אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירקות רווחיים: ביכורי השדה סיימה את 2020 בזינוק של 210% ברווח הנקי צילום: דוברות משרד הביטחון

ירקות רווחיים: ביכורי השדה סיימה את 2020 בזינוק של 210% ברווח הנקי

הזינוק ברווח ל-98 מיליון שקל של חברת סיטונאות הירקות והפירות שהונפקה בחודש שעבר, נרשם למרות ירידה של 2.6% במכירות ובזכות רכישת חלקה (50%) של נטו בביכורי השדה דרום. מכירות הקבוצה הסתכמו אשתקד ב-1.66 מיליארד שקל. עלות שכרם של אילן וששי שבע, בעלי השליטה (78.4%) המכהנים כיו"ר הדירקטוריון וכמנכ"ל עמדה על 7 מיליון שקל

26.03.2021, 12:16 | נורית קדוש
ביכורי השדה אחזקות שהונפקה בחודש שעבר, חתמה את 2020 עם זינוק של 210% ברווח הנקי שהסתכם ב-98 מיליון שקל. הזינוק ברווח נרשם למרות ירידה של 2.6% במכירות ובזכות רכישת חלקה (50%) של נטו בביכורי השדה דרום.

קראו עוד בכלכליסט

ביכורי השדה, שליבת פעילותה סיטונאות של ירקות ופירות, חוותה בשנה החולפת ירידה במכירות הירקות והפירות בעקבות סגירת בתי המלון והמסעדות. מנגד, בזרוע הקמעונאות שהיא מפעילה באמצעות רשת שוק העיר, נהנתה החברה מהצמיחה החדה שרשם שוק מוצרי הצריכה (FMCG) בעקבות העלייה בביקוש למזון לצריכה ביתית. מכירות הקבוצה הסתכמו ב-1.66 מיליארד שקל.

ביכורי השדה. ירידה בסיטונאות, עלייה בקמעונאות, צילום: אמיתי גזית ביכורי השדה. ירידה בסיטונאות, עלייה בקמעונאות | צילום: אמיתי גזית ביכורי השדה. ירידה בסיטונאות, עלייה בקמעונאות, צילום: אמיתי גזית

מכירות זרוע סיטונות הירקות והפירות ירדו ב-10.5% ביחס ל-2019, איבדו כ-145 מיליון שקל והסתכמו ב-1.23 מיליארד שקל. השפעה שלילית על מכירות הירקות נרשמה גם כתוצאה מירידה של 9.5% במכירה לרשתות יינות ביתן ומגה ביחס להיקף המכירות להן ב-2019, בעקבות מכירת סניפים של שתי הרשתות בשנתיים האחרונות.

מנגד, צמחו מכירות זרוע קמעונאות המזון של הקבוצה באמצעות רשת שוק העיר בכ-30% ל-497.4 מיליון שקל. העלייה הושגה הן מצמיחה של 18.3% במכירות החנויות הזהות, שפעלו גם ב-2019 והן מפתיחת 2 חנויות חדשות.

למרות הירידה במכירות, שמרה ביכורי השדה על הרווח הגולמי בגובה 390 מיליון שקל, כך ששיפרה את הרווחיות הגולמית ל-23.5% לעומת 22.9% ב-2019. הקפאון ברווח הגולמי לצד עלייה של 15.8% בהוצאות הנהלה וכלליות בעקבות עלייה בהוצאות שכר, הוביל את החברה לרשום ירידה של 7.4% ברווח התפעולי שהסתכם ב-63.8 מיליון שקל.

הרווחיות התפעולית נשחקה בעקבות כך ל-3.8% לעומת 4% ב-2019. החברה רשמה ירידה של 58% בהוצאות מימון כתוצאה מצמצום הלוואות וירידה של 30.5% בהוצאות מיסים שסייעו לעלייה ברווח הנקי.

רשת המזון מתרחבת

במהלך הרבעון הראשון של שנת 2021 פתחה החברה 2 סניפים באשדוד וברמלה ובידיה הסכמים חתומים לפתיחת 2 סניפים חדשים באפרת ובנתיבות הצפויים להיפתח השנה והסכם לסניף נוסף באור ים, הצפוי להפתח ברבעון הראשון של 2023.

