אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המסים מנסה לצלול לתוך החור השחור של הנאמנויות הזרות צילום: עוז מועלם

רשות המסים מנסה לצלול לתוך החור השחור של הנאמנויות הזרות

במטרה למפות נכסים וכספים על ידי הנאמנויות בעולם לצורך גביית מס, פנתה הרשות בשבועות האחרונים ליוצרים, נהנים או נציגים ישראלים של עשרות נאמנויות פרטיות זרות, ודרשה שיגישו לה הצהרות הון מעודכנות. זה מה שעומד מאחורי המהלך

10.03.2021, 06:57 | תומר גנון

רשות המסים מנסה לצלול לחור השחור של נכסי העשירים. הרשות פנתה בשבועות האחרונים ליוצרים, נהנים או נציגים ישראלים של עשרות נאמנויות פרטיות זרות, ודרשה שיגישו לה הצהרות הון מעודכנות. המטרה: לעקוב ולמפות נכסים וכספים הנשלטים על ידי הנאמנויות ברחבי העולם לצורך גביית מס.

קראו עוד בכלכליסט

לא ידוע לאילו נציגים של נאמנויות פנתה הרשות. אולם באתר הבורסה בת"א ניתן לראות למשל שאיש העסקים עידן עופר הוא הנהנה בנאמנות זרה שמחזיקה בשרשור חברות חובק עולם: בהולנד, באי הקריבי קוראסאו ובליבריה. באמצעותן, היא שולטת במניות החברה לישראל, צים, בז"ן ו־OPC - ששווי השוק שלהן הוא 3.05 מיליארד שקל.

כדי להבין את המהלך של הרשות צריך להכיר את הרקע. "נאמנות פרטית זרה הינה כלי מקובל אצל בעלי הון בעולם, והוא נועד לשמור על ההון המשפחתי לדורי דורות", אומר עו"ד טל עצמון, סגן השותף המנהל וראש מחלקת מסים במשרד גולדפרב זליגמן ושות'. "כאשר לאדם יש הון גדול של עשרות או מאות מיליוני דולרים, השאיפה שלו בדרך כלל היא כי ההון שצבר יספיק לדורות הבאים. לכן, מקובל להעביר את ההון האישי לנאמנות אשר מוקמת במדינה בה ישנה חקיקה מתאימה, עם הוראות מדויקות".

הנאמנות אמורה למנוע מהיורשים לבזבז את ההון במכה אחת, כדי שיישמר גם לנכדים ולנינים. נאמנות פרטית כזאת היא "הקרן לטובת בני משפחת מיכאל", שציווה התעשיין מיכאל שטראוס להקים. הקרן תרכז את התמורה מנכסים שונים שיימכרו - יאכטות ונדל"ן למשל - כדי שהנאמנים בה ידאגו לשלם עד 2 מיליון דולר לכל אחד מ־12 נכדיו.

בעבר, נאמנות פרטית זרה היתה גם כלי לתכנוני מס. "עד ל־2014, נאמנות שהוקמה על ידי תושב זר היתה פטורה ממס בישראל, גם אם הנהנים היו תושבי ישראל, ולכן עדיין היו לא מעט תכנוני מס", אומר עו"ד עצמון. "ב־2014 תוקן החוק, כך שהיום אין בכך יתרון".

"תושבות נאמנות לצורכי מס נקבעת ככלל לפי תושבות היוצר והנהנים, ללא קשר לדין הנאמנות הכללי שחל עליה וללא קשר לתושבות הנאמן — נניח במדינה אחרת מישראל", מוסיף עו"ד ורו"ח דניאל פסרמן, ראש תחום מסים במשרד גורניצקי ושות'.

עידן עופר, צילום: עוז מועלם עידן עופר | צילום: עוז מועלם עידן עופר, צילום: עוז מועלם

המצב הזה הוביל את הרשות לנסות לעשות סדר ולדרוש מנאמנויות מידע מפורט על הנכסים - בדיוק כמו מיחידים. "במקום שבו נאמנות נחשבת תושבת ישראל לצורכי מס, היא חייבת בהגשת דו"חות ובתשלום מס בישראל", אומר עו"ד פסרמן. "בפקודת מס הכנסה יש לפקיד שומה סמכות לדרוש מ'אדם' הגשת הצהרת הון. לגישת רשויות המס, נאמנויות מחויבויות בהגשת הצהרות הון".

תגיות