אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אסוס Rog Phone 5: מפלצת ביצועים ניידת לחובבי סרטים וגיימינג צילום: רפאל קאהאן

בדיקת כלכליסט

אסוס Rog Phone 5: מפלצת ביצועים ניידת לחובבי סרטים וגיימינג

סמארטפון הגיימינג האחרון של אסוס אולי נראה צעקני ומתאים לחובבי משחקי וידאו, אבל מפרט החומרה המרשים שלו הופך אותו לאלטרנטיבה ראויה גם לחובבי מדיה או לכאלה שאוהבים סוללה ענקית

26.06.2021, 14:03 | רפאל קאהאן
תחום סמארטפוני הגיימינג הפך בשנים האחרונות לסגמנט שבו מתחרות מספר יצרניות. השמות הבולטים הם שיאומי, לנובו, רייזר, נוביה וכמובן אסוס. האחרונה היא יצרנית מחשבים ותיקה שלה קו סמארטפונים מוצלח יותר או פחות בהתאם לשנות הדגמים. ב-2018 היא הוציאה דגם ראשון של סמארטפון מוכוון גיימינג תחת מותג ROG שלה. מותג זה מיועד למחשבי גיימינג, אך באסוס ביקשו גם למנף אותו למובייל, ובינתיים בהצלחה מרובה. אסוס החלה לשווק בישראל לפני מספר שבועות את הדגם האחרון בסדרת סמארטפוני הגיימינג, ה-Rog Phone 5. זהו מכשיר בעל מפרט מרשים מאוד שיכול בקלות להתחרות במחשב נייד. מה שהביא אותנו לבדוק האם מדובר במכשיר שיעניין רק גיימרים בנשמה או שהוא יכול להתאים גם לקהל הרחב.

קראו עוד בכלכליסט

מדובר אמנם במכשיר גדול וכבד, אך הוא כולל מספר יתרונות שגם משתמשים מן השורה ימצאו בהם עניין. ראשית, מבחינת הגודל, ישנם הרבה מאוד מכשירים גדולים בשוק והם זוכים להצלחה רבה. מסך גדול מאפשר לבצע פעולות באפליקציות בנוחות גדולה יותר ולא רק ליהנות ממשחקים או מסרטים. זאת אומרת שגודל אינו תמיד הסעיף הבעייתי. כמו כן, אם מסך קטן הוא מה שאתם מעדיפים, ישנם כמה מכשירים שיוכלו לעניין אתכם ובראשם האסוס זנפון 8 אותו סקרנו לאחרונה ושלו מסך קטן יחסית. מפרט עוצמתי הוא תמיד משהו שימושי, גם אם לא זקוקים לו ביום יום, הוא מאפשר למכשיר לשמור על הרלוונטיות שלו לזמן רב יותר וכך לחסוך לכם כסף בטווח הארוך.

מבנה ועיצוב: גב צעקני, כבד אבל נוח לתפעול

אי אפשר לטעות בכך שהרוג 5 מיועד לגיימרים או לפחות לקהל צעיר יותר. העיצוב שלו זועק למרחקים "גיימינג!" בגבו ישנם כיתובים שמזכירים למה הוא מיועד, הצבעים, שחור לגוף ושחור אפור בחלק התחתון עם תאורה אחורית שדולקת בזמן משחק. מגירת הסים צבועה בצבע אדום זרחני שממנו מוצאים נגיעות בכל חלקי הגב. מגרעת המצלמה האחורית גם היא בעלת עיצוב א-סימטרי. עם מכשיר תקבלו גם כיסוי פלסטיק קשיח שלו חורים שחושפים בדיוק את כל המוטיבים הגיאומטריים האלה כדי שחס ושלום לא תשכחו שהם שם. מנגד, החלק הקדמי וזכוכית המסך שחורים משחור ודיסקרטיים לגמרי. אגב זכוכית, זו היא מסדרת גורילה גלאס ויקטוס כמו במכשירי הדגל של יצרניות הפרימיום. בגב הסתפקה אסוס בגורילה גלאס דור 3.