בשנת 2018 השיקה הרשת אתר אונליין שפעילותו הורחבה עם הזמן לאזורים נרחבים. מכירות האונליין צמחו בשנה החולפת ל-9% לעומת 1% ב-2019. הרשת אמנם רואה בפעילות האונליין חלק אינטגרלי מפעילות הסניפים, אך מציינת כי הרווחיות הגולמית ממכירות אונליין נמוכה יותר ממכירות הסניפים, בשל עלויות השילוח.

עוד בכוונת החברה להגדיל את פעילות קמעונאות המזון באמצעות מכירה באשראי ללקוחות מוסדיים וחברות באמצעות אתר האונליין של שוק העיר, בנוסף להקמת מערך מכירה סיטונאית לחברות בתחום הקמעונאות שייהנו מהוזלה בתנאי הסחר שלהם.

אילן שבע מנכ"ל ביכורי השדה. בעל השליטה בחברה יחד עם אחיו , צילום: דוברות משרד הביטחון אילן שבע מנכ"ל ביכורי השדה. בעל השליטה בחברה יחד עם אחיו | צילום: דוברות משרד הביטחון אילן שבע מנכ"ל ביכורי השדה. בעל השליטה בחברה יחד עם אחיו , צילום: דוברות משרד הביטחון

הכנות לשנת שמיטה

כחלק מהתכנית להרחבת פעילותה בתחום סיטונאות הירקות, החלה החברה בהקמת מערך מכירות אונליין למוצריה, בהשקעה של כ-30 מיליון שקל. עד כה השקיעה בכך החברה כ-900 אלף שקל. כמו כן, החברה זיהתה ביקוש למוצרי פרימיום והקימה מחלקה מתמחה למוצרים אלו, אשר החלה לפעול בחודש ספטמבר 2020.

בספטמבר הקרוב, תחל שנת שמיטה ובמסגרת ההערכות לה, חתמה החברה הסכמים עם בד"צים שונים שיחשפו את החברה למגזרי לקוחות חדשים הצפויים להגדיל באופן משמעותי את מחזור המכירות במהלך שנת השמיטה. בהתאם לניסיון העבר של החברה ובהתבסס עליו, החברה מעריכה גידול במכירות בשנת השמיטה של כ- 11%.

בכוונת החברה להתקשר בהסכם עקרונות למיזם משותף להקמת חממה טכנולוגית בתחום האגרוטק והפודטק, יחד עם ד"ר עידו שכטר ויצחק נקאר. במסגרת המתווה המתגבש תוקם חברה יעודית שמטרתה הקמת חממה להשקעה, פיתוח ומסחור טכנולוגיות בתחום האגרוטק והפודטק לפיתוח מוצרים חדשניים. ההון ההתחלתי הצפוי, בגובה עד 10 מיליון שקל, יושקע על ידי החברה מתוך תמורות ההנפקה.

צמצום חשיפה ליינות ביתן ומגה

רשתות יינות ביתן ומגה, מהוות לקוח מרכזי (23.7%) של חברת סיטונות הירקות. יתרת החוב של יינות ביתן ומגה נכון דצמבר 2020 עמדה על 87.3 מיליון שקל. החל מחודש ספטמבר 2019 ועד לתום 2020, הפחיתה ביכורי השדה את היקף המכירות לקבוצת יינות ביתן ומגה, לצמצום החשיפה של החברה לרשת. יחד עם זאת, החברה לא צופה הפסדי אשראי בגין יינות ביתן ומגה.

לביכורי השדה פעילות נוספת בתחום אשראי חוץ בנקאי, תחת חברת גרין ארק. לאור אסטרטגיית הקבוצה לצמצום מתן אשראי שהחלה לקראת סוף הרבעון הראשון של שנת 2020 כתוצאה ממשבר הקורונה, במהלך שנת 2020 קטן תיק הלקוחות. 

בסוף חודש מאי 2020 עמד על כ-76 מיליון שקל ובדצמבר האחרון נרשמה עלייה והתיק עמד על כ-107 מיליון שקל. לאחר שחרור המשק מהסגר המשיכה החברה להגדיל את תיק לקוחותיה, אשר נכון היום עומד על כ-120 מיליון שקל.

עלות שכרם של 5 בכירי החברה הסתכמה ב-2020 ב-9.8 מיליון שקל. עלות שכרם של אילן וששי שבע, בעלי השליטה (78.4%) בחלקים שווים, המכהנים כיו"ר הדירקטוריון ומנכ"ל וכמשנה למנכ"ל ודירקטור בהתאמה, הסתכמה ב-7 מיליון שקל.

תגיות