אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
 משרד הבריאות: רמות חיוביות של קורונה בכל תחנות ניטור השפכים ניטור קורונה באשקלון | צילום: AFP

משרד הבריאות: רמות חיוביות של קורונה בכל תחנות ניטור השפכים

ב-6 מ-19 התחנות נמצאו רמות גבוהות של הנגיף - שיכולות להצביע על התפשטות רחבה בישוב, או לחילופין שמספר הנדבקים בפועל גבוה יותר ממספר המאומתים שהתגלו עד כה. לפי נתוני משרד הבריאות מהבוקר, השבוע נדבקו יותר אנשים מבכל חודש יוני

09.07.2021, 10:33 | דורון ברויטמן

כל תחנות הניטור שנועדו לעקוב אחר נגיף קורונה במי השפכים מצביעות על ערכים חיובים לקורונה, כך על נתוני משרד הבריאות שהוצגו אתמול (ה') בעת הערכת המצב של משל"ט הקורונה. ב-6 תחנות ניטור השפכים נמצאו רמות גבוהות של הנגיף. מדובר על שלוש התחנות במודיעין ושלוש התחנות בצור יגאל וכוכב יאיר. כך למשל, בתחנת הניטור מודיעין-C נמצאה רמה של עומס נגיפי (CT) 30.75 ובתחנת ניטור בכוכב יאיר-C 31.64.


קראו עוד בכלכליסט:


עומס נגיפי מודד את כמות הנגיפים בנפח נוזלי מסוים והוא נמדד באמצעות בדיקת PCR רגילה שמאפשרת גם גילוי של וריאנטים שונים. בהקשר הקורונה העומס הנגיפי בבדיקת מי השפכים יכול לנוע בין 30-40 כאשר הערך 30 מעיד על הרמה הגבוהה ביותר של עומס נגיפי. יש לציין כי בשלושת ישובים אלו התרחשה התפרצות רחבה של הקורונה בשבועות האחרונים. בסך הכול ישנן 19 תחנות ניטור ובהן שפד"ן מרכז, מט"ש נתניה, מט"ש חיפה והקריות ומט"ש אשקלון. בתחנות אלו מצוין כי הדגימות נמצאו "חיובי" אך לא צוין מספרם. 


תוצאות ניטור הביוב, צילום: משרד הבריאות תוצאות ניטור הביוב | צילום: משרד הבריאות תוצאות ניטור הביוב, צילום: משרד הבריאות



רמות גבוהות של נגיף הקורונה במי השפכים יכולות להצביע על התפשטות רחבה בישוב או לחילופין כי מספר הנדבקים בפועל גבוה יותר ממספר המאומתים שהתגלו עד כה. כך למשל, אם מספר החולים המאומתים בישוב כלשהו ידוע אך כמות הנגיפים שנמצאו במי השפכים גבוהה יחסית למספר המצופה לאותם חולים, הרי שהמשמעות היא שיש תחלואה סמויה שעדיין לא התגלתה. ואכן כך קרה לפני מספר שבועות באשקלון כאשר מספר החולים המאומתים היה נמוך אך נתוני דגימות מי השפכים הראו התפשטות רחבה יותר. בתגובה קרא משרד הבריאות לבצע בדיקות והנחה את קופות החולים בעיר לפעול בהתאם.

ניטור קורונה בביוב באשקלון, צילום: AFP ניטור קורונה בביוב באשקלון | צילום: AFP ניטור קורונה בביוב באשקלון, צילום: AFP


ניטור מי השפכים היא פרקטיקה ידועה בתחום ניהול המגפות ולמעשה כך התגלתה התפרצות הפוליו בישראל ב-2013. מאז החלה התפשטות הקורונה בישראל, נעשה שימוש בפרקטיקה זו אך השימוש בה גבר ביתר שאת בשבועות האחרונים. בעתיד צפויות לפעול תחנות ניטור נוספות שיכסו כ-85% מהאוכלוסייה. כיוון שנגיף הקורונה הנוכחי היה בגדר תעלומה לא ידועה, הרי שלקח זמן להבין איך לבודד את הנגיף מהשפכים, באיזו שיטה ובאילו אמצעים. את השיטה הנהוגה בישראל פיתחו במעבדה המרכזית לנגיפים במשרד הבריאות.