נעים להכיר אסוס רוג פון 5, צילום: רפאל קאהאן נעים להכיר אסוס רוג פון 5 | צילום: רפאל קאהאן נעים להכיר אסוס רוג פון 5, צילום: רפאל קאהאן

המסך לא מכסה את כל שטח הפנים של המכשיר, ויש שוליים לא דקים במיוחד למעלה ולמטה. אבל זה לא בהכרח דבר רע מפני שזה מאפשר להרכיב את עינית מצלמת הסלפי בשול העליון וכך לחסוך מגרעת או חריר בתוך שטח התצוגה. זו בחירה עיצובית שאמנם מיועדת לגיימרים אבל יש לה גם יתרונות מובהקים לשאר המשתמשים. אבל זה גם אומר שמדובר במכשיר ארוך יותר בכמה מילימטרים מהממוצע. קשה לתחוב אותו לכיס קדמי של מכנסיים או ג'ינס למשל מבלי שהקצה העליון יבלוט החוצה. השלדה שלו בנויה מאלומיניום זאת כדי לשמור על משקל כמה שיותר נמוך.

הוא עבה מאוד, צילום: רפאל קאהאן הוא עבה מאוד | צילום: רפאל קאהאן הוא עבה מאוד, צילום: רפאל קאהאן

עוביו ומשקלו של הרוג 5 הם כנראה העקב אכילס העיקריים שלו. בעוד העובי הממוצע של סמארטפונים מודרניים עומד על כ-8 מ''מ ורבים אף מצליחים לגלח כמה עשיריות המילימטר מהנתון הזה, הרוג 5 הוא לבנה מהבחינה הזו. עוביו עומד על כ-10.3 מ''מ וזה מורגש מאוד. בעיקר אם תוסיפו לזה מגן. לא פלא שהמגן הפלסטי שאסוס מספקת דקיק למדי. המשקל שלו גם לא מאוד נוח, עם כ-240 גרם, הוא מורגש היטב הן ביד והן בכיס או בתיק. מנגד העיצוב של גוף עצמו מעוגל יחסית כך שהוא נוח לאחיזה ממושכת. שוב, מדובר בתכונה לגיימינג אבל שניתן בקלות ליהנות ממנה גם אם אתם לא. בסך הכל, למעט המשקל, אין כאן משהו שהופך אותו למגושם ולא נעים. בקיצור, שרירי אבל חטוב.

העיצוב קצת צעקני, צילום: רפאל קאהאן העיצוב קצת צעקני | צילום: רפאל קאהאן העיצוב קצת צעקני, צילום: רפאל קאהאן

חומרה: יותר עוצמה, יותר אחסון ויותר סוללה

בואו נעשה את זה קל ופשוט. מפרט החומרה של הרוג 5 פשוט מפלצתי. יש לו את המעבד הכי מהיר (סנאפדרגון 888) עם כיול שמדגיש את הביצועים על פני חיסכון בסוללה. במכשיר הסקירה שקיבלנו יש 16 גיגה-בייט זיכרון פעולה אך יש גם גרסאות של 8 ו-12 גיגה-בייט זכרון פעולה. 256 גיגה-בייט מרחב אחסון וסוללה בת 6,000 מיליאמפר שעה משלימים את המפרט המפלצתי. אלו מספרים שניתן למצוא בטאבלטים או מחשבים ניידים. קשה לאתגר מכשיר מעין זה. אמנם גיימינג דורש יכולות חומרה חזקות, אבל במקביל זה גם אומר שמדובר במכשיר שיוכל בקלות להתמודד עם טבלאות אקסל ענקיות, עם ריטוש תמונות בפוטושופ או אפילו עם עריכת וידאו. עבור צלמים למשל, מדעני נתונים או כל מי שנדרש להרבה מאוד כוח עיבוד, מדובר במכשיר מצוין.

