אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקעות חברתיות בישראל - כאן לטווח ארוך גיא פישר, כנס ESG | צילום: באדיבות מגדל

דעה

השקעות חברתיות בישראל - כאן לטווח ארוך

בהתאם למגמה העולמית, השנה לקחנו על עצמנו במגדל ביטוח מחויבות משמעותית - ליישם מדיניות השקעות אחראיות עם מודעות לסביבה ולחברה - ESG. כך אנו מזהים השקעות נכונות, המייצרות הזדמנויות לתשואות גבוהות תוך הורדת סיכון

31.05.2021, 12:12 | גיא פישר

ספטמבר 2013, בורלינגטון ורמונט. מלווים בשני ילדים קטנים לאחר נסיעה ארוכה של 7 שעות מבר הארבור מיין. כולם עייפים מאוד. עוצרים ליד המלון ופורקים מזוודות, כדי לקצר את התהליך לדקה המנוע לא דומם. (טעות קשה) הבל בוי מחווה בידו על שלט קטן שמסמן כי יש לדומם מנוע בכל עצירה. הרבה זמן לא הרגשתי שאני ממקום כל כך רחוק כמו ברגע הזה (גם גיאוגרפית וגם בציר הזמן). 

קראו עוד בכלכליסט:

במרבית המדינות (STATES) בעלות המודעות הסביבתית בארה"ב, יש שלטים קטנים דומים בכל קרן רחוב. כך גם במערב אירופה. זו נחשבת התנהגות חסרת התחשבות לחלוטין לא לדומם את המנוע, בדומה לצפצוף בשכונת מגורים בשעה 2 לפנות בוקר. 

הסיבה היא כמובן זיהום האוויר הנגרם מהמכוניות. כמעט עשר שנים חלפו ובמרבית המכוניות מותקנת מערכת לדימום מנוע במצב עמידה, אולם מערכות אלו יהפכו להיות מיותרות בעוד זמן לא רב, כאשר הרכבים החשמליים ישתלטו על הנוף. כנראה ששלטים קטנים בנושא דימום מנוע לא ייראו בישראל – המעבר לרכבים חשמליים הוא כבר מעבר לפינה.

גיא פישר, כנס ESG, צילום: באדיבות מגדל גיא פישר, כנס ESG | צילום: באדיבות מגדל גיא פישר, כנס ESG, צילום: באדיבות מגדל

לפני כחצי שנה לקחנו על עצמנו במגדל ביטוח מחויבות משמעותית וראשונה מסוגה בישראל, ליישם מדיניות השקעות אחראיות עם מודעות לסביבה ולחברה - ESG (Environment Social Governance). מאחורי המחויבות עמדו שתי סיבות עיקריות. ראשית, זהו נושא חשוב ומשמעותי, גם ללא קשר להשקעות. יחד עם זאת, מחויבות זו, אם הייתה עומדת בסתירה להשגת תשואות ראויות (ותחרותיות, כפי שהצבנו לעצמנו כיעד) לא הייתה אפשרית ליישום ללא הסכמת החוסכים. 

אולם המעבר המסיבי של משקיעים (מוסדיים ואחרים) בעולם, בשילוב עם רגולציה משמעותית בתחום (בעיקר באירופה, בקרוב בארה"ב?) וכן הצהרות והכרה של מרבית המדינות מסביב לעולם בבעיית האקלים (ובעיות נוספות) מגדירים באופן ברור את המגמה. כמנהלי חיסכון ארוך טווח יהיה זה חסר אחריות מצדינו להתעלם ממגמה זו, גם בבחינת המישור ההשקעתי בלבד. 

הסיכון הסיסטמתי – סינגולרי – בהעלמות תעשיות שלמות, הינו סיכון שאף מנהל כסף אחראי לא יכול לקחת על עצמו. כך קורה לתעשיית הפחם. כך יקרה לתעשיות נוספות. כשלמדנו את הנושא, נחשפנו למורכבות היישום. אין דרך אחת ברורה ליישום נושא ה-ESG. ודווקא העובדה שאין דרך ברורה (כרגע) הפכה את התהליך והדרך למעניינים יותר ומלאי הזדמנויות למי שיזהה נכון את התהליכים. אנחנו מתייחסים לנושא כמו שאנחנו מתייחסים לטכנולוגיה, באופן כללי הפכנו לגוף ההשקעות מוטה הצמיחה המשמעותי בישראל, כך גם ב-ESG. כך אנו נוקטים בדרך של זיהוי המגמות הנכונות, יחד עם הימנעות ממגמות שליליות שאין סיכוי שישארו, המייצרות הזדמנויות משמעותיות לתשואות גבוהות תוך הורדת סיכון בהתאמה. 

זיהוי המגמות הנכונות יוצר יתרון

לדוגמא תעשיית הטקסטיל – תעשיה שאינה ידידותית לסביבה בלשון המעטה – שמשתנה לנגד עינינו (למשל דרך הפחתת המים המשמשים בתהליך הייצור – כרגע אנחנו "לובשים" הרבה יותר מים ממה שאנחנו צורכים לשימושים אחרים). למעשה זיהוי המגמות מבעוד מועד ייצרו יתרון והמשכיות השקעתית. 

אני מופתע (וגאה) שזכינו להיות הראשונים לאמץ את מדיניות ה-ESG בישראל. לאחרונה גם אלטשולר-שחם הודיעו על יישום מדיניות משלהם ואני מניח שבעתיד הקרוב נראה עוד ועוד חברות הולכות בכיוון. רובן כבר שם, הן עדיין לא יודעות את זה (הלא כולם כבר משקיעים כיום בתחליפי בשר לדוגמא). מי שחושב שהמגמה בת חלוף, ידמה כנראה למי שהאמין שחנות ספרים מקוונת זה נחמד אבל בטח שלא תהפוך לאחת מחמש החברות הגדולות בעולם. בשורה התחתונה? כנראה שכדאי לדומם את המנוע דקה קודם. 


גיא פישר הוא מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח


תגיות