתחזיות הראשוניות. הכלכלן הראשי של UBS לזירת סין, וונג טאו, ציין בדו"ח שצוטט ב"גלובל טיימס", כי היצוא הסיני ב־2020 היה חזק מהצפוי, בעיקר בזכות העלייה בביקושים למוצרי מיגון כמו גם למוצרים עבור השוהים בבתים בסגר. הנתונים הללו נרשמו למרות המכסים הגבוהים שהשיתה ארה"ב על מוצרים סיניים במסגרת מלחמת הסחר.

חדשות החוץ

 

 

תגיות