הגיימרים יאהבו אותו, צילום: רפאל קאהאן הגיימרים יאהבו אותו | צילום: רפאל קאהאן הגיימרים יאהבו אותו, צילום: רפאל קאהאן

אבל גם אם אתם חובבי מדיה חברתית, השיטוט באפליקציות השונות באמת מספק תחושה שלא מקבלים בהרבה מכשירים, גלילה של הפיד בפייסבוק או בטיקטוק מעניקה תחושה חלקה שאפילו האייפון לא מעניק. הסוללה כאן היא חתיכת מפלצת, אבל קחו בחשבון שהיא מיועדת להפעיל את המכשיר למשך כמה שעות מסך רצופות המלוות בשימוש אינטנסיבי במעבד. זאת אומרת שהיא מחזיקה הרבה מאוד זמן אם אתם לא משחקים. עוד יתרון לקהל שמחפש מכשיר שסוחב לו יותר מיום וחצי שימוש ללא מטען.

אפשר לשחק בו שעות רבות בלי בעיה למעט התחממות קלה, צילום: רפאל קאהאן אפשר לשחק בו שעות רבות בלי בעיה למעט התחממות קלה | צילום: רפאל קאהאן אפשר לשחק בו שעות רבות בלי בעיה למעט התחממות קלה, צילום: רפאל קאהאן

מנגד היא לא מונעת מהמכשיר להתחמם תחת מאמץ. אמנם לא ברמה שאי אפשר לגעת בו, אבל זה בהחלט מורגש בעיקר בזמן סשן משחקים בן יותר מחצי שעה. עם זאת בהתחשב בעוצמה המופעלת אפשר לומר שזה עדיין סביר. בכל מקרה היא תומכת בטעינה מהירה של עד 65 וואט כמו במכשירי וואן פלוס למשל, זאת אומרת שאפשר למלא אותה מ-0 עד 100 בסיוע המטען המהיר הייעודי המצורף בפחות משעה.

מאוורר ייעודי, צילום: רפאל קאהאן מאוורר ייעודי | צילום: רפאל קאהאן מאוורר ייעודי, צילום: רפאל קאהאן

מה שמעניין ברוג 5 הוא שיש לו הרבה מאוד ממשקי שליטה ושקעים. אז נכון, אין כאן תקן הגנה מפני מים ואבק, אבל כן יש כאן מלא שקעים. כדי לאפשר שימוש במכשיר בשני מצבים - אופקי ואנכי - אסוס ציידו אותו בשני שקעי USB-C. אחד בתחתית ואחד בצד שמאל כשלצידו יש גם מגע לחיבור מאוורר-סטנד חיצוני. זה מעולה למי שרוצה לעשות שימוש במכשיר גם במצב אופקי כמו למשל במהלך נסיעה ארוכה שדורשת חיבור לווייז או סתם כדי לראות סרט. עבור גיימרים זה מאפשר להם לשחק ולהטעין את המכשיר באותו הזמן. 

יש לו גם שקע טעינה אופקי, צילום: רפאל קאהאן יש לו גם שקע טעינה אופקי | צילום: רפאל קאהאן יש לו גם שקע טעינה אופקי, צילום: רפאל קאהאן

אבל עבור רובנו זה מאפשר למשל לחבר כונן חיצוני למכשיר עם סרטים. עוד יתרון? אפשר לחבר אוזניות לשקע הנוסף בזמן הטעינה. נראה אתכם עושים את זה עם גלקסי או אייפון. בכל מקרה יש שקע אוזניות סטנדרטי אז אם זה חסר לכם במכשירים אחרים, הנה אחד שלא מוותר. מעבר לכך ישנם גם שני כפתורים וירטואליים שמורכבים בצידו הימני של המכשיר בפינה העליונה והתחתונה. כפתורים אלה מיועדים לשמש כהדק נוסף אך ניתן לתכנת אותם לשימושים אחרים.

אבל הוא גם מעולה לצפייה בסרטים והאזנה למוזיקה, צילום: רפאל קאהאן אבל הוא גם מעולה לצפייה בסרטים והאזנה למוזיקה | צילום: רפאל קאהאן אבל הוא גם מעולה לצפייה בסרטים והאזנה למוזיקה, צילום: רפאל קאהאן