המטרה: דוגם אוטומטי בגוש דן

אמש פנו גורמים ממשרד הבריאות לתאגיד איגודן בבקשה להתקין דוגם אוטומטי בכניסה למכון השפד"ן על מנת לאתר נוכחות של נגיף הקורונה. "איגודן - תשתיות איכות הסביבה" מפעיל את מערכת הולכת השפכים של גוש דן. התאגיד הינו בבעלות שבע הרשויות המקומיות הגדולות (תל אביב, רמת גן, גבעתיים, פתח תקווה, בני ברק, חולון ובת ים) והוא עוסק בהולכה ובטיהור של שפכים עבור הרשויות האלו, וכן עבור 16 רשויות מקומיות נוספות בגוש דן. מי הקולחין המופקים בתהליכי המיחזור במכון השפד"ן משמשים בתום תהליך הטיהור להשקיית 70% משטחי החקלאות בנגב. חשוב להבהיר בהקשר זה כי אין סכנה שהקורונה תתפשט דרך מי הקולחין. 

במסגרת הדיגום יותקן דוגם של חברת ניופילטריישן (NUF) בשפד"ן במערב ראשון לציון. הדוגם ידגום במשך כל שעות היממה ויעמוד לרשות משרד הבריאות שיבצע דגימות יזומות על ידי אנשי משרדו. מטעם איגודן נמסר כי "ישנה הבנה כי מכון השפד"ן הינו מתקן אסטרטגי של מדינת ישראל שיכול לסייע בבלימת הנגיף".

השבוע: יותר נדבקים מבכל חודש יוני

בתוך כך, לפי נתוני משרד הבריאות שהתפרסמו הבוקר (ו'), 450 ישראלים אובחנו אתמול (ה') כחיוביים לקורונה. בסך הכול בוצעו אתמול כ-66,500 בדיקות ושיעור הבדיקות החיוביות עמד על 0.7%. מתחילת השבוע אובחנו בישראל 2,444 חיוביים לקורונה, לעומת 2,389 בכל חודש יוני. 

מספר החולים שמצבם קשה לפי עדכון הבוקר של משרד הבריאות עומד על 39, אבל אתמול הודו במשרד - לאחר חשיפת ynet ו"ידיעות אחרונות" - כי הנתון כולל גם חולים שהחלימו מקורונה, אך עדיין הם מאושפזים בבתי החולים במצב קשה. על פי הנתונים חלה ירידה נוספת במספר המונשמים וכיום 12 חולים מחוברים למכונות הנשמה. 

מספר הנפטרים ממשיך לעלות ועל פי משרד הבריאות הוא עומד על 6,434. לפי הנתונים של משרד הבריאות, שני חולי קורונה נפטרו אתמול ואחד ביום רביעי. אך לא ברור מתי נפטרו שני חולי קורונה נוספים שהתווספו לרשימה.

נער מתחסן לקורונה בתל אביב, צילום רויטרס נער מתחסן לקורונה בתל אביב | צילום רויטרס נער מתחסן לקורונה בתל אביב, צילום רויטרס



בישראל שתי ערים אדומות – כפר יונה ומעלה אדומים, שם נדבקו עשרות תלמידים בבית הספר אלמוג. בסך הכול בישראל 3,691 חולי קורונה פעילים. 418 מהם מתגוררים בתל אביב, 200 בפתח תקווה, 154 בכפר יונה, 147 בכפר סבא, 141 בנתניה, 131 בראשון לציון, 113 בהרצליה, 99 בהוד השרון, 97 במעלה אדומים, 83 במודיעין מכבים רעות, 75 ביהוד, 73 בפרדס חנה כרכור, 71 בשערי תקווה, 70 בירושלים, 69 בחולון, 68 ברחובות, 58 בחיפה, 56 בקריית אונו, 56 בחדרה, 54 ברעננה, 53 ברמלה ו-52 ברמת גן.

בכפר יונה מחצית מהחולים הפעילים הם ילדים ונערים בני 10 עד 19. לפי נתוני משרד הבריאות 71 תלמידים ואיש צוות אחד אובחנו כחיוביים בימים האחרונים בבית ספר הדר בעיר. בנוסף אובחנו תשעה מאומתים בבית במכינת הקיץ בבית הספר איש שלום ביישוב. בחולון אובחנו 15 תלמידים משתי שכבות בקייטנה בבית ספר רביבים. 

עוד עולה מנתוני משרד הבריאות כי מתחילת השבוע קיבלו 84,502 ישראלים את מנת החיסון הראשונה. בנוסף 14,259 ישראלים קיבלו את המנה השנייה של החיסון. לפי הנתונים 20% מתלמידי כיתות ו' התחסנו וכך גם כ-30% מתלמידי כיתות ז'-ט'. בנוסף התחסנו 74% מקרב בני 16 עד 19. על פי משרד הבריאות 1,140,000 ישראלים שאמורים להתחסן עדיין לא הגיעו אפילו לקבל את מנת החיסון הראשונה – 237 אלף מהם הם בני 50 ומעלה, הנמצאים בקבוצת הסיכון.

ירון דרוקמן, אדיר ינקו, ynet

תגיות