אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תנודתיות בשקל בפתיחת השבוע - ולקראת נתוני האינפלציה צילום: שאטרסטוק

תנודתיות בשקל בפתיחת השבוע - ולקראת נתוני האינפלציה

המטבע המקומי שאיבד גובה בבוקר עבר לעליות בהמשך היום: הדולר נחלש ב-0.2% ל-3.31 שקלים, היורו יורד ב-0.2% ל-3.94 שקלים; לאומי: "העלייה בעודף בחשבון השוטף ממשיכה לתמוך בעוצמתו של השקל"; מיטב דש: "כוחו של בנק ישראל יגבר על הכוחות הכלכליים ובסופו של דבר שערו של השקל צפוי להמשיך ולהיחלש"

15.03.2021, 12:26 | מיקי גרינפלד

תנודיות בשקל בפתיחת שבוע המסחר במט"ח ולקראת פרסום נתוני מדד המחירים: המגמה במטבע המקומי שאיבד גובה בשעות הבוקר, התהפכה בהמשך היום - נכון לשעות הצהריים יורד הדולר  ב-0.2% ל-3.31 שקלים, היורו נחלש ב-0.2% ל-3.94 שקלים; בשוק העולמי יורד היורו ב-0.3% ל-1.192 דולר.

קראו עוד בכלכליסט

הלמ"ס תפרסם הערב ב-18:30 את נתוני האינפלציה בחודש פברואר - התחזיות בשוק הן לירידה חודשית של 0.3% במדד, שתעמיד את קצב האינפלציה השנתי, ל-12 חודשים אחרונה, על רמה שלילית של 0.6%-.  

הכלכלן הראשי של לאומי גיל מיכאל בפמן, ואסטרטג הריביות בלאומי דודי רזניק, טוענים כי מול הציפייה בשוק לעלייה במדד המחירים, לא צפויה עלייה בת קיימא לטווח הארוך: "העלייה החדה בציפיות האינפלציה הנגזרות משקפת חשש מעלייה חדה ופרמננטית בסביבת האינפלציה בישראל. להערכתנו מדובר במידה מוגזמת של סתגלנות של הציפיות, אשר משליכות מן הטווח הקצר-בינוני אל הטווח הארוך.

עליית האינפלציה צפויה להיות מוגבלת לשנת 2021 ובחלק משנת 2022 ולקראת 2023 צפויה ירידה חזרה לאינפלציה אפסית. עליית האינפלציה ב-2021 נובעת בחלקה הגדול מגורמי צד היצע, הצפויים להיות זמניים", מציינים בפמן ורזניק.

בלאומי מפנים את תשומת הלב לכך ש"העלייה בעודף בחשבון השוטף ממשיכה לתמוך בעוצמתו של השקל". זאת, לצד גורמים נוספים, כמו: עלייה בהיקף ההשקעות הישירות של תושבי חו"ל בישראל, שהסתכמו בשנת 2020 בכ-24.7 מיליארד דולר, שהם כ-6.1% תוצר לעומת 4.8% תוצר ב-2019. כמו כן, נתוני הלמ"ס מצביעים על גידול חד ומשמעותי של כ-37.8 מיליארד דולר ביתרות המט"ח של ישראל (לעומת 6.4 מיליארד דולר ב-2019), עקב רכישות מט"ח מצד בנק ישראל בהיקף נרחב של כ-21.3 מיליארד דולר, בניסיון להתמודד עם התחזקות השקל.

אלכס זב'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש, מציין מנגד, כי למרות ש""הכוח  הכולל שפועל להתחזקות השקל התגבר מאוד בשנה שעברה", הפעולות של בנק ישראל יצליחו להחליש בסופו של דבר את המטבע המקומי: "אנו מעריכים שכוחו של בנק ישראל יגבר על הכוחות הכלכליים ובסופו של דבר שערו של השקל צפוי להמשיך ולהיחלש. היקף הרכישות של קרוב ל-12 מיליארד דולר בחודשים ינואר-פברואר מעיד שבנק ישראל מאוד נחוש למנוע התחזקות השקל. אפילו בשבועות האחרונים, כשהמשק מתחיל לקצור פירות התחסנות הכי מוקדמת בעולם, השקל רחוק מלהיות המטבע החזק בעולם".

על הפרק השבוע בשוק המטבעות, פרסום המדיניות המונייטארית של הפד, על רקע עליית תשואות אג"ח ארה"ב. קיט ג'וקס (Kit Juckes) אסטרטג המקרו הגלובלי בבנק הצרפתי סוסייטה ג'נרל, טוען כי "לא תהיה רגיעה בשוק עד שתשואת אג"ח ארה"ב ל-10 שנים תגיע ל-2%", ומצביע גם על ההשפעה של התנועות בשוק אגרות החוב על התנועות בדולר.

"דפוס הפעולה נראה פשוט למדי: בשוק המניות אנו רואים סבבי תנועות אבל לא תיקון, שוק אגרות החוב מחפש שיווי משקל חדש, לנוכח התחזית לשיפור משמעותי מאד בכלכלה, גם בארה"ב וגם במקומות אחרים. עם עליית התשואות, גם הדולר מטפס, אך כשהן מתייצבות ברמה חדשה הדולר מאבד גובה מחדש. התנועות הללו יימשכו עד שאגרות החוב ימצאו את שוויו המשקל, ולא סביר שזה יקרה לפני שתשואת האג"ח ל10 שנים תגיע לקידומת 2", אומרק ג'וקס. 

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

תגיות