עוד יתרון של הרוג 5 הוא ביכולות המולטימדיה שלו. וזאת בזכות המסך המרהיב. גודלו 6.78 אינץ' והוא תומך בקצב רענון של 144 עד הרץ כמו מסכי הגיימינג המובילים למחשבים. עם זאת ברוב הזמן זה יורד ל-120 הרץ בלבד אם אתם משאירים אותו במצב בחירת קצב רענון אוטומטי. הרזולוציה אמנם "רק" FHD, אך זה עדיף כדי לשמור על חיי סוללה, ובכל מקרה יש כאן תמיכה ביותר ממיליארד גוונים כך שאיכות תצוגת הצבעים מרשימה ביותר. עוד דבר הבהירות שלו מצוינת עם נתון שיא של 1,200 ניט, זאת אומרת שאפשר לצפות בו באור שמש מלא בלי בעיה. בקיצור מדובר במסך שלא רק טוב לגיימינג אלא מעולה לצפייה בתכנים ברזולוציה גבוהה, סרטים, תוכניות טלוויזיה, הכל מוצג באיכות שלא מביישת טלוויזיה איכותית.

סורק טביעות אצבעות מהיר למדי, צילום: רפאל קאהאן סורק טביעות אצבעות מהיר למדי | צילום: רפאל קאהאן סורק טביעות אצבעות מהיר למדי, צילום: רפאל קאהאן

גם מבחינת הסאונד אין לרוג 5 במה להתבייש. מערך הרמקולים הוא פשוט אימתני ואיכות הצליל גבוהה מאוד. גם מוזיקה נשמעת נהדר, נקודה טובה למי שמחשיבים עצמם כאודיופילים. בנוסף אפליקציית השליטה של הצלילים מאפשרת להתאים אישית כמעט כל פרמטר. מה שהופך אותו הלכה למעשה למערכת סטריאו קטנה עם תמיכה בתקן DTS:X. הדבר היחיד שאפשר לומר לרעתם זה שעוצמת הווליום אינה הגבוהה ביותר ששמענו - אם כי היא מספיקה לרוב השימושים השוטפים כולל גיימינג. אגב, המערכת מאפשרת גם לקבל תגובות לפעולות בזמן משחקים - כך למשל ירייה מצד שמאל תתורגם לתגובה הפטית מאותו הצד. נקודה אחרונה היא איכות הבאס, מדובר בצלילים נמוכים שלרוב לא מצליחים להישמע היטב ברמקולים של סמארטפונים, אך כאן איכותם מתעלה על מה ששמענו עד כה ובהרבה. גם האוזניות לא נשכחו ויש תמיכה מלאה באיכות צליל גבוהה (Hi-Res Audio).

הוא כולל את כל התקנים האפשריים, צילום: רפאל קאהאן הוא כולל את כל התקנים האפשריים | צילום: רפאל קאהאן הוא כולל את כל התקנים האפשריים, צילום: רפאל קאהאן

לסיום פרק החומרה תקני התקשורת והאיכון כוללים את כל מה שהיה אפשר לצפות לו ועוד קצת. כך למשל האינטרנט האלחוטי תומך בתקני WiFi6E העדכניים והמהירים ביותר כיום. מדובר על נקודה חשובה שמאפשרת לקבל שיהוי נמוך ככל שניתן בחיבור אלחוטי - נקודה חשובה למשחקים מקוונים אך גם לסטרימינג או סתם לגלישה. תקן הבלוטות' 5.2 הוא העדכני ביותר כולל כמובן תמיכה ב-aptX לכל סוגיו מה שמאפשר לקבל איכות שמע גבוהה באוזניות אלחוטיות שתומכות בו. סורק טביעות האצבעות מהיר למדי גם אם לא תמיד מדויק בפעם הראשונה. איכון ה-GPS מהיר מאוד ובניווט אין מצב שהמכשיר יפספס.

