אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האמריקאית שצריכה לפרוע הכי הרבה כסף נכנסת לאזור הסכנה צילום: אוראל כהן

האמריקאית שצריכה לפרוע הכי הרבה כסף נכנסת לאזור הסכנה

חברת הנדל"ן שבשליטת ג'וזף מויניאן ספגה השבוע הורדת דירוג מ־A3 לרמה של Baa1 עם אופק דירוג שלילי. בתוך כך איגוד מנהלי קרנות הנאמנות יוצא נגד טיוטה של רשות ני"ע לגבי חברות נטולות זיקה לישראל: "יישומה לא ימנע הסדרי חוב, להפך"

10.03.2021, 06:58 | יניב רחימי

אמריקאית נוספת שולחת אותות אזהרה לבורסה בתל אביב. החברה עם עומס הפירעונות הגבוה ביותר במדד תל בונד־גלובל, שמורכב מאג"ח שקליות שהנפיקו חברות זרות בדירוג של A מינוס ומעלה, היא מויניאן. החברה נדרשת לעמוד בתשלומי קרן וריבית של 412 מיליון שקל השנה ושל 396 מיליון שקל ב־2022.

קראו עוד בכלכליסט

מוקדם יותר השבוע הורידה חברת דירוג האשראי מידרוג את הדירוג של מויניאן בדרגה אחת, מ־A3 לרמה של Baa1 עם אופק דירוג שלילי. זוהי הורדת הדירוג השלישית שמויניאן סופגת מאז שהאג"ח שלה הונפקו לראשונה ב־2015 בדירוג של Aa3. הורדת הדירוג של מויניאן נובעת ממה שבמידרוג מגדירים כניהול נזילות חלש והמשך השחיקה ביחסים הפיננסים. השחיקה נובעת ממכירת מלון Hilton Garden Hill במהלך הרבעון השלישי של 2020, ומהשפעת משבר הקורונה על פעילותה.

אופק הדירוג השלילי של מויניאן משקף הערכה כי "ייתכנו לה אתגרים תזרימיים בטווח הבינוני־ארוך". לפי מידרוג, המשך שחיקה בתזרים ובגמישות הפיננסית עלול להוביל את החברה לתלות במימושי נכסים או בתמיכה מבעל השליטה לצורך שירות החוב.

במידרוג מציינים שבעל השליטה ג'וזף מויניאן תמך בחודשים האחרונים באופן אקטיבי בחברה, אולם אין זה מתחייב שכך יהיה גם בעתיד. החוב של מויניאן למחזיקים בשתי סדרות האג"ח שלה בישראל מסתכם ב־1.4 מיליארד שקל. אלה נסחרות בתשואה של 19.8%-15.5%, שמעידה על ספק בקרב המשקיעים לגבי יכולה לעמוד בהתחייבויות במועדן.

ג'וזף מויניאן
ג'וזף מויניאן צילום: אוראל כהן

 

קרנות הנאמנות נגד הרשות

עומס הפירעונות של 20 החברות שנכללות במדד תל בונד־גלובל מסתכם השנה ב־2.6 מיליארד שקל, ובשנת 2022 הוא גדל ל־3.4 מיליארד שקל. תזרימי המזומנים השוטפים של החברות הזרות, יתרות מזומנים בקופה ותקבולים ממימוש נכסים יכולים לשרת חלק מהחוב הקיים שלהן, אך כדי לעמוד בכלל ההתחייבויות, החברות נדרשות למחזר ולו חלק מהחוב.

באיגוד מנהלי קרנות הנאמנות הביעו התנגדות חריפה לטיוטת ההוראה שפרסמה רשות ני"ע בתחילת השבוע בעניין דירוגן של חברות נטולות זיקה לישראל. ברשות מתכוונים לקבוע כי אג"ח של חברות זרות שמדורגות מתחת לרמה של AA יוגדרו ככאלה שאינן בדירוג השקעה. בטיוטת המכתב, שנשלחה להערות מנהלי קרנות הנאמנות ושהגיעה לידי "כלכליסט", מבקש איגוד מנהלי קרנות הנאמנות, בראשות היו"ר אלי בבלי, להכניס שינויים במתווה שמציעה הרשות. זאת במטרה למנוע נזקים למשקיעים בקרנות הנאמנות ולחברות שהקרנות משקיעות בהן.

"האיגוד רואה בטיוטת ההוראה שינוי של כללי המשחק תוך כדי המשחק", נפתח המכתב שנשלח למנהלי קרנות הנאמנות ומיועד להישלח לרשות ני"ע מחר. באיגוד טוענים ששינוי המשמעות שיש לייחס ל"אג"ח שאינן מדורגות בדירוג השקעה" מהווה "טלטול של העולם ההשקעתי שעל פיו נבנו תוכניות ואסטרטגיות ההשקעה אצל מנהלי הקרנות".

הנוסטרואיסטים ינצלו

בטיוטת מכתבו ציין האיגוד כי יישום טיוטת ההוראה של הרשות, ובפרט בלוחות הזמנים הנקובים בה, יביאו לגל פשיטות רגל של חברות בשל חוסר יכולתן למחזר חוב. במכתב נטען שהחלת המגבלות המוצעות על קרנות פאסיביות עלולה ליצור כדור שלג בשוק. זאת, בין היתר, לאור ההערכה שהוצאת האג"ח הקונצרניות הזרות ממדדים קיימים עלולה לגרור אחריה פעילות בהיקפים גדולים מטעמים לא כלכליים. בטיוטה מאוחרת יותר של המכתב שמיועד לרשות צוין כי "יישום טיוטת ההוראה בלוחות הזמנים הנקובים בה "לא רק שעלול למנוע הסדרי חוב עתידיים, אלא להפך".

באיגוד מציעים שמנהלי קרנות הנאמנות יידרשו לקביעה של ועדת ההשקעות שלהם ביחס לסיכון הנובע מאג"ח של חברות ללא זיקה לישראל. אולם, בתרחיש שהרשות תעמוד על רצונה ותיושם טיוטת ההוראה, דורשים באיגוד כי לכל הפחות היא תיושם על האג"ח הקיימות על פני מספר שנים, כדי לאפשר לחברות המנפיקות להיערך למיחזור החוב.

תגיות