אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גפני לנתניהו: להעניק פיצוי מיידי לנפגעי מירון ללא חקירה מימין: משה גפני ובנימין נתניהו | צילום: עומר מסינגר, אלכס קולומויסקי

גפני לנתניהו: להעניק פיצוי מיידי לנפגעי מירון ללא חקירה

במכתב ששיגר ח"כ גפני לרה"מ נתניהו הוא מבקש להשתמש בחקיקת בזק או בסעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי, לפיו אפשר לחלק מענקים חד פעמיים לקבוצות אוכלוסייה מסויימות. בשתי הדרכים יכולת הממשלה לפעול כיום לשם הענקת הפיצויים היא אפסית, על רקע הכאוס הפוליטי

27.05.2021, 15:09 | שלמה טייטלבאום

במכתב ששיגר ח"כ ויו"ר ועדת הכספים משה גפני לרה"מ בנימין נתניהו הוא מבקש מן הממשלה להחליט על פיצוי לנפגעי מירון, כשההחלטה תבוצע באמצעות חקיקה, או באמצעות שימוש בסעיף 9 בחוק 'הביטוח הלאומי', המאפשר לביטוח הלאומי לתת מענקים שלא בדרך קבע לקבוצת אוכלוסייה מסוימת.

קראו עוד בכלכליסט:

מכתב זה מגיע בהמשך לדיון שנערך בוועדת הכספים ביום שלישי האחרון, במהלכו, כפי שמציין גפני במכתבו, "נציגי האוצר סברו כי מתקיימות שאלות מקדמיות האם לקבוע פיצוי פרטני לנפגעי האסון".

גפני משיב על כך כי "חברי הוועדה ואני השתכנענו כי במקרה זה מתקיימות נסיבות שמצדיקות את פיצוי נפגעי האסון לאור אחריותה של המדינה לאורך השנים, הקמתה של ועדת חקירה פרלמנטרית בעניין, חוות דעת שפירסם מבקר המדינה בשנת 2008, וכן ביקורת המעקב של מבקר המדינה משנת 2011, בנוסף קיימה ועדת הכספים דיונים לא מעטים בנושא לאורך השנים".

מימין: משה גפני ובנימין נתניהו, צילום: עומר מסינגר, אלכס קולומויסקי מימין: משה גפני ובנימין נתניהו | צילום: עומר מסינגר, אלכס קולומויסקי מימין: משה גפני ובנימין נתניהו, צילום: עומר מסינגר, אלכס קולומויסקי

שתי האפשרויות שמעלה גפני להענקת פיצויים לנפגעי מירון רחוקות מאוד ממימוש. היכולת להעביר חקיקה תוך כדי הכאוס הפוליטי הזה היא אפסית, ובייחוד שחוק זה עלול להיתפס על ידי האופזיציה כהסטת הדיון משאלת הקמת ועדת החקירה. גם היכולת להסתמך על סעיף 9 לחוק הביטוח הלאומי הינה בעייתית, שכן על פי החוק יש להתייעץ עם 'ועדת העבודה והרווחה של הכנסת', הוועדה הזו לא קיימת בימי ממשלת מעבר, ועמדת היועמ"ש לממשלה היא כי אם הוועדה לא קיימת עדיין קיימת חובת היוועצות. מנגד, חה"כ גלעד קריב ביקש בדיון הוועדה כי הנושא יובא לבחינה משפטית מחודשת.

פיצוי כפול לנכים

למכתב זה צירף גפני את טיוטת המתווה שהציג בדיון מאיר שפיגלר, מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, לפיו יוענק פיצוי נוסף (מעבר לזכויות הביטוח הלאומי ולתביעת הנזיקין, אך בכפוף לכללי השיבוב). בגין פטירה, תקבל המשפחה פיצוי חד פעמי של 100 אלף שקל, ואם נספו שני בני משפחה תקבל המשפחה 130 אלף שקל לכל נספה. בנוסף, יינתן פיצוי לשארים (ילדים עד גיל 20, ובת זוג עד גיל 67). ובנוסף, נכה מאסון מירון יקבל תוספת על קצבת הנכות הרגילה, שתחושב כמכפלה של אחוזי הנכות.

מכתב זה מהווה את פנייתו השניה של גפני לרה"מ בעניין הראשון. במכתב הראשון הוא דרש כי הממשלה תחליט על הקמת ועדת חקירה ממלכתית אך נכון לעת עתה דרישתו לא נענתה, ואף ייתכן כי הוא שינה את עמדתו בנוגע לצורך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית. 

במקביל למאמציו של גפני, הצעת חוק שקודמה בידי ח"כ יעקב אשר קוראת להקמת ועדה ציבורית לקביעת אמות מידה לסיוע למשפחות נפגעי מירון, בדומה לוועדה הציבורית שהוקמה בחוק לסיוע לנפגעי ורסאי. על הצעת החוק של אשר חתומים חברי כנסת רבים מן הקואליציה והאופוזיציה, אך היא לא קודמה על ידי גוש השינוי השולט בוועדה המסדרת. 

עם זאת, נראה כי  גפני מבקש להשתמש במתווה שהכין עבורו הביטוח לאומי וכי הוא לא מעוניין בהקמת ועדה ציבורית ייחודית לקביעת אמות המידה לסיוע.



תגיות