תוכנה: ממשק הפעלה קצת מקושקש אבל מלא באפשרויות התאמה אישית

ממשק ההפעלה הייעודי של מכשירי רוג מספק אפשרות לבצע התאמה של כמעט כל פרמטר להעדפות המשתמש. זה מתחיל בשליטה בהתראות ובתאורה בגב שמדליקה את הלוגו בשלל צבעים. מערכת ההתאמה מאפשרת לבחור את קצב התאורה, עוצמתה וגם את הגוונים. בנוסף היא מאפשרת לקבל התראות בכל מיני תצורות - דרך נורית LED קדמית, הדלקה של שולי המסך בצבעים שונים וכך גם תאורת הגב. יש כאן מנגנון שליטה למשחקים בשם פיית המשחקים שמאפשר להתאים את ביצועי המכשיר והתוכנה להעדפותיכם. ישנו מנגנון נוסף, X Mode, שמוסיף שליטה על הפרמטרים השונים כגון מגע, ביצועים, סבולת הסוללה, קצב רענון או שיפור הרשת. ניתן להגביר את כל אחד מהסעיפים הללו על חשבון באחרים בהתאם לצורך דרך ממשק ויזואלי קל מאוד לשימוש. שימוש בהגדרות החזקות ביותר יצריך מאוורר שניתן לרכוש בנפרד.

הגדרות ככל שתבקשו, צילום: רפאל קאהאן הגדרות ככל שתבקשו | צילום: רפאל קאהאן הגדרות ככל שתבקשו, צילום: רפאל קאהאן

ממשק הבית מבוסס על אנדרואיד 11, כאשר ערכת העיצוב הבסיסית (ROG UI) קצת מקושקשת וילדותית. אבל זה דבר שאפשר לשנות בקלות שכן אסוס מציעה גם ערכות עיצוב שונות להורדה בחינם או בתשלום. אפשר גם לחזור בקלות לעיצוב ZenUI קלאסי של אסוס שמספק עיצוב הרבה פחות צעקני. הממשק הזה מאוד קרוב למה שניתן למצוא באנדרואיד ונילה (AOSP) של גוגל עצמה. זאת אומרת שאין כאן שינויים בוטים במיקום ההגדרות, או באופן הפעלת המכשיר. זהו ממשק מינימליסטי למדי - וזה אולי הדבר היחיד שאפשר לומר עליו את זה ברוג 5.

תאורה אחורית שניתן להתאים אישית, צילום: רפאל קאהאן תאורה אחורית שניתן להתאים אישית | צילום: רפאל קאהאן תאורה אחורית שניתן להתאים אישית, צילום: רפאל קאהאן

עוד בתוכנה תמצאו אפליקציות שמאפשרות לשלוט בכל מיני פרמטרים שברוב המכשירים מתבצעים אוטומטית מאחורי הקלעים. למשל ממשק השליטה בסוללה מאפשר להתאים את השימוש בה לכל מצב. ההגדרות שלה מפורטות מאוד וניתן למשל למנוע מאפליקציות שסגרנו לבצע אתחול אוטומטי, משהו שמאפשר לחסוך בחיי הסוללה או פשוט לחסום אפליקציות סוררות מלגנוב לנו זכרון פעולה או עוצמת עיבוד. אבל זה לא רק בסוללה, כמעט כל רכיב ניתן להתאמה אישית בהתאם לצרכים שלכם כולל בנייה של תסריטי שימוש שונים לגיימינג, צפייה בסרטים וכדומה. בסך הכל מספר האפליקציות הביתיות מוגבל למנהל קבצים, גלריה, מחשבון, רשמקול, אפליקציית מזג אוויר, שעון ואפליקציה להעתקה של תכני מכשירים אחרים למכשיר הזה.

מצלמה: הנקודה החלשה

אין איך לומר זאת אבל אם יש סעיף שבו הרוג 5 כמעט מפשל זה הצילום. המצלמה כאן מבוססת על חיישן ראשי בן 64 מגה-פיקסל מתוצרת סוני שמחבר ארבעה פיקסלים לאחד כדי לשפר את ביצועי הצילום (Quad Bayer). החיישן השני לזווית רחבה מציע 13 מגה-פיקסל ורוחב שדה של 125 מעלות, וישנו גם חיישן מאקרו בן 5 מגה פיקסל. עכשיו רוב סמארטפוני הגיימינג מציעים ביצועי מצלמה גרועים למדי ביחס למכשירי דגל כמו הגלקסי S21 או האייפון 12 פרו מקס. עם זאת המצלמה כאן לא גרועה עד כדי כך.

ביצועים טובים באור יום, צילום: רפאל קאהאן ביצועים טובים באור יום | צילום: רפאל קאהאן ביצועים טובים באור יום, צילום: רפאל קאהאן

היא כן מספקת תמונות טובות ושימושיות באור יום ואפילו בלילה היא מצליחה לנפק צילומים טובים. חיישן המאקרו לא מרשים במיוחד - אבל הוא כאן אם תצטרכו לצלם משהו מקרוב. עוד דבר שלא ברור זה הוויתור על מייצב תמונה אופטי. באסוס העדיפו מייצב אלקטרוני (EIS), שאמנם עושה עבודה לא רעה בצילום וידאו אבל שימוש בגרסה האופטית היה משפר את איכות הסטילס בצורה דרמטית. זה חבל שבמכשיר שעולה כמו כל מכשיר דגל אחר אין את הרכיב החשוב הזה.

אבל פחות בתאורה קשה, צילום: רפאל קאהאן אבל פחות בתאורה קשה | צילום: רפאל קאהאן אבל פחות בתאורה קשה, צילום: רפאל קאהאן

מצלמת הסלפי היא בת 24 מגה-פיקסל והדבר היחיד שאפשר לומר עליה זה שהיא עושה את מה שמבקשים ממנה - אבל לא מעבר לכך. מצב הדיוקן עובד טוב וההפרדה בין הרקע לנושא התמונה מדויקת לרוב. למצלמה הראשית יש יתרון אחד מובהק על פני מכשירי דגל אחרים וזה איכות הזום, עם הגדלה של עד פי 8 שמספקת איכות צילום טובה מאוד ואף טובה יותר ממצלמת האייפון 12 פרו למשל. אז הנה, יש סעיף צילום שבו הרוג 5 מתעלה על התחרות. עוד סעיף כזה קשור לצילום הווידאו שתומך ברזלוציית 8K ב-30 פריימים לשנייה. זה נתון שאפילו הגלקסי S21 אולטרה לא מציע. עם זאת, מסכים וטלוויזיות 8K הן עדיין לא נחלת הכלל אז לא בטוח שזה יהיה לכם מאוד שימושי ביום יום.

סיכום ואלטרנטיבות: מכשיר לגיימרים, אבל גם לחובבי מדיה ולכאלה שזקוקים לסוללה גדולה

הרוג 5 הוא מכשיר גיימינג ברמ''ח איבריו וניכר שבאסוס לא חשבו בכלל על האפשרות שמי שאינו חובב משחקים יתעניין בו. מחירו בישראל נע סביב 4,700 שקל וזה הרבה מאוד למכשיר טלפון. זה מעמיד אותו בתחרות מול האייפון 12 פרו מקס, הגלקסי S21 אולטרה או ה-Oppo Find X3 Pro. כולם מכשירים שעולים יותר מ-4,000 שקל ובחלקם זולים יותר מהרוג. כמובן שיש לו תכונות שלא תמצאו בדגמים המתחרים - סוללה עצומה, יכולות מולטימדיה יוצאות מן הכלל ובעיקר תמיכה בתצורות שימוש לגיימינג כמו האפשרות להוסיף אביזרים חיצוניים שהופכים אותו הלכה למעשה לקונסולת משחקים ניידת אמיתית. נקודות החולשה שלו הן: משקל גבוה מאוד, גודל, מחסור בתקן עמידות במים ואבק ועיצוב שעשוי לא להתאים לכולם.

זהו מכשיר מומלץ למי שאוהב לצרוך מדיה בדרכים באיכות הגבוהה ביותר שניתן, או שזקוק לסוללה חזקה שתחזיק את המכשיר בחיים ליותר מיומיים-שלושה (בהתאם לאופי השימוש כמובן) ולשחקנים. מנגד אם אתם מחפשים מצלמה טובה, ניידות ועמידות למים ואבק, זה כנראה לא המכשיר בשבילכם. בסך הכל ה-Rog 5 מספק חוויה שונה ממה שאנחנו רגילים לקבל בסמארטפונים "רגילים". ניתן להתאים את חוויית השימוש בו כך שתתאים לאופי של בעליו בצורה הרבה יותר מעמיקה מאשר בשאר המכשירים. לדעתי זהו סמארטפון שיכול להתחרות בקלות במכשירי הדגל האחרים בעיקר אם מה שאתם מחפשים נמצא באחד הסעיפים שצוינו לעיל.

תגיות